Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

S-a aflat ce eveniment astronomic a schimbat viața strămoșilor noștri pe Pământ

28 Iun. 2021, 13:06
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
28 Iun. 2021, 13:06 // Cosmos //  Realitatea.md

Pe măsură ce oamenii de știință dezvoltă tot mai multe studii, iar tehnologia avansată le permite să analizeze mai în profunzime evenimente din trecut, pe atât de multe lucruri noi și interesante aflăm despre ce s-a întâmplat pe Pământ, în urmă cu mii de ani. O descoperire recentă atestă faptul că, pe planeta noastră, în urmă cu 13.000 de ani, a avut loc un eveniment astronomic marcant, ce a schimbat radical evoluția vieții umane de la acea vreme.

Practic, strămoșii noștri din urmă cu 13.000 de ani s-ar fi confruntat cu efectele impactului dintre Terra și mai multe fragmente dintr-o cometă. Nimic după acel impact nu avea să mai fie la fel, spun oamenii de știință.

Impactul ar fi al doilea ca violență, după cel ce a distrus dinozaurii

Oamenii de știință susțin că impactul fragmentelor de cometă cu Terra ar fi al doilea ca nivel de violență, dupa cel care s-a soldat cu dispariția dinozaurilor, cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă.

Cercetătorii au identificat niveluri ridicate de platină, ceea ce atestă că s-au înregistrat temperaturi extrem de ridicate care au topit materialele geologice din zonele de impact, precum şi nanodiamante despre care cercetătorii ne spun că se pot forma în explozii şi pot exista şi în nucleul cometelor.

Acest accident de cometă a coincis de fapt cu schimbări semnificative în modul în care societățile umane s-au auto-organizat, spun cercetătorii.

Această lucrare se bazează pe cercetări anterioare care au sugerat că un impact semnificativ poate fi precedat începutul perioadei neolitice , prima parte a epocii de piatră în care au avut loc o serie de evoluții majore în civilizația umană, inclusiv în agricultură, arhitectură și instrumente de piatră.

Important de menționat este că, în această perioadă a istoriei, populaţiile din regiunile Egiptului, Irakului şi Libanului de azi înfiinţau primele aşezări umane permanente. Mai mult decât atît, dovezi ale acestor momente istorice remarcabile ar dăinui chiar și astăzi, spun cercetătorii.

„Această catastrofă cosmică majoră pare să fie imortalizată pe pilonii gigantici de piatră de la Göbekli Tepe (în Turcia), unde se află probabil primul templu din lume, ce este legat de originea civilizaţiei din sud-vestul Asiei. Oare impactul cu această cometă a însemnat începutul civilizaţiei?”, se întreabă Sweatman.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate