Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Promo-LEX îngrijorat de (in)acțiunea Guvernului! Restanța poate afecta alegerile, mai spun responsabilii

09 Iul. 2021, 13:00
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
09 Iul. 2021, 13:00 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Finalul campaniei electorale vine la pachet cu incertitudini de ordin legal privind desfășurarea scrutinului, abuz de resurse administrative, cheltuieli neraportate ale concurenților electorali și discurs instigator la ură și discriminare.

Despre asta anunță asociația Promo-LEX, care astăzi a prezentat cel de-al cincilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Promo-LEX, în cadrul unei conferințe de presă, a constatat cu îngrijorare că până în data de 8 iulie, cu doar trei zile înainte de alegeri, Guvernul nu a asigurat finanțarea deplină a organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Acest fapt poate afecta în special calitatea procedurilor din ziua alegerilor, or suma restantă de 22 468,0 mii lei, ce urma să fie aprobată în ședința eșuată a Guvernului din 7 iulie 2021, era destinată acoperirii cheltuielilor pentru plata îndemnizațiilor funcționarilor electorali”, se arată în raportul Promo-LEX.

Între timp, observatorii asociației susțin că, în această periooadă, activitatea Comisiei Electorale Centrale a fost una intensă, fiind adoptate 77 de hotărâri privind organizarea și desfășurarea scrutinului parlamentar.

„Cu toate acestea, Misiunea de Observare Promo-LEX atrage atenția că, în pofida insistențelor repetate ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, CEC nu a aprobat pentru acest scrutin o hotărâre ce ar reglementa transportul organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor. În context, vom sublinia că, hotărârea CEC nr. 4390 din 20 octombrie 2020 adoptată pentru alegerile Prezidențiale a avut un caracter disuasiv și a contribuit la diminuarea numărului de incidente de transportare organizată a alegătorilor. Astfel, orice lipsă de acțiune menită să prevină transportarea organizată a alegătorilor, va duce la crearea de premise suplimentare de influențare a integrității procesului electoral”, se mai arată în comunicatul Promo-LEX.

Amintim că misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 este desfășurată de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, al Consiliului Europei prin proiectul „Suport pentru observarea civică a alegerilor parlamentare anticipate din 2021 în secțiile de votare create în străinătate”, precum și al Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău prin proiectul „Suport pentru informarea cetățenilor și observarea civică a alegerilor parlamentare anticipate din 2021 în secțiile de votare create alegătorii din regiunea Transnistreană”.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 10:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 10:44 // Societate //  Valentina Buză

Un tânăr în vârstă de 25 de ani a fost depistat în stare de ebrietate la volanul automobilului, iar acum riscă să rămână fără permisul de conducere. Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat în dimineața zilei de astăzi pe o stradă din municipiul Chișinău.

Un echipaj de carabinieri al Direcției regionale Centru a IGC, fiind implicat în menținerea și asigurarea ordinii publice, a observat un automobil care se deplasa haotic și cu viteză excesivă. La somația de a stopa automobilul, șoferul nu s-a conformat, încercând să se eschiveze. La scurt timp, la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Ismail acesta a fost stopat forțat.

Mai mult, la fața locului a fost solicitată intervenția angajaților INSP, iar fiind supus testului alcoolscopic s-a confirmat prezența alcoolului în aerul expirat cu o concentrație de 0,60 mg/l.

Ulterior, tânărul a fost înlăturat de la conducerea mijlocului de transport, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate