Scrutinul din 11 iulie nu este unul ordinar, despre acest lucru a menționat Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale. Acesta a declarat că în bugetul de stat pentru anul curent nu au fost prevăzute resurse financiare pentru organizarea și desfășurarea votării.
„CEC a aprobat un deviz estimativ, l-a înaintat Guvernului, drept urmare i-au fost alocate 70 de milioane de lei din fondul de rezervă. Ulterior, după o evaluare a cheltuielilor și necesităților financiare, s-a constatat că mai e nevoie de 22,46 milioane lei, bani pentru remunerarea activității membrilor birourilor electorale, ale secțiilor de votare și a personalului tehnic din ziua alegerilor”, a conchis Dorin Cimil.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, a declarat că până în prezent,Comisia Electorală Centrală a primit de la Guvern în jur de 90 de milioane de lei, bani care trebuie folosiți pentru organizarea alegerilor, deși pentru scrutin sunt necesari în jur de 125 de milioane de lei.
Dar, deși nu a fost alocată întreaga sumă de bani solicitată, reprezentanții CEC spun că această întârziere nu va periclita procesul de vot, pentru că acești bani sunt destinați salarizării membrilor birourilor electorale, care primesc remunerarea după alegeri, iar cheltuielile ce au fost făcute pentru procesul de vot au fost utilizate din resursele financiare deja alocate de Executiv.
Premierul interimar Aureliu Ciocoi a evitat să comenteze decizia Curții de Apel Chișinău privind micșorarea numărului de secții de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului. El a propus să se aștepte decizia finală a Curții Supreme de Justiție, dar totodată a menționat că trebuie asigurat dreptul la vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent unde se află aceștia.
Precizăm că, miercuri, 7 iulie, Guvernul nu a reușit să se întrunească în ședință, unde urma să se examineze inclusiv acest subiect și ar urma să se întrunească astăzi în ședință pentru a decide dacă alocă 22,4 milioane de lei, bani suplimentari pentru desfășurarea scrutinului din 11 iulie.
Amintim că ieri seara, 8 iulie, Magistrații de la Curtea de Apel au decis să anuleze parțial listele Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului, alstfel numărul lor fiin micșorat de la 41 – până la 12 secții.