Curs valutar
 • EUR
  20.3956
  1.0198%
 • USD
  19.5427
  0.2753%
 • RUB
  0.3185
  -0.2826%
 • RON
  4.1377
  0.9087%
 • UAH
  0.5292
  0.2646%

Aproape 2 milioane de oameni își pierd anual viața din cauza accidentelor de muncă, potrivit OMS/OIM

21 Sept. 2021, 15:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
21 Sept. 2021, 15:21 // Actualitate //  Realitatea.md

Primul raport comun privind morbiditatea și accidentele la locul de muncă, întocmit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Internațională a Muncii (OIM), indică câte decese premature cauzate de expunerea la riscuri legate de sănătate legate de muncă pot fi prevenite.

În 2016, la nivel mondial, bolile și accidentele de muncă au dus la moartea a 1,9 milioane de persoane, potrivit raportului OMS/OIM din 17 septembrie 2021, anunță Confederația Națională a Sindicatelor, într-un comunicat de presă.

După cum sa menționat în documentul întitulat „Estimări comune OMS/OIM privind morbiditatea și vătămările profesionale, 2000-2016. Raport de monitorizare globală ”, majoritatea deceselor legate de muncă sunt rezultatul bolilor respiratorii și cardiovasculare. Bolile netransmisibile reprezintă 81% din decese. Cele mai frecvente cauze de deces au fost insuficiența pulmonară cronică acută (450.000 de decese), accidentul vascular cerebral (400.000) și bolile coronariene (350.000).

Studiul a analizat 19 pericole profesionale, inclusiv orele de lucru excesive și expunerea lucrătorilor la poluarea aerului, astmageni, agenți cancerigeni, ergonomie și zgomot. Programul de lucru excesiv este cel mai grav risc, cu aproximativ 750.000 de decese asociate acestuia. 450.000 de persoane au murit ca urmare a expunerii la poluarea aerului (particule, gaze și vapori).

„Este șocant faptul că munca a ucis literalmente atât de mulți oameni”, spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Raportul nostru este un apel de trezire către guverne și întreprinderi pentru a consolida și proteja sănătatea și siguranța lucrătorilor, îndeplinind în același timp angajamentele noastre privind accesul universal la serviciile de sănătate a muncii”

Bolile legate de muncă și accidentele de muncă pun presiuni inutile asupra sistemelor de sănătate, reduc productivitatea și pot avea un impact catastrofal asupra veniturilor gospodăriilor, avertizează autorii raportului.

La nivel global, rata deceselor legate de muncă a scăzut cu 14% între 2000 și 2016. După cum sa menționat în raport, acest lucru poate indica o îmbunătățire a securității și sănătății în muncă. Cu toate acestea, numărul deceselor cauzate de boli de inimă și accident vascular cerebral, cauzate de orele de lucru excesive, a crescut cu 41 la sută și, respectiv, cu 19 la sută.

Primul raport comun al OM/OIM arată factorilor de decizie politici magnitudinea daunelor legate de muncă la nivel național, regional și global. Aceasta va oferi o abordare mai concentrată asupra analizei, planificării, costurilor, implementării și evaluării acțiunilor de îmbunătățire a sănătății populației active și a echității în sănătate. După cum subliniază raportul, eforturile trebuie dublate pentru a asigura sănătatea la locul de muncă, siguranța, stabilitatea și justiția socială. Accentul ar trebui să fie pe îmbunătățirea sănătății la locul de muncă și a performanței serviciilor de sănătate în muncă.

După cum sa menționat în raport, incidența bolilor asociate activităților de muncă poate fi mai mare, deoarece gradul de afectare a sănătății oamenilor de către o serie de factori de risc profesional încă nu a fost evaluat. În plus, datele privind incidența pot crește în estimările viitoare, având în vedere impactul pandemiei COVID-19, mai explică sindicatele.

Pentru fiecare factor de risc, raportul oferă un set specific de măsuri preventive pentru a ghida guvernele în interacțiunea cu angajatorii și lucrătorii. Raportul integral poate fi accesat aici.

Menționăm că la data de 4 martie 2021, în scopul protecției sănătății angajaților, în caz de boală și accidente la locul de muncă, Republica Moldova s-a aliniat la Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind serviciile de sănătate ocupațională. Convenția nr. 161 obligă statele membre să dezvolte treptat serviciile de sănătate ocupațională pentru toți lucrătorii.

Potrivit Elenei Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, crearea și implementarea Serviciului sănătate ocupațională va contribui la îmbunătățirea asistenței medico-sanitare a angajaților, condițiilor de muncă, stării de sănătate a angajaților, la constatarea exactă a bolilor profesionale, a morbidității cu incapacitatea temporară de muncă, traumatismului în muncă și prin urmare, va contribui la sporirea sănătății populației.

Conform datelor Inspectoratului de Stat al Muncii, pe parcursul anului 2020 în urma accidentelor de muncă produse în Republica Moldova au avut de suferit 451 de persoane. Din totalul de 438 de evenimente de accidentare comunicate, inspectorii de muncă din autoritățile competente în domeniul siguranței ocupaționale au cercetat 132 cazuri de accidentare, soldate cu 63 accidente mortale.

Realitatea Live

FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
02 Dec. 2022, 07:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Redacția Realitatea
02 Dec. 2022, 07:18 // Politica //  Redacția Realitatea

Republica Moldova are potențialul de a se dezvolta și de a deveni un stat puternic și prosper, întrucât poate deveni o punte de legătură dintre Est și Vest. O spune deputatul PAS, Vitalie Jacot, care se arată recunoscător României pentru tot suportul acordat Republicii Moldova de-a lungul timpului. De cealaltă parte, opoziția extraparlamentară spune că autoritățile de la Chișinău nu valorifică de deplin potențialul relațiilor moldo-române, fiind ignorate contracte cu companii importante din România.

În contextul zilei naționale a României, deputatul PAS, Vitalie Jacot, a mulțumit părții române pentru proiectele implementate în Republica Moldova, pentru suportul acordat în depășirea crizei energetice, dar și pentru faptul că Bucureștiul a devenit cel mai important avocat al Republicii Moldova la Bruxelles, informează ipn.md.

„Mizăm pe ajutorul prietenilor și fraților noștri. Nu mergem cu mâna întinsă, noi avem ce propune, dar nu ne eschivăm de la ajutorul pe care ni-l acordă. Republica Moldova are un potențial enorm și pentru Occident este o punte de legătură cu Estul pe care occidentalii o pot folosi. Și invers, pentru Orient suntem o punte spre Vest. În prezent, livrările de gaze naturale, stocarea lor, ajutoarele financiare în educație, infrastructură și în alte domenii, toate ni le acordă acum România”, a spus deputatul PAS, Vitalie Jacot, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

De cealaltă parte, opoziția extraparlamentară spune că de-a lungul anilor au existat suficiente exemple când autoritățile Republicii Moldova au demonstrat lipsă de prietenie și cooperare în raport cu România.

„Au fost șanse când Republica Moldova trebuia să și ofere României, mă refer la contractul de construcție a liniei de tensiune înaltă Isaccea – Vulcănești care a fost oferit unui alt agent economic în detrimentul unui operator din România. Sau atunci când a fost vorba de reconstrucția blocului energetic de la Termoelectrica am văzut exemplu clar de recunoștință și suport în raport cu partea română. Cu ghilimele de rigoare. România, desigur, a fost prietenul, partenerul și avocatul nostru. Și este cazul să-i aducem mulțumiri și recunoștință pentru suportul necondiționat acordat”, a spus vicepreședintele PSDE, Nicolae Ciubuc.

În același context, opiniile comentatorilor politici cu referire la relația Republicii Moldova cu România sunt împărțite. În timp ce unii spun că Republica Moldova ar fi în imposibilitatea de a supraviețui ca stat în lipsa sprijinului venit de la București, alții spun că România și UE au devenit responsabile pentru soarta Republicii Moldova, după ce Chișinăul și-a asumat pe deplin vectorul european.

„În condițiile unei politici neprietenoase pe care o promovează Federația Rusă în raport cu statul nostru, UE, partenerii occidentali și în special România reprezintă colacul de salvare care menține Republica Moldova pe linia de plutire. În afara acestei asistențe este puțin probabil ca Republica Moldova să supraviețuiască. Și asta ne face să ne întrebăm cât de fezabil este acest stat și în ce măsură el este capabil să supraviețuiască de unul singur?”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Sondajul recent IPP arată că nu toată lumea îmbrățișează ideea unirii, majoritatea populației este împotriva acestei idei. Politicienii trebuie să fie recunoscători României, dar din punct de vedere geopolitic trebuie să spunem că Occidentul are o datorie față de Republica Moldova. Moldova, care nu este membru UE și NATO este astăzi foarte expusă și din momentul în care ea manifestă o adeziune la valorile europene”, a spus comentatorul politic, Corneliu Ciurea.

FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală