Decizia autorităților chineze de a le permite familiilor să aibă mai mulți copii este o încercare dramatică de a înlătura o înrăutățire a penuriei de forță de muncă care ar putea influența creșterea economică a țării.
Schimbarea politicii de a permite cuplurilor să aibă trei copii decât doi, anunțată luni, este menită să îmbunătățească „structura demografică” a Chinei, să facă față unei populații în vârstă și să mențină „resurse umane abundente” pentru a doua cea mai mare economie din lume.
Mișcarea reprezintă o schimbare uriașă pentru China, care și-a relaxat politica de lungă durată cu un singur copil acum șase ani. Dar presiunea a crescut de atunci și, în urmă cu doar câteva săptămâni, China a raportat un declin alarmant al forței sale de muncă, pe care economiștii l-au avertizat că ar putea limita creșterea economică. Datele recente ale recensământului au arătat că populația Chinei crește la cea mai lentă rată din ultimele decenii, în timp ce numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 59 de ani a scăzut sub 900 de milioane, până la aproximativ 63% din populație în 2020 – în scădere cu aproximativ șapte puncte procentuale față de un deceniu mai devreme.
Experții afirmă că forța de muncă a Chinei va atinge un maxim în următorii câțiva ani înainte de a se micșora cu aproximativ 5% în următorul deceniu.
„Dividendul demografic care a propulsat creșterea economică a țării în ultimele decenii va dispărea rapid”, a declarat Yue Su, economist la Economist Intelligence Unit din Londra.
Acest lucru ar putea însemna probleme pentru marile obiective de politică economică stabilite de președintele Xi Jinping. El a stabilit ambiții ca PIB-ul Chinei să se dubleze până în 2035.
China și-a introdus politica unui copil în urmă cu mai bine de 40 de ani pentru a evita suprapopularea și a atenua sărăcia. Dar pe măsură ce populația îmbătrânea, Beijingul a început să-și relaxeze politicile și, în 2015, a anunțat că va relaxa restricțiile pentru a permite până la doi copii pe familie.
Acum, guvernul se relaxează și mai mult, spunându-le oamenilor că li se permite să aibă trei copii. Rata natalității Chinei a scăzut cu aproape 15% față de anul anterior în 2020, iar unele persoane au indicat că creșterea costului vieții este un factor de descurajare major pentru a avea familii mai mari.
Totuși, anunțul făcut de către autorități s-a lăsat cu puțin entuziasm pe rețelele sociale chineze. „Cum pot să-mi permit să am un copil când presiunea în viață este atât de mare?”