Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

Aplicația mai sigură pentru teroriști și traficanți. Posibil că și tu o ai descărcată în telefon!

22 Iun. 2021, 16:32
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
22 Iun. 2021, 16:32 // Sci-tech //  Realitatea.md

 Telegram a devenit una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume, dar probabil și „cea mai periculoasă”, scrie revista germană Der Spiegel citată Libertatea. De ce?

Platforma a găzduit, de-a lungul timpului, protestatari din țări represive precum Belarus, dar, în egală măsură, și teroriști, extremiști sau traficanți de droguri. În spatele platformei se află abilul antreprenor rus Pavel Durov și dorința lui de a aduce la dispoziția utilizatorilor o aplicație de mesagerie care nu răspunde niciodată controlului guvernelor.

Lui Pavel Durov i se mai spune uneori „Zuckerberg al Rusiei”, deoarece a fondat clona rusească a Facebook, VKontakte, în 2006. Dar al doilea său proiect, Telegram, este mai semnificativ și a devenit, între timp, în cuvintele folosite de revista Der Spiegel, „cel mai periculos serviciu de mesagerie”. De la debutul pandemiei, Telegram a devenit mai populară decât oricând.

După modificările de securitate pe care le-a făcut WhatsApp, milioane de utilizatori au trecut anul acesta de la acesta, la Telegram. Doar că Telegram nu este doar un WhatsApp alternativ. Platforma se promovează ca un serviciu care scapă de controlul oricărui guvern, un spațiu unde oricine poate scrie sau face ce-i trece prin cap. Acest lucru a atras adepți ai teoriilor conspirației, extremiști de dreapta, dealeri de droguri sau escroci, dar și protestatari din țări cu regimuri dictatoriale. Mai mult, falsificatorii folosesc aplicația pentru a oferi certificate false de vaccinare COVID, iar dealerii o folosesc să vândă droguri.

Infracțiunile sunt planificate și comise la vedere. Aplicația a devenit echivalentul darknet-ului, doar că este mult mai accesibilă, în buzunarul oricărui om care dorește să o instaleze pe telefon. Autoritățile nu pot face prea multe în acest sens, deoarece Durov nu le oferă acces la datele utilizatorilor. A construit o rețea opacă de companii care este dificil de descâlcit, ceea ce înseamnă că accesul guvernului este cu atât mai dificil. Într-o lume în care utilizatorii se tem tot mai mult de pierderea intimității, Telegram se mândrește cu faptul că nu a cedat în fața guvernelor.

„Până acum, am dezvăluit zero biți de date ale utilizatorilor către părți terțe, inclusiv guverne”, spun oficialii aplicației.

Platforma de socializare este ajutată de faptul că, din punct de vedere legal, se află într-un punct mort, neacoperită de prevederile în vigoare. Pe de-o parte, e bine să știi că ceea ce vorbești într-o aplicație nu poate fi citit de nimeni altcineva și că ești liber să spui ce vrei. Însă riscurile a ceea ce se poate întâmpla în genul acesta de aplicații sunt mari.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 16:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
30 Iul. 2021, 16:31 // Politica //  Realitatea.md

FOTO Secretele Direcției 5 care fila politicieni, jurnaliști și reprezentanți ONG, făcute publice. Numele celor vizați

Vara anului 2019 a fost una fierbinte la fel ca asta, doar că a avut o perioadă suficient de incertă. PDM în frunte cu Vlad Plahotniuc, pe atunci liderul formațiunii, au organizat proteste în centrul capitalei, în timp ce Blocul ACUM format între PAS și Platforma DA, împreună cu PSRM, erau în consultări pentru a decide dacă se aliază doar pentru a da jos de la putere democrații. În același timp, Direcția nr. 5, poreclită și „poliția politică”, fila raza Parlamentului și Președinției. Abia acum, peste un an, s-au scurs câteva mesaje dintre șeful Direcției, Valeriu Cojocaru, și angajați.

Când în fața Parlamentului s-au adunat mai multe persoane în susținerea PDM-ului și poliția a format un cordon, angajații Direcției transmiteau informații despre situația din zonă. Ba chiar au vorbit și despre jurnalista Natalia Morari.

„Natalia Morari cam îi transpirată. Retrăiește”

„Fraților, știu că-i greu. Ținem stoiacul că se rezolvă soarta țării. Stăm până la indicații”

Sursa foto: Deschide.md

Peste câteva zile, după ce Blocul ACUM și PSRM au reușit să aleagă conducerea Parlamentului, iar Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru, Valeriu Cojocaru a cerut subalternilor săi să distribuie masiv o postare de-a lui Gheorghe Cavcaliuc, în care șeful adjunct al IGP de atunci, îl acuza pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, de manipulare și dezinformare.

„Bună ziua stimați colegi! Distribuim masiv, este foarte important”

Amintim că, după coaliția dintre ACUM și PSRM, Andrei Năstase a fost numit ministru de Interne. Din această funcție, el a destructurat Direcția nr.5 sau cum i se mai spune Direcția Operațiuni Speciale (DOS).

Imagini de la protestul din iunie 2019

Sursa foto: Realitatea.md

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate