Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Aureliu Ciocoi după DECIZIA de a fi deschise mai puține secții de votare în stânga Nistrului: Sunt în așteptare

09 Iul. 2021, 13:01
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Valentina Buză
09 Iul. 2021, 13:01 // Alegeri //  Valentina Buză

Scrutinul din 11 iulie nu este unul ordinar, despre acest lucru a menționat Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale. Acesta a declarat că în bugetul de stat pentru anul curent nu au fost prevăzute resurse financiare pentru organizarea și desfășurarea votării.

„CEC a aprobat un deviz estimativ, l-a înaintat Guvernului, drept urmare i-au fost alocate 70 de milioane de lei din fondul de rezervă. Ulterior, după o evaluare a cheltuielilor și necesităților financiare, s-a constatat că mai e nevoie de 22,46 milioane lei, bani pentru remunerarea activității membrilor birourilor electorale, ale secțiilor de votare și a personalului tehnic din ziua alegerilor”, a conchis Dorin Cimil.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, a declarat că până în prezent,Comisia Electorală Centrală a primit de la Guvern în jur de 90 de milioane de lei, bani care trebuie folosiți pentru organizarea alegerilor, deși pentru scrutin sunt necesari în jur de 125 de milioane de lei.

Dar, deși nu a fost alocată întreaga sumă de bani solicitată, reprezentanții CEC spun că această întârziere nu va periclita procesul de vot, pentru că acești bani sunt destinați salarizării membrilor birourilor electorale, care primesc remunerarea după alegeri, iar cheltuielile ce au fost făcute pentru procesul de vot au fost utilizate din resursele financiare deja alocate de Executiv.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a evitat să comenteze decizia Curții de Apel Chișinău privind micșorarea numărului de secții de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului. El a propus să se aștepte decizia finală a Curții Supreme de Justiție, dar totodată a menționat că trebuie asigurat dreptul la vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent unde se află aceștia.

Precizăm că, miercuri, 7 iulie, Guvernul nu a reușit să se întrunească în ședință, unde urma să se examineze inclusiv acest subiect și ar urma să se întrunească astăzi în ședință pentru a decide dacă alocă 22,4 milioane de lei, bani suplimentari pentru desfășurarea scrutinului din 11 iulie.

Amintim că ieri seara, 8 iulie, Magistrații de la Curtea de Apel au decis să anuleze parțial listele Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului, alstfel numărul lor fiin micșorat de la 41 – până la 12 secții.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 15:47
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 15:47 // Sci-tech //  Mădălina Sorokovsky

Serialul „Arthur”, cel mai longeviv serial de animaţie pentru copii din Statele Unite, se va încheia după 25 de ani de difuzare, informează The Guardian. Prin urmare, ultimul sezon al acestei producţii va fi difuzat în 2022.

Postul de televiziune PBS Kids intenţionează să sisteze producţia serialului la finalul celui de-al 25-lea sezon, a anunţat unul dintre creatorii producţiei TV în timpul unei podcast difuzat miercuri.

Kathy Waugh, care a fost invitată în cadrul podcastului Finding DW, a spus că serialul de animaţie nu mai este în producţie. Ea a spus că petrecerea cu prilejul încheierii filmărilor a avut loc în urmă cu doi ani.

„Cred că (PBS) a făcut o greşeală, iar „Arthur” ar trebui să revină şi nu cred că sunt singura care crede că au făcut o greşeală. ‘Nu ştiu dacă a fost o problemă de rating sau dacă venise timpul să fie scos la pensie”, a spus Kathy Waugh.

Serialul „Arthur”, lansat în 1996, este o adaptare a unei populare serii de cărţi semnate de Marc Brown, care a creat personajul omonim în 1976. Eroii serialului sunt un porc-furnicar, familia şi prietenii acestuia. Producţia a fost difuzată şi în alte ţări în afara Statelor Unite.

Acest serial de animaţie, multiplu premiat cu Emmy şi recompensat cu alte distincţii, s-a remarcat de-a lungul timpului pentru lecţiile referitoare la diversitate şi toleranţă destinate copiilor.

Producţia a declanşat o controversă în 2019 în urma unui episod care includea o căsătorie între persoane de acelaşi sex. Episodul, în care profesorul lui Arthur, domnul Ratburn, se căsătoreşte cu partenerul său, Patrick, a fost catalogat drept inadecvat pentru copii de Alabama Public Television. Postul de televiziune a refuzat să difuzeze acest episod.

Unul dintre producătorii executivi ai serialului, Carol Greenwald, a spus că PBS va continua să difuzeze episoade în reluare.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate