Numărul persoanelor înțepate de furnicile de foc în Australia a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, iar 23 de oameni au avut nevoie de tratament medical de urgență de la începutul lunii martie.
Originară din America de Sud, furnica de foc roșie este una dintre cele mai invazive specii din lume. Înțepătura sa veninoasă provoacă pustule și reacții alergice severe, fiind capabilă chiar să ucidă un om.
Locuitorii statului Queensland, situat în nord-estul Australiei, luptă de ani de zile împotriva acestei specii agresive. Totuși, numărul atacurilor asupra oamenilor și animalelor a explodat după ploile torențiale aduse de o furtună tropicală la începutul lunii martie. Din cauza precipitațiilor, furnicile s-au refugiat la suprafață și au format colonii plutitoare pentru a se deplasa în alte zone.
Din 1 martie, Programul Național de Eradicare a Furnicilor de Foc a primit 60 de raportări de reacții severe la înțepăturile acestora, dintre care 23 de cazuri au necesitat spitalizare, conform ABC.
Scott Rider, un muncitor în construcții, a declarat pentru ABC că picioarele sale sunt acoperite de răni din cauza mușcăturilor repetate.
„Sunt peste tot. Pe terase, intră în casele noastre, sunt aruncate în aer de mașina de tuns iarba…” a spus el.
Potrivit ABC, o altă localnică din Queensland și-a găsit cățelul mort deasupra unui mușuroi de furnici de foc. Guvernul statului Queensland a anunțat un pachet de finanțare de 24 de milioane de dolari australieni (aproximativ 15 milioane USD) pentru măsuri de combatere a furnicilor de foc.
„Furnicile de foc pot avea un impact devastator asupra economiei, mediului, sănătății și stilului de viață în aer liber. Dacă nu sunt eradicate, ele pot distruge culturi, grădini și parcuri și pot pune în pericol oameni, animale sălbatice și animale de companie,” a precizat guvernul într-un comunicat.
Furnicile de foc au ajuns și în Europa
În ultimul secol, furnicile de foc roșii s-au răspândit în Statele Unite, Mexic, Caraibe, China și Australia, iar anul trecut au fost descoperite pentru prima dată și în Europa. Australia s-a confruntat pentru prima dată cu o infestare cu furnici de foc în 2001, potrivit Consiliului pentru Specii Invazive. Modelările realizate de ISC sugerează că, dacă infestarea din Queensland nu este controlată, furnicile s-ar putea răspândi „în fiecare colț al Australiei.”
Ministrul agriculturii din Queensland, Tony Perrett, a avertizat asupra impactului devastator al invaziei:
„Furnicile de foc au scăpat de sub control în alte țări, oprind competiții sportive, anulând grătare, închizând plaje și afectând grav stilul de viață în aer liber.”
Cu toate acestea, Perrett a dat asigurări că Australia va lupta împotriva răspândirii furnicilor de foc: