Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Încălcările în privința lui Ilan Șor, în campania electorală, abordate la Curtea Constituțională

23 Iul. 2021, 14:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
23 Iul. 2021, 14:36 // Politica //  Petru Cosoi

Drepturile Partidului „ȘOR” au fost încălcate în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Și asta din cauza faptului că Ilan Șor, candidatul pentru funcția de deputat al formațiunii, nu a avut posibilitatea să-și desfășoare campania electorală și să aibă întâlniri cu alegătorii. Cu toate acestea, formațiunea nu va contesta rezultatele scrutinului, având în vedere criza din țară și necesitatea urgentării constituirii Parlamentului și votării unui nou Guvern. Declarațiile au fost făcute de către reprezentantul Partidului „ȘOR”, Dumitru Cazac, la ședința Curții Constituționale, în cadrul căreia se examinează sesizarea privind confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate.

„Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au demonstrat încă o dată că legislația în domeniul electoral este imperfectă, multe norme sunt imprecise și lasă loc de interpretări”, a declarat Dumitru Cazac, precizând că noul Parlament ar trebui să îmbunătățească legislația în acest domeniu.

În context, Cazac s-a referit la situația în care a fost liderul formațiunii, Ilan Șor, căruia nu i s-a permis să desfășoare campania electorală, așa cum prevede legea. Au fost depuse nenumărate demersuri în privința acestei probleme, dar instituțiile statului nu au reacționat.

„Partidul Politic „ȘOR” are dreptul moral și legal de a contesta rezultatele alegerilor, deoarece încălcarea este serioasă. Dar având în vedere situația de criză și necesitatea formării unui nou Guvern, Partidul „ȘOR” a luat decizia de a solicita Înaltei Curți să recunoască rezultatele alegerilor și validarea scrutinului”, a mai menționat Dumitru Cazac.

Potrivit art. 51 (4) din Codul Electoral, pe durata perioadei electorale, candidaţii nu pot fi concediaţi ori transferaţi la o altă muncă sau funcţie fără acordul lor, precum şi nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reținuți sau supuşi unor sancţiuni administrative, fără consimţământul organului electoral, care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante.

În privința lui Ilan Șor, această prevedere a fost însă încălcată în mod flagrant. În pofida demersurilor repetate ale avocaților săi, Curtea de Apel Cahul a tergiversat până în ultimul moment cererea privind anularea mandatului ilegal de arestare emis pe numele lui Ilan Șor.

Este de menționat că liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat, în repetate rânduri, că odată cu anularea mandatului său de arestare, este gata să se prezinte în instanța de judecată, să depună depoziții la Procuratură, pentru ca adevărul și adevărații beneficiari ai banilor sustrași din frauda bancară din 2014 să iasă cât mai curând la iveală.

În final, Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie și a validat mandatele de deputat.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 11:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
19 Oct. 2021, 11:40 // Economie //  Petru Cosoi

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a prezentat în cadrul unui briefing de presă conceptul unei inițiative care a fost înregistrată ieri și ține de așa-zisele extrase.

„Orice persoană care a administrat o afacere, a avut de-a face cu birocrația din țara noastră, știe foarte bine acest fenomen pe nume extras. Ele este enervant, complicat pe alocuri și foarte inutil în secolul 21. Mergi la un ghișeu ca să ridici informația care îți aparține și să-l duci la alt ghișeu”, explică Dumitru Alaiba.

Potrivit deputatului PAS, intenția este de a elimina aceste extrase.

„În practică, ele vor fi digitalizate, astfel încât să reprezinte un minim disconfort pentru antreprenori și cetățeni și un minim risc de corupție”, a precizat Dumitru Alaiba. 

În acest context, Alaiba a menționat că următoarele documente vor fi digitalizate:

– certificatul privind lipsa sau existența datoriilor la bugetul de stat;

– extrasul din registrul bunurilor imobile;

– informația privind stagiul de cotizare;

– cazierul judiciar;

– informația din registrul de stat și din actele de constituire ale persoanei juridice.

Potrivit deputatului, va fi posibilă generarea electronică a extraselor, semnată prin intermediul cabinetului personal al antreprenorului sau al cetățeanului.

Totodată, Alaiba a precizat că la momentul actual nu există motive ca acest serviciu să coste, respectiv, acest serviciu electronic va fi fără plată.

De asemenea, prin acest proiect care a fost prezentat astăzi, au fost introduse modificări la codul de executare al Republicii Moldova, care au menirea de a crea condițiile legale pentru utilizarea instrumentelor electronice în interacțiunea autorităților și instituțiilor publice cu executorii judecătorești în contextul procedurilor de executare. 

Dumitru Alaiba a mai dat asigurări că proiectul va fi votat în a doua lectură, chiar în această toamnă. 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie