Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

În Moldova va fi creat un Centru Universitar de Îngrijiri Paliative. Ce obiective își propune documentul elaborat

23 Iul. 2021, 17:59
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
23 Iul. 2021, 17:59 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Rezultatele elucidate într-o notă analitică, confirmă necesitatea restructurării serviciilor de îngrijire paliativă în instituțiile medicale și importanța creării unui Centru Universitar de Îngrijiri Paliative – etalon al profesionalismului și al calității în domeniul medicinei paliative în țara noastră.

Potrivit informațiilor, nota a fost elaborată de către grupul de lucru al USMF „Nicolae Testemițanu” cu sprijinul expertului IDIS „Viitorul”

Prestarea serviciilor specializate de îngrijiri paliative este o problemă prioritară la nivel național. Statisticile indică un număr total de circa 25 mii de persoane care suferă de boli incurabile și amenințătoare de viață, necesitând îngrijiri paliative. 

Potrivit autorilor documentului, crearea Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative va avea un impact medical și social prin pregătirea calitativă și interdisciplinară a specialiștilor în paliație, care vor dispune de abilități de comunicare, negociere și consiliere a pacienților cu boli incurabile și a familiilor acestora. 

Astfel, scopul Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative ar fi extinderea infrastructurii curente și a activităților de instruire, de educație medicală continuă și cercetare în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, în vederea realizării transferului tehnologic și dezvoltării serviciilor multidisciplinare de îngrijiri paliative destinate, în special pacienților cu necesități complexe.

Potrivit grupului de lucru al USMF, printre obiectivele Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative se numără: 

 • alinierea procesului educațional în domeniul îngrijirilor paliative, a cercetării științifice și a activității clinice conform standardelor internaționale; 
 • formarea profesională în domeniul îngrijirilor paliative pe parcursul întregii vieți;
 • prestarea serviciilor de paliație de înaltă calitate; 
 • recrutarea, menținerea și dezvoltarea resurselor umane profesioniste și competitive;
 • aplicarea unui sistem de management eficient, participativ, transparent, bazat pe rezultate, adaptabil la necesitățile comunității academice și mediului extern; 
 • fortificarea cooperării internaționale în domeniile de instruire, cercetare științifică, activitate clinică, și internaționalizarea procesului de studii prin mobilități academice și dezvoltarea parteneriatelor în paliație.

La etapa actuală, Universitatea de Stat Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”  își propune identificarea unui teren pentru construcția Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative. În acest sens, USMF  invită toți cetățenii să se alăture cauzei și să contribuie la realizarea unui vis măreț.

Proiectul „Îngrijiri paliative sustenabile și reziliente la nivel național” este  implementat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în parteneriat cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină și Asociația Obștească PRINCIPII SĂNĂTOASE, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova/Departamentul Sănătate Publică.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:56
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:56 // Life //  Realitatea.md

Alex Trif are 19 ani și e în top 10, în România, ca număr de urmăritori pe TikTok. A absolvit de curând liceul și a fost admis la ASE, la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. Pasiunea lui cea mare o reprezintă rețelele de socializare, acolo se bucură de notorietate. Într-un interviu, tânărul a spus care crede el că e rețeta succesului în mediul online, dar a avut un mesaj și pentru politicieni.

Aproape un milion de fani are pe TikTok, iar pe Instagram are peste 35.000 de urmăritori. Nu trece zi în care să nu posteze o fotografie, un video sau un story pe rețelele de socializare. Dincolo de viața în online, Alex Trif începe facultatea în octombrie. E entuziasmat și mândru de tot ce a reușit până acum. „Complicele” și susținătorul lui e chiar mama lui, profesoară, pasionată și ea de rețelele de socializare.

Ești în top 10 în România că număr de urmăritori pe TikTok. Cum ai reușit? Cum a pornit totul?

Alex Trif: Aș putea spune că am prins valul încă de la începutul TikTok-ului în România. Eu eram deja pe Musical.ly, iar continuarea pe TikTok a venit natural. Mi-am făcut cont, am început să postez, mi s-a părut interesant că vin persoane necunoscute să îmi vadă conținutul și am ținut-o tot așa. Nu m-am oprit.

Deși a pornit ca o joacă, am făcut și eu la fel ca toți adolescenții, mi-am creat un cont pe o platformă de socializare. Dar am văzut oportunitatea aplicației și mi-am găsit domeniul de interes.

Citești site-urile de presă? Ce părere ai despre contextul politic actual?

Alex Trif: Recunosc că mă informez tot din social media. Văd titlurile, intru să citesc mai mult pe linkurile care mă interesează. Sincer, mă simt prea tânăr pentru politică. E prea serioasă pentru un băiat de 19 ani. – Nu crezi că tinerii ar trebui să se implice mai mult în politică? – Ba da, de ce nu? Dar cred că nu e pentru toți lumea politică. Trebuie să ai tragere, să vrei să faci asta, de fapt, la fel ca în orice alt domeniu trebuie să faci cu drag orice activitate.

Să-și facă conturi pe TikTok, dacă vor că mesajul lor să ajungă la un public tânăr.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române