În prezent în Procuratură are loc înlocuirea unui grup de procurori loial lui Platon, cu alți procurori care au la fel probleme de integritate. Această declarație aparține expertului în politici publice, Ștefan Gligor, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul JurnalTV, informează Realitatea.md.
Potrivit expertului, este nevoie de o inițiativă sinceră din partea guvernării pentru o curățare a sistemului. „Fără asta nu putem vorbi de nicio schimbare în Procuratură. Avem un sistem conservat, iar în interior sunt lupte între grupuri. Acum are loc o restructurare pe interior, care în esență nu va spori calitatea actului de anchetă penală și rețineri”, a menționat Ștefan Gligor.
Aceeași opinie a fost împărtășită și de către expertul din cadrul organizației Watchdog, Valeriu Pașa. „Eu sunt de acord cu ceea ce a spus dl Gligor. Văd fețe de procurori care sunt promovați în funcții, care au activat în timpul regimului Plahotniuc, și pe mine nu mă convinge deloc (n.r: reforma anunțată).
Eu înțeleg că sunt interimate, înțeleg că este greu să găsești procurori buni, dar atunci când sunt numiți în funcții procurori, care au declarat că au mașini de câteva mii de lei, sau apartamente de 130 de mii lei. Asta înseamnă că au cumpărat apartamente la negru. Este un detaliu mic, dar care arată cât de integru este un procuror. Pe mine asta nu mă convinge deloc.
Eu încă aștept să văd concepția Reformei Procuraturii, unde trebuie să se regăsească lichidarea PPCOCS și Procuraturii Anticorupție. Eu cred că trebuie depus mai mult efort de a găsi oameni din afara acestor găști. Cred că putem găsi oameni din Procuraturile regionale, sau se poate apela și la Diasporă”, a specificat Valeriu Pașa.
Realitatea.md amintește că în luna august a fost aprobată și promulgată o nouă Lege cu privire la Procuratură. Aceasta își propunea o reformare a sistemului procurorilor. Printre prevederile noii legi se enumeră: evaluarea performanțelor procurorului general de către o comisie specială, care va fi constituită la sesizarea președintelui țării sau a cel puțin a 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Dacă procurorul șef va obține calificativul „nesatisfăcător”, CSP va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general. De asemenea, se propun un șir de acțiuni care ar urma să reformeze sistemul instituțiilor de drept.