Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Încercare de a contracara transportarea organizată a alegătorilor în ziua scrutinului. Temă pentru acasă, dată CEC-ului

28 Iun. 2021, 13:06
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
28 Iun. 2021, 13:06 // Alegeri //  Petru Beregoi

Platforma DA solicită Comisiei Electorale Centrale (CEC) adoptarea unei hotărâri speciale prin care s-ar interzice transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor parlamentare anticipate din de 11 iulie curent, deși potrivit unui răspuns, dat în urma unei sesizări, anterioare care a fost interpretată de Curtea Constituțională că „transportul organizat al alegătorilor nu reprezintă, în sine, o încălcare electorală, cu excepția cazului în care se probează faptul că au fost exercitate presiuni necuvenite pentru a influența opțiunea alegătorilor”.

Platforma DA atenționează CEC asupra riscurilor de fraudare a procesului electoral prin folosirea transportării ilegale a alegătorilor de către unii concurenți electorali. Platforma DA consideră că în spatele transportării organizate a alegătorilor din raioanele de est „stă dorința de influențare a rezultatelor alegerilor libere și corecte prin corupție politică”.

„Transportarea organizată a alegătorilor din regiunea de est a Republicii Moldova trebuie să fie calificată ca o formă gravă de încălcare a standardelor recunoscute pe plan internațional pentru organizarea alegerilor libere și democratice. Asemenea încălcări creează precondiții pentru a pune la îndoială legalitatea și legitimitatea alegerilor, oferindu-le unor concurenți politici instrumentul de fraudare și manipulare electorală”, se arată într-un comunicat de presă.

Amintim că, la 20 octombrie 2020, înainte de alegerile prezidențiale, CEC a aprobat o hotărâre prin care a încercat să se contracareze fenomenul transportului organizat al alegătorilor în ziua scrutinului.

Potrivit hotărârii de atunci, în scopul evitării transportului alegătorilor la secțiile de votare de către concurenții electorali sau alte persoane terțe, în perioada de timp rezervată votării, și anume între orele 07:00 şi 21:00, se permitea deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a căror capacitate de transportare nu este mai mare de 8 persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate care funcționează potrivit legislației Republicii Moldova.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 13:54
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Sept. 2021, 13:54 // Politica //  Petru Beregoi

Directorii Serviciului Fiscal de Stat (SFS) și Serviciului Vamal vor fi numiți de către Guvern, la propunerea ministrului Finanțelor, prin conferirea statutului de demnitar de stat. Proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal, legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, legii cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică și a legii cu privire la Serviciul Vamal a fost votat, astăzi, în cea de-a doua lectură finală de către Parlament.

Potrivit autorilor, un grup de deputați ai Fracțiunii PAS, prin modificările propuse se urmărește realizarea obiectivelor asumate prin programul de activitate al Guvernului pe domeniul fiscal și vamal.

„Este nevoie de organizare și planificare strategică, elaborare și aprobare a documentelor de politici corespunzătoare și o colaborare bună a instituțiilor responsabile cu Guvernul”, subliniază deputații.

Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Precizăm că, până în prezent, directorii SFS și Serviciului Vamal se numeau în funcție de către Guvern, la propunerea ministrului Finanțelor.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române