Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Raionul Orhei, iluminat aproape în totalitate. Isacova, un alt sat are lumină noaptea pe străzi

09 Iul. 2021, 12:59
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
09 Iul. 2021, 12:59 // Societate //  Petru Cosoi

Prilej de bucurie pentru cei aproximativ 2200 de locuitori ai satului Isacova, raionul Orhei. Sistemul de iluminat stradal, un amplu proiect realizat de echipa Consiliului Raional Orhei și primarii localităților din raion, a fost finalizat și dat în exploatare.

Rețeaua de iluminat public stradal din Isacova are o lungime totală de 22 de kilometri și peste 600 de corpuri de iluminat economice, de tip LED. De asemenea, au fost modernizate punctele de măsurare ale celor șapte transformatoare electrice. Iluminarea satului Isacova a costat bugetul raionului Orhei 1,2 milioane de lei.

Potrivit primarul satului Isacova, Sanislav Cvasnîi, localnicii așteptau demult să apară lumina pe străzi, deoarece, în lipsa unui sistem de iluminat public, oamenii își puneau viața în pericol când mergeau noaptea pe stradă.

„Așteptările cetățenilor a fost îndreptățite. Acum străzile sunt iluminate bine și acest fapt le conferă siguranță. Vom continua dezvoltarea satului Isacova cu implementarea altor proiecte”, a dat asigurări primarul satului Isacova.

Majoritatea satelor din raionul Orhei sunt iluminare, datorită unui amplu proiect în acest sens elaborat de Consiliul Raional, în valoare totală de 45 de milioane de lei.

„Practic, toate localitățile din raion sunt iluminate integral. Nici pandemia și nici campaniile electorale, care se țin lanț, nu ne-a putut opri din realizarea obiectivelor noastre. Noi am lucrat pentru oameni, să aibă lumină și să le facem viața mai bună. Așa cum bine se știe, după ce vom ilumina toate localitățile, vom continua să dezvoltăm raionul prin implementarea proiectelor importante ce țin de infrastructura rutieră. Orhei a devenit un raion model de dezvoltare, iar asta se datorează muncii asidue a echipei noastre, care e motivată în activitatea sa de încrederea orheienilor, a declarat Dinu Țurcanu, la ceremonia de inaugurare a iluminatului stradal în satul Isacova.

Raionul Orhei numără 74 de sate. Consiliul Raional Orhei a alocat zeci de milioane de lei din bugetul raional pentru realizarea mai multor proiecte de infrastructură și educație.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 11:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Aug. 2021, 11:30 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Soarta președintelui FEA, Dorin Damir, este în mâinele magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care astăzi examinează demersul procurorului de caz.

PCCOCS cere prelungirea măsurii preventive cu încă 30 de zile pentru Damir în dosarul penal care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI.

Contactat telefonic de Realitatea.md, serviciul de presă al PCCOCS, Emil Gaitur ne-a confirmat informația. Gaitur a precizat că procurorul pe caz a înaintat un demers similar și pentru șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și pentru angajatul de la Poliția de Frontieră.

Amintim că atât președintele FEA, Dorin Damir, șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și un angajat de la Poliția de Frontieră au primit 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13 în data de 7 iulie.

Aceștia sunt învinuiți de complicitate și instigarea la abuz în serviciu; trecerea ilegală a frontierei; complicitate la delapidarea averii străine; instigarea la divulgarea secretului de stat și complicitate la fals în acte publice.

Descinderile la domiciliile, în birourile de serviciu, dar și în automobilele celor trei bănuiți au avut loc luni, 5 iulie.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate