Curs valutar
  • EUR
    19.1292
    0.1532%
  • USD
    17.7410
    0.0564%
  • RUB
    0.1940
    1.5979%
  • RON
    3.8504
    0.1117%
  • UAH
    0.4829
    -0.1035%

Indemnizaţia lui Nicolae Chitoroagă: Procurorul Victor Furtună face lumină în acest „dosar” al lui Stoianoglo

29 Nov. 2021, 16:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
29 Nov. 2021, 16:39 // Actualitate //  Realitatea.md

Urmărirea penală în care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo este acuzat că și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu atunci când la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii, a fost terminată.

Despre asta anunță procurorul de caz, Victor Furtună.

„Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii. În acest context, remarcăm că, în conformitate cu prevederile art. 62 alin.(5) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „Dacă la data eliberării din funcție a procurorului, există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror, se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei”. Subsecvent, remarcăm că, la momentul actual, învinuitul și avocații acestuia urmează să beneficieze de dreptul de a lua cunoștință cu materialele cauzei penale și după caz să înainteze cereri și demersuri, care după caz, urmează a fi soluționate de procuror în ordinea stabilită de prevederile legislației procesual penale”, anunță PA.

În același comunicat de presă, procurorul de caz mai anunță că în gestiunea lui Victor Furtună a mai rămas o altă cauză penală.

„În gestiunea procurorului desemnat de CSP a rămas o altă cauză penală privind învinuirea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo pe patru capete de acuzare, în cadrul căreia procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului, iar la emiterea cărorva decizii procesuale în privința lui Alexandr Stoianoglo și persoanele acțiunile cărora fac obiect a urmăririi penale, vom reveni cu detalii suplimentare.

Amintim că Ordinul privind demisia lui Chitoroagă a fost semnat de Stoianoglo la 23 ianuarie 2020, în aceeaşi zi când a fost depusă cererea de demisie. Pe lângă acceptarea cererii de demisie a lui Chitoroagă, Stoianoglo a dispus să îi fie acordată şi indemnizaţia unică, prevăzută de Legea cu privire la Procuratură, pentru acuzatorii care părăsesc sistemul.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe data de 5 octombrie curent, iar când au expirat cele 72 de ore, a fost plasat în arest la domiciliu printr-o încheiere a Judecătoriei Chișinău.

Reținerea a avut loc după o ședință extraordinară a CSP, unde deputatul PAS Lilian Carp a depus o sesizare împotriva sa pe patru subiecte. CSP a desemnat un procuror pentru a investiga presupusele ilegalități și la scurt timp acesta deja a inițiat o urmărire penală, percheziții, rezultând în reținere.

Stoianoglo este învinuit că a permis acordarea indemnizației fostului procuror-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în timp ce era urmărit penal; de faptul că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon și în baza anumitor proprietăți deținute de Svetlana Curdova, soția sa; dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova.

Alexandr Stoianoglo nu-și recunoaște vina și a susținut că este o răzbunare din partea guvernării.

Realitatea Live

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
11 Dec. 2023, 07:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
11 Dec. 2023, 07:50 // În Lume //  Redacția Realitatea

Aliații premierului populist al Ungariei, Viktor Orbán, prietenul lui Putin, vor avea o întâlnire cu ușile închise cu republicanii americani pentru a face presiuni în vederea încetării sprijinului militar american pentru Ucraina, a aflat The Guardian.

Márton Ugrósdy, secretar de stat adjunct al biroului directorului politic al premierului, și Attila Demkó, un important academician pro-Orbán, împreună cu membri ai ambasadei Ungariei la Washington, vor participa luni, 11 decembrie, la un eveniment de două zile găzduit de thinktank-ul conservator Heritage Foundation.

Prima zi include discursuri despre războiul din Ucraina, precum și subiecte precum războaiele culturale transatlantice. Sunt așteptați invitați precum Kelley Currie, fost ambasador în timpul președintelui, Donald Trump, și Magor Ernyei, directorul internațional al Centrului pentru Drepturi Fundamentale, institutul care a organizat CPAC (Conferința de acțiune politică conservatoare) Ungaria.

Potrivit unei surse republicane, unii dintre participanți, inclusiv membri republicani ai Congresului, au fost invitați să se alăture discuțiilor cu ușile închise a doua zi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Întâlnirea va avea loc pe fundalul unei dezbateri tensionate la Washington cu privire la viitorul Ucrainei. Săptămâna trecută, Casa Albă a avertizat că, fără acțiunea Congresului, banii pentru cumpărarea mai multor arme și echipamente pentru Kiev se vor epuiza până la sfârșitul anului. Miercuri, 6 decembrie, republicanii din Senat au blocat un proiect de lege de cheltuieli de urgență pentru a finanța războiul din Ucraina .

„Orbán este încrezător că ajutorul Ucrainei nu va trece în Congres. De aceea, încearcă să blocheze și asistența UE”

O sursă diplomatică apropiată ambasadei Ungariei a declarat: „Orbán este încrezător că ajutorul Ucrainei nu va trece în Congres. De aceea, încearcă să blocheze și asistența UE.”

Orbán este un critic frecvent al ajutorului acordat Ucrainei împotriva invaziei rusești . Văzut ca cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin în interiorul UE în ultimii ani, el a fost fotografiat zâmbind și dând mâna cu președintele rus în urmă cu două luni la Beijing.

Recent, Orbán a cerut ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) să fie scoasă de pe ordinea de zi a Consiliului European din decembrie. Liderul ungar a postat pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter:

 „Este clar că propunerea Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE este nefondată și prost pregătită”.

Fundația Heritage conduce Proiectul 2025, o coaliție care se pregătește pentru următoarea administrație prezidențială conservatoare, și a găzduit în ultimele luni discursuri ale unor membri importanți ai Partidului Conservator britanic, Liz Truss și Iain Duncan Smith.

Thinktank-ul a fost, de asemenea, un oponent vocal al asistenței americane pentru Ucraina. Anul trecut, Jessica Anderson, directorul executiv al operațiunii de lobby, a publicat o declarație sub titlul „Pachetul de ajutor pentru Ucraina pune America pe ultimul loc”. În august, Victoria Coates, vicepreședintele Heritage, a postat pe rețelele de socializare:

„Este timpul să punem capăt cecurilor în alb și nedatate pentru Ucraina”.

Când Heritage și-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare în aprilie anul trecut, directorul politic al lui Orbán, Balázs Orbán (fără nicio legătură de rusenie cu premierul), a fost invitat ca vorbitor la eveniment. Președintele Heritage, Kevin Roberts, l-a lăudat în repetate rânduri pe liderul maghiar pe X:

„Un lucru este clar în urma vizitei în Ungaria și a implicării în dezbaterile politice și culturale actuale din America: lumea are nevoie de o mișcare care să lupte pentru Adevăr, pentru tradiție, pentru familii și pentru omul de rând.”

În ultimii ani, Orbán a susținut o alianță transatlantică de extremă-dreapta cu o poziție dură împotriva imigrației și a „ideologiei de gen”, cu un naționalism creștin ferm și cu dispreț față de cei care avertizează asupra unei alunecări spre autoritarism.

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală