Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Încă o comună din raionul Orhei a fost complet iluminată, la inițiativa echipei Partidului „ȘOR”

21 Sept. 2021, 15:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
21 Sept. 2021, 15:38 // Societate //  Realitatea.md

Încă o comună din raionul Orhei a fost complet iluminată, la inițiativa echipei Partidului „ȘOR”, după zeci de ani de așteptare. Este vorba despre comuna Chiperceni, formată din satul-reședință cu același nume, precum și localitățile Andreevca și Voroteț, care au fost anterior iluminate, tot la inițiativa echipei lui Ilan Șor. Locuitorii comunei se simt acum mai în siguranță și nu le mai este frică să umble noaptea pe străzi.

„Suntem foarte bucuroși că atât primarul, cât și toți cei implicați s-au străduit ca întreaga comună să fie iluminată. Până recent, mergeam pe o stradă foarte periculoasă, acum suntem în siguranță. Mulțumim nespus”, a spus o localnică a comunei Chiperceni.

„Sunt conducător artistic la Casa de Cultură din localitate. Împreună cu câțiva vecini din mahala, am fost nevoiți să ne iluminăm singuri strada, ca să nu mai stăm în întuneric. Acum s-a rezolvat această problemă și tot satul va fi iluminat. Suntem foarte bucuroși!”, a menționat o altă locuitoare a comunei Chiperceni.

Primarul comunei Chiperceni, Vasile Stelea, consideră inaugurarea iluminatului stradal în comuna Chiperceni drept un eveniment istoric.

„Este o zi istorică! Lumina a ajuns la fiecare casă din comuna Chiperceni. Îi mulțumim echipei Partidului „ȘOR”, care a răspuns pozitiv la solicitările noastre, mulțumim reprezentanților Consiliului Raional Orhei, care este receptiv la durerile noastre. Sperăm foarte mult că va fi soluționată și problema privind sistemul public de alimentare cu apă, care nu-și mai găsește rezolvare din 2014”, a afirmat primarul Vasile Stelea.

La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că proiectul iluminatului stradal, implementat la Chiperceni, a costat bugetul raional aproximativ 1,5 milioane de lei.

„Iluminatul public nu este un lux, ci o necesitate. Inaugurarea iluminatului public a fost un eveniment așteptat demult. Au trebuit să treacă 30 de ani de independență, ca noi să ne bucurăm de un astfel de eveniment. Comuna Chiperceni este una dintre cele mai importante comune din raionul Orhei și ne bucurăm că am reușit să aducem lumina și pe străzile din această localitate”, a afirmat Dinu Țurcanu.

La evenimentul de inaugurare a iluminatului stradal a participat și deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, care a promis că proiectele bune nu se opresc aici.

„Vom merge înainte, până când vom finaliza planul nostru și toate angajamentele făcute public. Proiectul iluminatului public este primul proiect mare implementat în localitatea dvs. Este un proiect-cheie pentru toate localitățile rurale. Mă bucur că veți fi în siguranță, când veți merge noaptea pe străzi. Acest proiect reprezintă începutul. Cu siguranță, acesta va permite dezvoltarea localității dvs.”, a menționat deputatul Marina Tauber.

Și președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, inițiatorul proiectului privind iluminatul public în localitățile din raionul Orhei, împărtășește cu localnicii bucuria că și pe străzile comunei Chiperceni a apărut lumină și dă asigurări și proiectele benefice pentru oameni vor continua.

„Până în prezent, am reușit împreună să amenajăm un teren de joacă pentru copiii din localitatea dumneavoastră. Vârstnicilor și deținătorilor cardurilor sociale le-am oferit posibilitatea de a avea acces la alimente la preț redus și aproape de casă, prin intermediul magazinelor sociale, un alt proiect de care, de asemenea, ne mândrim. Toate aceste realizări reprezintă o recunoștință a faptului că înțelegeți că succesele noastre sunt obținute prin muncă, nu prin vorbe goale și că sunteți alături de noi. Lucrurile bune nu se opresc aici. Așa cum am promis, vom continua să dezvoltăm localitățile în care ne bucurăm de încredere și sprijin”, a declarat Ilan Șor.

În 2020, Partidul „ȘOR” s-a angajat să realizeze peste o sută de proiecte de iluminat stradal în satele din țară. Multe dintre localitățile din raionul Orhei au fost deja iluminate. În paralel, formațiunea a derulat și alte câteva proiecte de infrastructură în peste o sută de sate.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 22:46
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
26 Oct. 2021, 22:46 // Societate //  Realitatea.md

Compania Accent Electronic a luat act de materialul de investigație semnat de echipa „CU SENS”, în care se relatează despre cum se prăfuiesc cele 10.000 de laptopuri cumpărate de Ministerul Educației în toamna anului 2020. Precizăm că Accent Electronic a fost desemnată câștigătoarea licitației respective.

Nu vom contesta conținutul și calitatea anchetei jurnalistice, dar vom atrage atenția că jurnaliștii „CU SENS” au încălcat legea și codul deontologic, în ceea ce ne privește. Au sunat la recepția companiei noastre, au cerut să discute cu un specialist în tendere și au înregistrat discuția fără permisiune, apoi au difuzat un citat audio trunchiat.

În lumina celor expuse, Accent Electronic vine cu următoarele precizări:

Compania a câștigat licitația în baza celui mai mic preț oferit. Acest lucru a fost posibil, în urma unor eforturi considerabile prin care am reușit să convingem producătorul să ne expedieze un lot, la preț mai mic chiar și decât costul de producție. Altfel spus, producătorul de calculatoare „Lenovo”, a făcut un act de binefacere Guvernului R.Moldova, la rugămintea insistentă a Accent Electronic – distribuitor și partener oficial în R.Moldova;

Urmare a prețului preferențial oferit de Producător și Accent Electronic, Ministerul Educației a economisit circa 11 milioane de lei;

Prețul oferit de Producător și Accent Electronic a fost cu 635.800 de dolari mai mic decât următorul preț înscris la licitație. Este pentru prima dată în istoria licitațiilor publice la care participăm timp de 30 de ani, când diferența dintre oferta 1 și oferta 2 este de 22%;

Compania Accent Electronic a minimizat la maximum venitul net din această licitație, câștigul fiind de numai 1%. E bine știut că în alte situații similare, participanții urmăresc un venit minim de 7%.  Participarea Accent Electronic a fost cu intenția nobilă de a ne ajuta țara în vremuri pandemice (fără a detalia eforturile și riscurilor comerciale cărora ne-am expus);

Tenderul a fost organizat sub stricta monitorizare a Băncii Mondiale, iar cerințele au fost printre cele mai exigente. Atât companiile participante la tendere publice, cât și instituțiile statului pot confirma că tenderele organizate sub egida BM, sunt cele mai transparente și mai exigente. Licitația a avut loc în regim LIVE;

Pentru comparație, calculatoarele cumpărate de Ministerul Educației prin intermediul licitației câștigate de Accent Electronic, au atins un cost mediu 5200 de lei cu tot cu sistem de operare licențiat. Or, costul minim al unui asemenea model de calculator, în magazinele din R.Moldova este de 12.000 de lei.

Accent Electronic nu a fost niciodată favorizată la licitațiile publice, cu atât mai mult în perioada guvernării PD (după cum insinuează jurnaliștii „CU SENS”). Toate tenderele câștigate au fost în baza celui mai mic preț oferit, or Accent Electronic este distribuitorul oficial și partener al principalilor producători de calculatoare cumpărate prin licitații publice (Lenovo, Dell, HP, Acer).

Drept dovadă a celor afirmate supra, putem spune că în timpul guvernării PD (2016), Accent Electronic a câștigat mai puțin de 1,55% din licitațiile publice. De cealaltă parte, o altă companie (Bass System) avea, în perioada menționată, o cotă de peste 83% din piața licitațiilor organizate de instituțiile de stat.

Facem apel la jurnaliștii care pretind că fac investigații să documenteze aceste cifre, înainte de a ne pune etichete defăimătoare. Condamnăm vehement sintagma „omul lui Plahotniuc” atribuită președintelui Accent Grup, domnului Vladimir Russu și cerem mass-mediei să nu promoveze speculații împrumutate din gura personajelor controversate și fugare cu care ne aflăm în litigii. În caz contrar, ne rezervăm dreptul să credem că instituțiile mass-media acționează în tandem cu aceste personaje și dreptul să acționăm în consecință.

Link către investigația „CU SENS”: https://www.youtube.com/watch?v=wm2lUJJVVOA

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău