Peste 130 de școli din Republica Moldova vor fi dotate, pe parcursul lunii septembrie, cu boxe cu absorbante, care vor fi oferite gratuit elevelor, pe toată durata anului de studii. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), această măsură va reduce rata absenteismului școlar în rândul fetelor, detabuizarea subiectului și reducerea cazurilor de bullying.
Acest program include mai multe elemente-cheie: amenajarea și dotarea claselor prietenoase, a cabinetului psihologului școlar și al asistentei medicale; acces la educație pentru sănătate și activități nonformale; dotarea cu boxe și absorbante oferite gratuit elevelor.
În anul 2023, modelul Școala EduLIFE a fost pilotat în patru instituții de învățământ: Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din municipiul Hînceşti; Liceul Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu” din sastul Lozova, Strășeni; Gimnaziul „Ion Creangă” din satul Ermoclia, Ștefan Vodă și în Liceul Teoretic „Ion Creangă” din orașul Căușeni.
„Subiectul sănătății și igienei menstruale este o continuare logică a campaniei anterioare privind accesul elevilor la blocuri sanitare în interior, apă și produse de igienă în școală. Mă bucur că Programul-pilot a contribuit la reducerea cazurilor de abandon școlar și la detabuizarea unor subiecte despre procese fiziologice normale. Urmează să scalăm aceste bune experiențe și să ajustăm formula de finanțare în așa fel, încât să acoperim toate costurile. Suntem alături de UNFPA în tot acest proces”, a declarat ministrul Dan Perciun.
De asemenea, și reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, Karina Nersesyan, a menționat că prezența produselor de igienă menstruală în școli ajută la prevenirea cazurilor de bullying, reducerea anxietății și la creșterea stimei de sine a fetelor:
„În prezent, menstruația începe chiar de la opt ani, o vârstă timpurie pentru fete, care, de multe ori, nici nu sunt informate despre acest proces fiziologic. Este important să discutăm deschis despre aceste subiecte, astfel încât nicio fată să nu simtă rușine sau frică. Igiena menstruală și accesul la absorbante este un drept fundamental al fiecărei fete, iar realizarea acestuia înseamnă și realizarea dreptului lor la educație și sănătate. Apelul meu este să ne mobilizăm eforturile pentru ca această inițiativă-pilot să ajungă în toate școlile din Moldova”.
Potrivit MEC, chestionarea a 558 de eleve din cele patru școli-pilot a scos la iveală faptul că, în doar trei luni de la instalarea boxelor cu absorbante, procentul elevelor care au lipsit cel puțin o dată de la lecții, în perioada menstruației, a scăzut de peste 4 ori – de la 55,2% la 12,5%. Totodată, evaluarea a mai arătat că, după instalarea acestora, 56% dintre fetele intervievate se simt în siguranță la școală. O treime dintre fete au confirmat că băieții nu mai fac glume despre menstruație și au devenit mai respectuoși.