Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

În pas cu inovația. „Multimedia” Parlamentului, disponibilă acum și pe telefonul mobil

23 Iul. 2021, 17:56
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Petru Beregoi
23 Iul. 2021, 17:56 // Sci-tech //  Petru Beregoi

Parlamentul Republicii Moldova a lansat versiunea actualizată a aplicației mobile „Multimedia”, astfel încât utilizatorii pot obține versiunea mobilă a portalului multimedia al Parlamentului, adaptată, într-un format ușor și intuitiv de utilizat, pentru un dispozitiv mobil, cum ar fi un telefon sau tabletă.

Aplicația mobilă „Multimedia” oferă utilizatorilor posibilitatea de a se informa despre activitatea Legislativului, speakerului sau a Comisiilor și fracțiunilor parlamentare. De asemenea, în aplicație este publicată agenda parlamentară, dar și materiale video, fotografii, declarații de presă și comunicate.

Totodată, este asigurată conexiunea cu cele mai populare rețele de socializare.

Aplicația poate fi descărcată pe dispozitivele mobile care funcționează cu sistemele de operare iOS și Android prin intermediul App Store (iOS) sau Google Play Store (Android).

Concomitent, Secretariatul Parlamentului definitivează aplicația mobilă „Vizite în Parlamentul Republicii Moldova” care, de asemenea, este disponibilă pentru sistemele de operare iOS și Android.

Accesând aplicația mobilă „Vizite”, cetățenii vor putea programa vizite în incinta Parlamentului, după scoaterea măsurilor de restricție în legătură cu COVID-19. De asemenea, utilizatorii vor putea participa la tururi virtuale care în prezent pot fi urmărite de pe ecranele computerelor.

Toate activitățile au drept obiectiv creșterea accesibilității și gradului de transparență a activității Parlamentului.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 18:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 18:36 // Economie //  Realitatea.md

Prețurile la zahăr, uleiuri vegetale și unele cereale au crescut, astfel că indicele global al costurilor produselor alimentare a crescut în august, după două luni de declin consecutiv, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Raportul FAO analizează modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În august, acest indice a urcat până la 127,4 puncte, de la o valoare revizuită de 123,5 puncte în iulie.

În ritm anual, preţurile au urcat cu 32,9% în august.

Potrivit FAO, preţurile la cereale s-au majorat cu 3,4% în august, comparativ cu luna precedentă. Estimările privind producţia mai scăzută a unor mari state exportatoare a dus la scăderea preţului la grâu cu 8,8%, în timp ce preţul orzului a urcat cu 9%. În contrast, preţurile la porumb şi orez au scăzut luna trecută.

Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,7% în august, comparativ cu luna precedentă, iar preţurile la lactate au scăzut uşor.

În schimb, preţul zahărului a urcat cu 9,6%, pe fondul incertitudinilor privind producţia din Brazilia, cel mai mare exportator global de zahăr.

Din cauza secetei persistente din acest an din câteva ţări mari producătoare de cereale, FAO a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în acest an, la aproape 2,788 miliarde tone, în scădere faţă de precedenta prognoză, de 2,817 miliarde tone.

Cea mai semnificativă revizuire a fost în cazul producţiei de grâu, în scădere cu 15,2 milioane tone faţă de estimarea din iulie, la 769,5 milioane tone, în special din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Statele Unite, Canada, Kazahstan şi Rusia.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), preţul produselor agricole şi alimentare ar urma să înregistreze o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române