Fiecare dintre noi își poate crește speranța de viață. Pe lângă activitate fizică și mod sănătos de viață, există și alimente-minuni, bogate în acizi grași, care ne pot face să trăim cu până la cinci ani mai mult dacă le consumăm regulat.
Peștele gras, de exemplu heringul, somonul, macroul, tonul sau sardinele, fructele de mare și uleiul de pește sunt principalele surse directe de acizi grași omega-3. Potrivit studiilor, consumul unei porții cel puțin o dată pe săptămână reduce riscul apariției maladiei Alzheimer.
Semințele și nucile, inul, rapița, floarea soarelui, boabele de soia sunt o altă sursă importantă de omega-3, dar și omega-6. Acestea conțin și fibre și îmbunătățesc digestia. Consumul lor contribuie la protejarea celulelor roșii, precum, îmbunătățește funcțiile neurologice și reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Uleiurile din plante, de exemplu de in, soia, rapiță sunt doar câteva dintre produsele pe care le poți folosi la gătit pentru a beneficia de aportul de acizi grași omega-3 și omega-6. Se recomandă consumul a două lingurițe pe zi pentru o mai bună funcționare a creierului și a inimii, asigură reducerea inflamațiilor, contribuie la reducerea hipertensiunii și previne formarea cheagurilor de sânge.
Consumul regulat de ouă scade nivelul colesterolului, dar și al trigliceridelor. Se recomandă să mâncăm de la trei până la cinci ouă săptămânal pentru ca organismul să se simtă bine.
Fasolea verde ajută vasele sanguine să-și păstreze elasticitatea, împiedicând astfel, apariția bolilor cardiace. „Grăsimile benefice” pe care le conține își dovedesc eficiența în caz de depresie, astm, inflamații de orice tip, boli de piele și diabet.
Antioxidanți care pot crește speranța de viață – vitamina A si carotenoidele – se găsesc în morcovi, dovlecei, roșii, varza, pepene galben, piersici și caise. Pentru mai multă Vitamina C trebuie să consumăm citrice și legume verzi, de exemplu broccoli, spanac sau castraveți. Vitamina E se regăsește în nuci și semințe, cereale integrale, legume cu frunze verzi, ulei vegetal, iar ciocolata neagră conține antioxidanți puternici și poate scădea tensiunea arterială.