Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

„Angajează-te să renunți!” MSMPS îndeamnă moldovenii să se lase de fumat

31 Mai 2021, 14:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
31 Mai 2021, 14:55 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

În Republica Moldova, din cele 40 466 de decese provocate de bolile netransmisibile, înregistrate în anul 2020, peste 5 600 (cca. 14%) au fost cauzate de consumul tutunului. Dintre acestea, peste 60% de persoane sunt de vârstă activă, iar mortalitatea în rândul bărbaților este de două ori mai mare decât a femeilor.

Sunt datele statistice ale Ministerului Sănătății prezentate în contextul marcării Zilei Mondiale fără Tutun. Genericul anului 2021 este „Angajează-te să renunți!”.

„Campania națională de renunțare la fumat care va include activități de informare prin intermediul webinarelor, ședințelor informative, materialelor informative elaborate cu acest prilej, dar și acțiuni de încurajare a consumatorilor de tutun să renunțe la fumat, prin sporirea accesului la serviciile de  renunțare, cum ar fi Linia Verde de renunțare la fumat (0 800 10001), unde persoanele pot primi consultații de la specialiștii psihologi”, anunță MSMPS.

Totodată, pentru a asigura respectarea unui mediu curat pe terenurile de joacă pentru copii, în toate parcurile din municipiul Chișinău, au fost instalate panouri informative tematice.

„În cazul fumătorilor, riscul de a te îmbolnăvi de COVID-19 este cu 40-50% mai mare decât în rândul nefumătorilor, precum și în cazul altor maladii, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare sau cancerul”, se arată în comunicat.

Potrivit statisticii, consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul total de decese provocate de cancer la nivel global. În contextul situației pandemice actuale, observațiile efectuate în mai multe țări de la declararea, de către OMS, a stării de urgență pe 11 martie 2020, arată că fumătorii sunt de 6 ori mai predispuși să sufere de complicații severe ale infecției COVID-19.

Fumatul, de asemenea, afectează grav femeile însărcinate, provocând naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

Campania globală de renunțare la tutun își propune în anul 2021 să încurajeze circa 100 de milioane de oameni din întreaga lume să renunțe la fumat.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 18:17 // Politica //  Realitatea.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă, 12 iunie curent, trei mesaje de felicitare – Maiestăţii Sale Reginei Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, președintelui Republicii Filipine, Rodrigo Duterte, dar și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Primul mesaj publicat azi este pentru Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și scrie că este în contextul „celebrării zilei de naștere”, deși maiestatea sa a marcat-o tocmai pe 21 aprilie. Atunci a împlinit 95 de ani. Chiar și așa, Maia Sandu și-a exprimat înalta apreciere pentru relațiile de cooperare și bună prietenie dintre state, care înregistrează, inclusiv după Brexit, o dezvoltare dinamică.

Celelalte două mesaje sunt legate de sărbători naționale. Pe 12 iunie este marcată Ziua Națională a Republicii Filipine și Ziua Rusiei.

A urat pace și prosperitate poporului filipinez.

Cât despre mesajul adresat lui Vladimir Putin, Maia Sandu a ținut să confirme disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă.

„STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE PUTIN,

În numele poporului Republicii Moldova, Vă adresez felicitări cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei.

Această zi servește drept bun prilej pentru a confirma disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă. Sunt convinsă că prin eforturi comune, cooperarea existentă între țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică continuă, în beneficiul statelor și popoarelor noastre.

Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră, Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Președinte, asigurările înaltei mele considerații”, este mesajul adresat lui Vladimir Putin.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău