Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

În prag de sărbători, transportatorii anunță despre un alt protest de amploare. Când vor ieși în PMAN

06 Dec. 2021, 12:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
06 Dec. 2021, 12:11 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Transportatorii din Moldova intenționează să mai iasă în fața Guvernului Republicii Moldova, după ce, potrivit lor, au fost lăsați în voia sorții, iar nimeni de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a luat legătura cu ei în urma protestului desfășurat în data de 25 noiembrie curent.

Contactat telefonic de Realitatea.md, Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), a precizat că transportatorii rămân pe poziție și au aceleași revendicări.

„Demersul inițial a fost depus la Guvern în data de 4 octombrie curent. Urma să fie examinat în termen de 30 de zile, însă astăzi suntem în data de 6 decembrie, iar cei de la Ministerul Infrastructurii nu au venit cu nici un răspuns sau soluție, în urma protestului organizat de noi. Toată discuția cu responsabilii de la Guvern a avut loc prin intermediul presei. Ministerul a solicitat de la noi anumite calcule, cifre, însă ulterior nu am mai primit nici un răspuns de la ei”, a declarat Alexa.

Deocamdată data protestului nu a fost stabilită, însă în curând urmează să fie depusă solicitarea la Primăria municipiului Chișinău pentru a primi autorizația necesară de protesta în PMAN.

„Săptămâna asta ne gândim cum facem totul, depunem la Primărie actele necesare pentru a primi autorizația, iar protestul va avea loc 100% săptămâna viitoare. Urmează să stabilim ziua și ora exactă ca să putem anunța presa, opinia publică”, a mai adăugat președintele APOTA.

Realitatea.md precizează că primul protest al transportatorilor din acest an a avut loc în data de 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale. Circa 100 de șoferi de microbuze au cerut tarife majorate și și-au exprimat dezacordul cu decizia Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de a nu întreprinde măsuri.

Ulterior, în urma unei conferințe de presă susținută de către ministrul Andrei Spînu, pe 15 noiembrie, acesta a anunțat că transportatorii vorbesc cu jumătăți de adevăruri, iar majorarea pe care o cer este extrem de mare.

Totodată, Spînu a mai precizat că instituția pe care o conduce nu va accepta majorarea tarifului pentru o călătorie cu transport public.

Ministrul a mai menționat că în prezent toți transportatorii activează la un tarif de 60 de bani pe km sau 70 de bani. Însă, doar 5% dintre transportatori pot aplica tariful de 70 de bani pentru că restul nu și-au renovat mijloacele de transport și nu se încadrează în criteriile legale. Astfel, șoferii deja pot aplica o majorare de 10 bani, însă pentru asta trebuie să investească în mijlocele de transport.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală