Autoritățile din sănătate anunță că pe perioada stării de urgență în sănătate publică, instituită pentru lunile septembrie-octombrie curent, pacienții programați pentru internari și intervenții chirurgicale vitale nu vor avea acces la serviciile de terapie intensivă. Se întâmplă din cauza că instituțiile medicale din Capitală vor activa după un regim special, iar prioritate vor avea pacienții confirmați cu noul coronavirus, aflați în stare gravă, sau chiar care vor avea nevoie să fie intubați.
Svetlana Nicolaescu, secretară de stat la Ministerul Sănătății a ținut să precizeze că s-a ajuns la o asemenea situație, întrucât pacienți infectați cu COVID-19 în stare gravă sunt mulți, iar paturi libere la terapie intensivă în spitalele cu profil COVID aproape deloc.
„Practic suntem la limita capacităților disponibile, asta înseamnă că vor fi mobilizate alte paturi. Prin urmare, persoanele care au nevoie de intervenții chirurgicale, inclusiv cele planice și au nevoie de această terapie intensivă, în perioada post-intervențională, cu regret din nou nu vom orienta toate capacitățile și eforturile pentru a oferi asistență pacienților COVID, în detrimentul celorlalte categorii de pacienți. În această situație vom mobiliza noi paturi, dar ca să fie clar, alți pacienți nu vor avea acces la servicii de terapie intensivă în cazul dat”, a declarat Nicolaescu în cadrul unei conferințe de presă transmisă în direct pe RLIVE.MD și RLIVE TV.
Amintim că o situație similară a fost și în 2020, atunci când pacienții cu boli cronice, și nu doar, nu aveau acces la instituțiile medicale, iar internările au fost suspendate pe o perioadă.
Potrivit datelor statistice oferite de Ministerul Sănătății, în prezent, spitalele cu profil COVID din țară sunt suprasolicitate. Paturi libere sunt doar circa 360, iar în secțiile de terapie intensivă doar 7 locuri sunt disponibile.