Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Germania înăsprește restricțiile pentru persoanele nevaccinate. Merkel: „Act de solidaritate națională”

02 Dec. 2021, 18:15
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
02 Dec. 2021, 18:15 // În Lume //  Valentina Buză

Germania a decis să înăsprească restricțiile pentru cei nevaccinați împotriva COVID-19. Așadar, oamenii fără vaccin nu vor avea acces în magazine, restaurante, locuri de cultură sau de agrement, a anunțat joi cancelarul în exercițiu Angela Merkel, scrie euronews.

Decizia a fost luată după o întâlnire între Merkel, succesorul ei Olaf Scholz și liderii celor 16 regiuni ale țării.

Ei au confirmat, de asemenea, că un proiect de lege privind vaccinarea obligatorie, pe care Scholz îl susține, va fi înaintat Parlamentului pentru a intra în vigoare în februarie sau martie.

„Situația în țara noastră este gravă”, a spus Merkel reporterilor la Berlin, numind măsura „un act de solidaritate națională”.

Ea a spus că oficialii au fost, de asemenea, de acord să solicite măști în școli, să impună noi limite la întâlnirile private și să înregistreze 30 de milioane de vaccinări până la sfârșitul anului.

Merkel a mai spus că Parlamentul va dezbate posibilitatea impunerii unui mandat general de vaccinare care va intra în vigoare încă din februarie.

Aproximativ 68,7% din populația Germaniei este complet vaccinată, cu mult sub minimul de 75% pe care îl urmărește Guvernul.

Ministrul de Finanțe Olaf Scholz, care se așteaptă să fie ales cancelar de o coaliție de centru-stânga săptămâna viitoare, a declarat marți că sprijină un mandat general de vaccinare, dar este de acord ca parlamentarii să voteze în funcție de conștiința lor personală, mai degrabă decât de liniile de partid în această chestiune.

Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în ultimele câteva săptămâni și apariția noii variante de omicron au determinat avertismente din partea oamenilor de știință și a medicilor că serviciile medicale din țară ar putea deveni supraextense în următoarele săptămâni, dacă nu se iau măsuri drastice. Unele spitale din sudul și estul țării au transferat deja pacienți în alte părți ale Germaniei din cauza lipsei de paturi de terapie intensivă.

A convenit asupra măsurilor de luat a fost complicat de structura politică a Germaniei – cu cele 16 state responsabile pentru multe dintre reglementări – și de tranziția în curs la nivel federal.

Agenția germană de control al bolilor a raportat joi 73.209 de cazuri noi confirmate. Institutul Robert Koch a raportat, de asemenea, 388 de noi decese din cauza COVID-19, ducând totalul de la începutul pandemiei la 102.178.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală