Platforma DA cere audierea raportului Comisiei Laundromat în plenul Parlamentul. De asemenea, formațiunea solicită Procuraturii să dea curs comisiilor rogatorii parvenite de la omologii săi din Federația Rusă privind inculpatul Veaceslav Platon, cât și celorlalte persoane implicate în această schemă infracțională. Platforma DA insistă ca organele de anchetă să prezinte public mersul anchetei și să ofere claritate în privința acestui dosar.
Președinta Comisiei parlamentare de anchetă a Laundromatului, Inga Grigoriu spune că în perioada fostei legislaturi a fost elaborat un raport complex al evenimentelor din perioada 2010-2014, dar informația nu a ajuns să fie audiată în forul legiuitor nici până astăzi.
„După mai multe demersuri adresate public către noua guvernare, în special actualului președinte al comisiei parlamentare permanente Buget, economie și finanțe, dnul Dumitru Alaiba, ex-secretar al Comisiei privind elucidarea tipologiei denumită generic Laundromat din legislatura precedentă, constatăm că subiectul spălărilor de bani se vrea a fi dat uitării, iar acest fapt nu poate fi admis. Schema denumită Global Laundromat a fost una dintre cele mai vaste operațiuni împotriva securității financiare, economice și naționale a statului nostru. A afectat nu doar reputația Republicii Moldova pe plan internațional, dar și a subjugat instituțiile naționale ale statului, creând premisele jafului bancar, atacuri raider, devalizări de importante întreprinderi, dezvoltând la turații maxime fenomenul marii corupții, a îmbogățirilor ilicite, a evaziunilor fiscale, toate aceste acțiuni culminând cu o stare de impunitate care dezamăgește cetățeanul Republicii Moldova până în prezent” spune Inga Grigoriu.
Întrucât guvernarea n-a reacționat la multiplele solicitări ale Platformei DA de a prezenta public rezultatele comisiei de anchetă pe dosarul Laundromat, președinta comisiei se plânge partenerilor externi ai țării și cere mai multă lumină pe acest dosar, astfel încât societatea să cunoască informații despre evoluțiile din dosar.
„În condițiile când factorii decidenți dar și organele de anchetă au luat apă în gură în dosarul denumit generic Laundromat, mă simt nevoită să depun o scrisoare de informare a ambasadelor acreditate în Republica Moldova privind fenomenul spălărilor de bani petrecut în anii de referință, dar care și până în prezent creează repercusiuni, cât și despre necesitatea audierii în plenul Parlamentului a Raportului Comisiei cu privire la acest fenomen”, spune Grigoriu.