Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

În Procuratură se duc lupte între grupuri, nu putem vorbi de schimbări – experți

20 Oct. 2021, 21:58
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Oct. 2021, 21:58 // Politica //  Cristina Vlah

În prezent în Procuratură are loc înlocuirea unui grup de procurori  loial lui Platon, cu alți procurori care au la fel probleme de integritate. Această declarație aparține expertului în politici publice, Ștefan Gligor, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul JurnalTV, informează Realitatea.md.

Potrivit expertului, este nevoie de o inițiativă sinceră din partea guvernării pentru o curățare a sistemului. „Fără asta nu putem vorbi de nicio schimbare în Procuratură. Avem un sistem conservat, iar în interior sunt lupte între grupuri. Acum are loc o restructurare pe interior, care în esență nu va spori calitatea actului de anchetă penală și rețineri”, a menționat Ștefan Gligor.

Aceeași opinie a fost împărtășită și de către expertul din cadrul organizației Watchdog, Valeriu Pașa.  „Eu sunt de acord cu ceea ce a spus dl Gligor. Văd fețe de procurori care sunt promovați în funcții, care au activat în timpul regimului Plahotniuc, și pe mine nu mă convinge deloc (n.r: reforma anunțată).

Eu înțeleg că sunt interimate, înțeleg că este greu să găsești procurori buni, dar atunci când sunt numiți în funcții procurori, care au declarat că au mașini de câteva mii de lei, sau apartamente de 130 de mii lei. Asta înseamnă că au cumpărat apartamente la negru. Este un detaliu mic, dar care arată cât de integru este un procuror. Pe mine asta nu mă convinge deloc.

Eu încă aștept să văd concepția Reformei Procuraturii, unde trebuie să se regăsească lichidarea PPCOCS și Procuraturii  Anticorupție. Eu cred că trebuie depus mai mult efort de a găsi oameni din afara acestor găști. Cred că putem găsi oameni din Procuraturile regionale, sau se poate apela și la Diasporă”, a specificat Valeriu Pașa.

Realitatea.md amintește că în luna august a fost aprobată și promulgată o nouă Lege cu privire la Procuratură. Aceasta își propunea o reformare a sistemului procurorilor. Printre prevederile noii legi se enumeră: evaluarea performanțelor procurorului general de către o comisie specială, care va fi constituită la sesizarea președintelui țării sau a cel puțin a 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Dacă procurorul șef va obține calificativul „nesatisfăcător”, CSP va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general. De asemenea, se propun un șir de acțiuni care ar urma să reformeze sistemul instituțiilor de drept.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 12:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Maria Timofti
18 Ian. 2022, 12:47 // În Lume //  Maria Timofti

Eurodeputata Roberta Metsola a fost aleasă noua președinta Parlamentului European, din primul tur, cu o largă majoritară de 458 de voturi. Coincidență sau nu, ea a fost aleasă în funcție în aceeași zi în care împlinește 43 de ani, fiind născută pe 18 ianuarie 1979.

Roberta Metsola a fost vicepreședintă a Parlamentului European, iar în luna noiembrie a anului trecut și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte din partea grupului PPE. Pentru această funcție au mai candidat eurodeputatul polonez Kosma Zlotowski (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) şi cu politiciana spaniolă Sira Rego (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, GUE/NGL).

Despre alegerea noii președinte a scris eurodeputatul român, Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook. El a menționat votul încredințat pentru candidata grupului PPE este o veste foarte bună pentru Europa și pentru România. Mureșan a mai scris că această alegere a eurodeputaților este o garanție că Parlamentul European va continua lupta pentru apărarea statului de drept și a justiției peste tot în Uniunea Europeană.

„️ Votul de astăzi este o veste foarte bună pentru Europa și pentru România. Roberta cunoaște foarte bine situația din România, este o prietenă a românilor și o apărătoare a statului de drept din țara noastră. ️ Roberta a fost alături de noi de fiecare dată când am ieșit în stradă pentru apărarea statului de drept: la protestele împotriva Ordonanței 13 de la începutul anului 2017, la protestele din 2018 împotriva modificărilor aduse Codului Penal care afectau grav independența justiției.

La dezbaterile privind justiția și statul de drept din România pe care le-am avut în Parlamentul European, Roberta a fost de partea sutelor de mii de oameni care au ieșit în stradă și a cerut ferm Guvernului PSD de atunci să înceteze atacurile la statul de drept.

„România este Europa și Europa este România. Corupția este antiteza Uniunii Europene”, declara Roberta în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne în fața ministrului Justiției de atunci, Tudorel Toader.
Alegerea Robertei Metsola ca președintă a Parlamentului European este o garanție că Parlamentul va continua lupta pentru apărarea statului de drept și a justiției peste tot în Uniunea Europeană. Sunt convins că va reprezenta cu demnitate și determinare Parlamentul și că va fi în continuare o prietenă a României”, a scris eurodeputatul.

Metsola este membru al Parlamentului European din anul 2013, iar în actuala legislatură activează în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și în Delegația PE pentru relația cu Statele Unite.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală