Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Avocatul Poporului intervine, din nou, în scandalul CEC! A notificat CSJ-ul în contextul scrutinului electoral

22 Iun. 2021, 16:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Iun. 2021, 16:31 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Avocatul Poporului a depus o notificare la Curtea Supremă de Justiție în dosarul privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare în care și-a reiterat argumentele expuse la Curtea de Apel Chișinău.

Mai exact este vorba despre necesitatea deschiderii a mai multor secții de votare în străinătate, lucru ce ar asigura dreptul la vot pentru toți cetățenii în cadrul scrutinului electoral prezidențial din 11 iulie.

„Curtea de Apel Chișinău la pronunțarea Hotărârii nr.3-74/21 din 17 iunie 2021 în materie de contencios administrativ a ținut cont inclusiv de Concluziile Avocatului Poporului depuse în vederea apărării drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor. În notificarea depusă la CSJ, Avocatul Poporului reiterează că rezultatul ultimelor scrutine electorale a demonstrat ineficiența eforturilor statului în asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot tuturor cetățenilor, în special celor care se află în afara țării și care și-au manifestat voința de a-și exercita acest drept fundamental. Cauza principală a încălcărilor admise este lipsa de acces la organele electorale deschise peste hotarele țârii, prin numărul insuficient a secțiilor de votare și a buletinelor de vot. Astfel, în Raportul anual privind situația respectării drepturilor omului în Republica Moldova, Ombudsmanul a recomandat, mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a buletinelor de vot pentru asigurarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, anunță Avocatul Poporului.

În solicitarea expediată în adresa CSJ, Avocatul Poporului mai precizează că solicită CSJ-ului să țină cont în procesul de examinare a cererii de recurs precitată și să oblige CEC-ul mărirea numărului secțiilor de votare în afara țării, pentru satisfacerea în deplin volum al solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova.

Amintim că după șapte zile de examinare în instanța de apel, dosarul secțiilor de vot în străinătate a ajuns la Curtea Supremă de Justiție.

Magistrații CSJ examinează astăzi recursul Comisiei Electorale Centrale împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care au fost anulate anexele Comisiei privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în diasporă și prin care a obligat CEC-ul să-și revizuiască hotărârile și să aprobe alte anexe cu privire la numărul secțiilor de vot, în limita avizului Ministerului de Externe, care prevede 191 de secții de vot în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 19:58
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 19:58 // Economie //  Cristina Vlah

Un nou acord negociat între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) ar presupune condiții ceva mai dure. Asta pentru că Moldova a înregistrat multe carențe la capitolul reforme. De această părere este economistul Viorel Gârbu, informează Realitatea.md.

„FMI de principiu va semna acord cu R. Moldova, atâta timp cât există disponibilitate din partea guvernului. Problemele vor fi parte a acestui acord. Deci, toate problemele care sunt critice din punctul de vedere al acestei organizații vor fi menționate în acord și monitorizate. Deci, nu e o problemă pentru FMI să semneze un acord cu R. Moldova, doar că clauzele, condiţionalităţile vor fi mai aspre sau mai puțin aspre, în funcție de modul în care FMI va percepe situația din R. Moldova”, a declarat Viorel Gârbu pentru Radio Europa Liberă.

Sursa face referință și la consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruța, care afirmă că dialogul cu FMI urmează să fie reluat săptămânile viitoare, după învestirea unui nou Guvern.

„În anul bugetar 2021, e nevoie de acord cu FMI din două considerente: e nevoie și de acest semnal de undă verde pentru cei care sunt în așteptarea de politici coerente economice, financiare și sociale, dar e nevoie și de componenta financiară, pentru finanțarea deficitului bugetar al anului 2021. La fel, nu exclud că, în contextul deciziilor recente ale conducerii FMI, să existe acces și la finanțările speciale, prin Drepturi Speciale de Tragere (DST), ce ar însemna în cazul R. Moldova în jur de 400 de milioane”, a menționat Veaceslav Negruța.

Aceste păreri vin în contextul în care zilele trecute a fost publicat un raport al FMI cu privire la situația din țara noastră. În raport se specifica faptul că deși au fost mici progrese pe domeniul supravegherii bancare, economia Moldovei a fost grav afectată de problemele statului de drept, ale combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, precum și urmare a corupției.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid