Curs valutar
 • EUR
  21.4716
  0.4597%
 • USD
  17.9777
  0.0412%
 • RUB
  0.2472
  0.6472%
 • RON
  4.3585
  0.4359%
 • UAH
  0.6591
  0.3945%

Încep lucrările de reparație în școlile și grădinițele din Capitală. Câți bani au fost alocați

31 Mai 2021, 09:12
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
31 Mai 2021, 09:12 // Actualitate //  Valentina Buză

Circa 130 de milioane de lei au fost alocate în acest an pentru reparația instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău. Astfel, potrivit primăriei, 88 de grădinițe vor fi reparate capital, pentru aceasta urmând a fi cheltuite 26 de milioane de lei.

Totodată, vor fi deschise trei grădinițe noi, acest lucru necesitând investiții de 23 de milioane de lei. Pentru extinderea a șase școli, vor fi cheltuite 35 de milioane de lei.

Astfel, potrivit municipalității, investițiile vor fi făcute făcute în edificii care trebuie să servească sitemul educațional și toate lucrările ar fi de dorit să fie făcute calitativ.

„Pentru reparația instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău, în acest an am alocat circa 130 de milioane de lei și avem investiții în diferite domenii. Totodată, am semnat o dispoziție ce presupune contituirea unui grup de lucru pentru monitorizarea executării lucrărilor de reparați”, a conchis edilul Capitalei.

De asemenea, Ion Ceban a menționat că este foarte important ca în acest grup să fie și reprezentanți ai societății civile, consilieri municipali și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 07:29
 // Categoria: Sport // Autor:  Elena Putregai
24 Iun. 2021, 07:29 // Sport //  Elena Putregai

Germania s-a duelat cu Ungaria în ultima partidă din Grupa F de la EURO 2020. În ultimele zile, au fost mai multe controverse la EURO 2020 legate de această partidă, după ce maghiarii s-au opus în fața intenției nemților de a ilumina Allianz Arena în culorile curcubeului pentru a promova lupta împotriva discriminării față de comunitatea LGBT.

La începutul partidei dintre Germania și Ungaria, în momentul când cele două formații intonau imnurile naționale, un suporter german a pătruns pe teren pentru a protesta împotriva legii aprobate de Parlamentul de la Budapesta care interzice propaganda homosexuală în şcoli şi în rândul minorilor, act normativ criticat de ONG-uri şi de partide ungare progresiste din opoziţie.

Suporterul a alergat pe teren și a fluturat în fața reprezentativei ungare steagul în culorile curcubeului, specific comunității LGBT.

Stewarzii au intervenit rapid și l-au scos pe tânărul protestatar în afara terenului.

UEFA a interzis iluminarea Allianz Arena în culorile curcubeului

Autoritățile din Munchen au dorit să ilumineze stadionul celor de la Bayern Munchen, Allianz Arena, în culorile comunității LGBT, pentru a promova lupta împotriva discriminării. Cu toate acestea, UEFA le-a interzis nemților acest lucru pe motiv că acesta este un gest de natură politică și că nu are nicio legătură cu sportul.

Ungaria a catalogat drept o ”decizie bună” a UEFA respingerea propunerii ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului (specifice comunităţii LGBT) la meciul dintre Germania şi Ungaria de la EURO 2020.

”Slavă Domnului că liderii fotbalului european au dat dovadă de bun simţ (…) neparticipând la ceea ce ar fi fost o provocare politică împotriva Ungariei”, a reacţionat ministrul Peter Szijjarto.

Președintele UEFA a dezvăluit motivul care a stat în spatele deciziei forului european de a respinge cererea autorităților din Munchen. Aleksander Ceferin a declarat că această decizie a fost luată pentru că cererea a fost formulată de un politician, iar motivele ar fi fost mai degrabă politice decât pentru a lupta împotriva discriminării.

Neuer, investigat de UEFA pentru banderola de căpitan în culorile comunității LGBT

Recent, Manuel Neuer, portarul Germaniei, a fost investigat de UEFA după ce a purtat o banderolă în culorile drapelului comunității LGBT, iar acest lucru este interzis de regulamentul forului european pentru că este considerat un simbol politic.

Forul european a decis, însă, să nu sancționeze în niciun fel jucătorul sau Federația Germană de Fotbal.

„Curcubeul a fost considerat un gest de susținere al echipei pentru diversitate”, a transmis Federația Germană, într-un comunicat citat de L’Equipe.

Neuer ar urma să poarte această banderolă și la următorul meci de la EURO 2020, contra Ungariei.