Curs valutar
 • EUR
  21.3267
  0.5167%
 • USD
  17.8952
  0.641%
 • RUB
  0.2477
  1.1304%
 • RON
  4.3296
  0.5081%
 • UAH
  0.6581
  0.5014%

În Capitală vor apărea noi gherete! Municipalitatea anunță când va avea loc licitația

17 Mai 2021, 13:37
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Mai 2021, 13:37 // Societate //  Tatiana Rusnac

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație nouă locuri pentru comerț ambulant prin intermediul gheretor pe teritoriul orașului. Este a șasea licitație, anunță autoritățile, iar concursul urmează să aibă loc pe 11 iunie.

Într-un comunicat de presă emis de municipalitate, decizia de a organiza un nou concurs privind comerțul din gherete a fost luată vineri, 15 mai.

„Au fost selectate nouă amplasamente privind chioșcurile pentru comercializarea presei periodice și 4 loturi, care anterior au fost adjudecate la licitații, însă agenții economici desemnați drept câștigători n-au mai achitat bani în buget pentru acestea. Comisia de profil urmează să se convoace din nou pentru a aproba comunicatul informativ și  a stabili data desfășurării următoarei licitații”, anunță autoritățile.

Doritorii de a participa la concurs, urmează să depună dosarele conform rigorilor stabilite anterior de APL Chișinău.

Pe parcursul anului 2020 au fost organizate două licitații pentru obținerea dreptului de a comercializa pe străzile Capitalei, prin intermediul gheretelor, iar în perioada ianuarie-aprilie 2021 – trei concursuri.

Realitatea Live

21 Iun. 2021, 17:06
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Iun. 2021, 17:06 // Societate //  Valentina Buză

Dezvoltarea sistemului de asistență medicală de urgență din Republica Moldova, precum și inițierea activităților de consolidare a acesteia cu ajutorul partenerilor internaționali, au fost printre subiectele principale abordate astăzi în cadrul unei conferințe de presă, cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății și Guvernului din Israel.

Experții OMS au evaluat în perioada 7-11 iunie, în baza unui chestionar, sistemul de asistență medicală de urgență din Republica Moldova și a discuțiilor în grupuri la toate cele trei niveluri – național, regional și comunitar în cadrul vizitelor de teren. 

Potrivit informațiilor, domeniile evaluate s-au referit la: organizarea sistemului, guvernanță și finanțare; date și informații și îmbunătățirea calității; transportare, transfer și referire; asistența medicală acordată; pregătirea pentru situații de urgență.

În cadrul conferinței, a fost menționată și importanța fortificării sistemului de asistență medicală urgentă, la nivel național. 

„Un sistem de asistență medicală urgentă fiabil și bine pregătit va răspunde nevoilor individuale de sănătate, cât și urgențelor de sănătate publică. Evaluarea realizată de misiunea tehnică a OMS a constituit o verigă importantă pentru stabilirea proceselor cheie a sistemului de asistență medicală urgentă și identificarea priorităților de dezvoltare pentru perioada următoare, inclusiv ca suport în elaborarea unui nou program național de dezvoltare a asistenței medicale de urgență pe următorii 5 ani. Le mulțumim partenerilor internaționali pentru suportul acordat în acest proces amplu de evaluare”, a menționat secretarul de stat al MSMPS, Igor Curov.

De menționat că, evaluarea asistenței medicale de urgență este primul exercițiu de acest fel în Republica Moldova.

„Sistemul a fost evaluat în baza chestionarului online standardizat OMS – Emergency Care System Assessment (ECSA), un instrument comprehensiv, ce va permite alinierea în continuare a sistemului național la standardele internaționale. Acest exercițiu important și misiunea tehnică a OMS și a specialiștilor din Israel va ajuta factorii de decizie să dispună de o evaluare la zi a sistemului de asistență medicală de urgență, să cunoască lacunele și să stabilească prioritățile pentru dezvoltarea de mai departe a acesteia”, a declarat reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych.

Printre cele mai importante dimensiuni pe care se va concentra dezvoltarea Serviciului AMUP din Republica Moldova, se enumeră perfectarea managementului serviciilor de asistență medicală urgentă la etapa de prespital și relaționarea acestuia la standardele internaționale, implementarea celor mai eficiente practici în organizarea și acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești, implementarea  experienței educaționale moderne, expertizarea planurilor de intervenții rapide în diverse situații de urgențe medicale, dezvoltarea Centrului de instruire în domeniul urgențelor medicale, dezvoltarea tehnologiilor informaționale, implementarea voluntariatului.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției