Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

La Minsk, instanța a refuzat să satisfacă plângerea avocatului privind reținerea rusoaicei Sofia Sapega

31 Mai 2021, 14:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Mai 2021, 14:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Rusoaica Sofia Sapega, prietena jurnalistului Roman Protasevici, se va afla în arest preventiv la Minsk pentru următoarele două luni. Anunţul a fost făcut de avocatul ei, care însă a refuzat să ofere mai multe detalii. Astăzi, au apărut declarații precum că instanța a refuzat să satisfacă plângerea cu privire la reținerea Sofiei Sapega, pe 23 mai curent. Potrivit surselor, tribunalul a confirmat decizia de a o plasa în centrul de detenție preventivă KGB. Acest lucru a fost raportat de presa locală. 

Cererile avocatului au fost luate în considerare cu ușile închise, însă decizia a fost anunțată de instanță într-un format deschis. A intrat deja în vigoare și nu poate fi revizuită. 

„Decizia este definitivă, nu poate fi contestată”, a spus judecătorul.

Anterior, ministrul belarus de externe Vladimir Makei a spus că ancheta verifică implicarea lui Sapega în gestionarea canalului Telegram, în care au fost publicate datele personale ale ofițerilor de aplicare a legii. El a recunoscut că procesul asupra deținutei ar putea avea loc la Minsk, după care președintele Alexander Lukașenko ar putea decide atât grațierea fetei, adică iertarea, cât și transferarea acesteia în Rusia.

Pe 23 mai, un avion Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius a aterizat de urgență la Minsk după ce a fost raportată posibila prezență a unei bombe la bord. Fondatorul canalului Telegram NEXTA, Roman Protasevici, aflat la bord, a fost reținut împreună cu iubita sa, o rusoaică, Sophia Sapega. În Belarus, Protasevici este acuzat că a creat un grup extremist și revolte după alegerile prezidențiale din august 2020, iar Sapega este acuzat că a incitat la ură.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.