Curs valutar
 • EUR
  20.4470
  -0.1193%
 • USD
  18.0492
  -0.0139%
 • RUB
  0.2356
  0.0849%
 • RON
  4.1347
  -0.1233%
 • UAH
  0.6375
  0.0157%

Înfricoșător! Femeile sunt speriate într-o clinică să nu facă avort. „Uterul va arăta ca după un accident de mașină”

09 Iul. 2021, 13:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
09 Iul. 2021, 13:12 // În Lume //  Realitatea.md

În regiunea Moldovei din România, sub paravanul unor clinici ginecologice se ascunde o rețea antiavort. Femeile care apelează la „FemClinic” sunt speriate cu informații false despre întreruperile de sarcină, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite. Aceasta este prima parte a unei povești despre tactica înfricoșării. Reporterii Libertatea și Scena9 și-au unit forțele și au pus cap la cap informațiile pentru a afla ce se ascunde în spatele acestei conspirații. Iată rezultatul anchetei.

Li se spune că nu vor mai putea avea niciodată copii, că riscă să facă cancer, să moară sau că, din cauza COVID-19, procedura de avort a devenit mult mai agresivă. FemClinic a fost creată de un medic, împreună cu preotul care se mândrește că i-a convins pe doctorii de la cea mai mare maternitate din Moldova să nu mai facă avorturi.

În luna mai, o tânără a cerut ajutor pe un grup de Facebook, o recomandare de clinică din Iași care face avorturi. Avea nevoie urgent de o programare pentru prietena ei, care se afla într-o situație contra cronometru: avea o sarcină ascunsă de familie, cu doar o săptămână înainte de termenul legal până la care o putea întrerupe. A ajuns pe site-ul femclinic.ro, a sunat, și-a programat prietena și a lăsat datele ei de contact.

Fata însărcinată a fost sunată la scurt timp de pe un alt număr de telefon. Discuția avută cu o persoană care s-a prezentat „doctorița de gardă de la spital” a speriat-o pe tânără.

I s-a explicat că după avort uterul va arăta „ca după un accident de mașină”, că îi vor rămâne „resturi din făt în corp” și că procedura operației a fost schimbată din cauza pandemiei, iar acum este „mult mai agresivă, deci mai periculoasă”.

De la același număr a primit ulterior, pe WhatsApp, o serie de videoclipuri cu procedura avortului. În unul dintre ele, postat pe canalul de YouTube al asociației antiavort ProVita București, o femeie de 28 de ani își mărturisește trauma suferită în urma unui avort.

Istoria se repetă

Prietena fetei însărcinate a relatat întreaga poveste pe același grup de Facebook. Alte două tinere, indignate, au sunat cu povești inventate pentru a vedea dacă scenariul se repetă. Și s-a repetat.

Imediat după programare au fost sunate de „doctorița de gardă”, care spunea că există instrucțiuni de la Colegiul Medicilor și de la Ministerul Sănătății să fie contactate cazurile care prezintă „anumite riscuri”. Urmează aceleași argumente menite să le sperie, presărate cu întrebări de tipul: „ești sigură că nu mai vrei să ai niciodată copii?”. Apoi vin clipurile pe WhatsApp.

Una dintre fete a vrut să ajungă față în față cu un doctor al clinicii. Însă în ziua programării a fost anunțată printr-un mesaj că îi este anulat consultul: „doamna doctor nu mai are timp”.

Ce spune legislația din țara vecină?

În România, conform legii, avortul este legal atunci când sarcina nu depășește 14 săptămâni, respectiv 24, în prezența unor indicații medicale speciale.

„Avortul, la fel ca orice altă procedură medicală, inclusiv o injecție, implică o serie de posibile riscuri”, explică Marcel Buzatu, șeful secției de ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești – Argeș.

De aceea, fiecare spital are un protocol pentru acest act medical, mai spune doctorul Buzatu, care precizează că informarea pacientelor asupra riscurilor este o practică necesară, dar că informațiile vehiculate de reprezentanții femclinic.ro sunt false.

„Doctorița de gardă”: „Chiar azi dimineață a fost un caz. La trei ore după avort a murit”

Reporterii Libertatea și Scena9 au refăcut traseul. Au sunat la numărul de pe femclinic.ro și au obținut o programare la un medic de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, doctorul Irina Ciupilan, cu o bună reputație în oraș. Câteva minute mai târziu, telefonul a sunat înapoi, o femeie s-a prezentat ca fiind „doctorița de gardă”, a spus că nu este Irina Ciupilan și a refuzat să-și dea numele.

Iată o parte din dialogul purtat:

„Doctorița de gardă”: Eu sunt doctorița de gardă la spital. Noi am fost rugați de cei de la Colegiul Medicilor și de la Ministerul Sănătății să sunăm mai ales la fetele care sunt la prima sarcină pentru că, nu știu dacă te-ai uitat la televizor, (…) acum, pe perioada pandemiei, s-a schimbat manopera avortului. E mult mai agresivă.
Reporter: N-am înțeles care e legătura între pandemie și procedura în sine.
„Doctorița de gardă”: Multe femei s-au infectat cu coronavirus prin avort.
Reporter: Păi, și dacă procedura e mai agresivă, scade riscul?
„Doctorița de gardă”: Păi da, a ferit foarte mult de virus noua procedură, pentru că se lărgește mult colul uterin.
Reporter: Cum protejează asta de coronavirus?
„Doctorița de gardă”: Pur și simplu așa s-a decis de la Ministerul Sănătății. Protejează pentru că lărgește mai tare colul uterin și nu se mai infectează medicii.
Reporter: Nu se infectează medicii sau pacientele?
„Doctorița de gardă”: Și medicii, și pacientele, evident. Dar în special pentru femei a fost mai grav. S-au trimis alte spectre, dar sunt mult mai largi, lărgesc mult mai tare colul uterin. Și s-a discutat despre asta pentru că la femeile care sunt la primul avort riscul este foarte mare.
Reporter: Eu apreciez că-mi spuneți toate astea, dar eu sunt decisă.
„Doctorița de gardă”: De ce se teme medicul acum în situația ta și a femeilor la prima sarcină? Că sunt două variante cu noua manoperă: ori rănile vor fi foarte profunde și se formează varice pe uter – femeile nu mai pot avea contact sexual după ce apar varicele, iar apoi ele se transformă în formațiuni tumorale canceroase. Altă variantă este să se rupă efectiv uterul. Când se rup vase de sânge se poate ajunge la deces.

Contactată ulterior, doctorița Irina Ciupilan a susținut că nu colaborează cu FemClinic. Și atunci, cine a fost la telefon?

Două site-uri identice, același dezvoltator, același server

Telefonul a venit de la site-ul femclinic.ro. Este site-ul unei clinici medicale private de obstetrică-ginecologie.

Dar, de fapt, între site și clinică, susțin cei de la clinică, nu există o legătură. Specialiști IT care au studiat subiectul au însă dubii că nu este o corespondență clinică-site.

Povestea este următoarea: deși există la Iași o clinică cu acest nume, FemClinic, situată la numărul 4 pe strada Toma Cuza, medicul care o girează, Constantin Fătu, susține că nu are legătură cu site-ul în cauză.

Există două site-uri aproape identice: femclinic.ro și femcliniciasi.ro. Au același logo, același font, aceleași culori și aceleași elemente grafice. Un singur cuvânt diferență, așadar: iași. Pe primul apare o adresă din Botoșani, pe al doilea, din Iași. Ambele sunt realizate de același dezvoltator, Hosterion SRL.

Primul site – femclinic.ro – nu prezintă niciun nume de medic sau vreun alt reprezentant.

Al doilea – femcliniciasi.ro îl indică pe medicului Constantin Fătu, ginecolog, care lucrează și la Maternitatea Cuza-Vodă din Iași.

O verificare mai aprofundată arată că cele două site-uri, care trimit către adrese din Iași, respectiv Botoșani, sunt găzduite online pe serverele aceleiași companii – Hosterion. Mai mult decât atât, acestea împart chiar și același server fizic. Experții consultați de reporteri au explicat că există posibilitatea ca toate site-urile de pe server să nu fie ale aceluiași client al Hosterion, însă există unele conexiuni care pot fi observate.

Spre exemplu, pe același server este găzduit site-ul glasulvietii.ro, care aparține asociației preotului Damaschin, dar și alte site-uri cu tematică religioasă: familia-traditionala.ro (care afișează un verset din Biblie, sub îndemnul „Taci, fă!”) și parinteleboca.ro (un magazin online cu sculpturi în lemn cu preotul). Mai mult, paginile Femclinic.ro și Glasulvieții.ro apar create în aceeași zi.

„Arată la fel site-urile, e clar că sunt clone de la aceeași temă de wordpress, cu mici modificări asupra conținutului. Mai mult, nici nu s-au obosit să modifice în subsol zona cu «toate drepturile rezervate» care e aceeași pe ambele site-uri”, a declarat un expert IT care lucrează într-o firmă de profil din Iași.

Este greu de aflat dacă aparțin aceleiași persoane fizice de când nu se mai publică aceste informații online, conform GDPR, dar este aproape imposibil ca toate aceste conexiuni să fie o coincidență, spune un specialist IT.

Sursele citate au revenit la doctorul Fătu.

„Da, la Iași e pe numele meu, la cealaltă trebuie văzut cine e, eu nu sunt investigator economic sau jurisdicțional ca să verific. Într-adevăr și eu am mai primit niște apeluri de la femei care spun că au vorbit cu o doamnă, care le spune că avortul este un păcat și alte chestii de genul acesta, dar nu avem nicio colaborare cu ei”, a declarat Fătu.

„Eu nu am nicio treabă, nicio legătură din punct de vedere juridic și relațional cu ei, aici e toată chestia. M-ați înțeles? Dacă vă uitați pe site și numerele de telefon sunt diferite, nu știu cu ce medici colaborează”, a punctat el.

În 2013, doctorul Fătu a fost găsit cu o alcoolemie de 3,46 la mie înainte să intre în sala de operație, la Maternitatea Cuza-Vodă. Pragul dincolo de care o persoană riscă să intre în comă alcoolică este de 2,5 la mie. Fătu a fost concediat, dar a dat spitalul în judecată și a câștigat trei ani mai târziu. A primit daune de 30.000 de lei de la maternitate și a fost reangajat.

Iar acum lucrează la FemClinic, proiectul de suflet al preotului misionar Damaschin. Cine este preotul și ce misiune și-a ales acesta în legătură cu femeile, sursele citate vor publica într-o altă zi.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 20:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Maria Timofti
23 Ian. 2022, 20:10 // Societate //  Maria Timofti

Alte 2394 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 519 de cazuri în regiunea transnistreană.

Din numărul total de cazuri, 29 sunt asociate cu contact în afara țării: 7-Ucraina, 5-Romania, 5-Rusia, 5-Italia, 2-Cipru, 2-Germania, 1-Azerbaijan, 1-Portugalia, 1-Cehia.

Numărul total de teste efectuate – 8897. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 409397. Din numărul total de cazuri,  142 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (46-medici, 63-asistenți medicali, 33-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1816 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 106 în stare extrem de gravă și 9 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 488 persoane au fost vindecate. În total, 370993 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 14634  persoane, iar 21070 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, au fost raportate alte nouă decese provocate de COVID-19, dintre care trei în regiunea transnistreană.

Deces 10.514 din 22.01.2022: Femeie de 68 de ani din or. Căușeni, internată în IMSP Institutul Oncologic. Comorbidități: cancer.

Deces 10.515 din 23.01.2022: Femeie de 81 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: diabet zaharat, fibrilație.

Deces 10.516 din 23.01.2022: Bărbat de 92 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiomiopatie, hipertensiune arterială, fibrilație, ulcer, boala Parkison.

Deces 10.517 din 23.01.2022: Femeie de 74 de ani din r. Căușeni, internat în IMSP SR. Căușeni. Comorbidități: encefalopatie, diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 10.518 din 20.01.2022: Bărbat de 64 de ani din r. Anenii Noi, internat în IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Comorbidități: pielonifrită, encefalopatie, hepatită, diabet zaharat, fibrilație, hipertensiune arterială, polineuropatie, angiopatie, boală cerebral vasculară.

Deces 10.519 din 20.01.2022: Femeie de 71 de ani din r. Cantemir, internată în IMSP SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie, hepatită, encefalopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 10.520 din 20.01.2022: Femeie de 54 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială.

Deces 10.521 din 22.01.2022: Femeie de 70 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 10.522 din 20.01.2022: Femeie de 71 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală