Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Intervențiile chirurgicale vor fi SISTATE. Nicolaescu: Oferim asistență pacienților COVID, în detrimentul celorlalți

12 Oct. 2021, 12:16
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
12 Oct. 2021, 12:16 // Societate //  Tatiana Rusnac

Autoritățile din sănătate anunță că pe perioada stării de urgență în sănătate publică, instituită pentru lunile septembrie-octombrie curent, pacienții programați pentru internari și intervenții chirurgicale vitale nu vor avea acces la serviciile de terapie intensivă. Se întâmplă din cauza că instituțiile medicale din Capitală vor activa după un regim special, iar prioritate vor avea pacienții confirmați cu noul coronavirus, aflați în stare gravă, sau chiar care vor avea nevoie să fie intubați.

Svetlana Nicolaescu, secretară de stat la Ministerul Sănătății a ținut să precizeze că s-a ajuns la o asemenea situație, întrucât pacienți infectați cu COVID-19 în stare gravă sunt mulți, iar paturi libere la terapie intensivă în spitalele cu profil COVID aproape deloc.

„Practic suntem la limita capacităților disponibile, asta înseamnă că vor fi mobilizate alte paturi. Prin urmare, persoanele care au nevoie de intervenții chirurgicale, inclusiv cele planice și au nevoie de această terapie intensivă, în perioada post-intervențională, cu regret din nou nu vom orienta toate capacitățile și eforturile pentru a oferi asistență pacienților COVID, în detrimentul celorlalte categorii de pacienți. În această situație vom mobiliza noi paturi, dar ca să fie clar, alți pacienți nu vor avea acces la servicii de terapie intensivă în cazul dat”, a declarat Nicolaescu în cadrul unei conferințe de presă transmisă în direct pe RLIVE.MD și RLIVE TV.

Amintim că o situație similară a fost și în 2020, atunci când pacienții cu boli cronice, și nu doar, nu aveau acces la instituțiile medicale, iar internările au fost suspendate pe o perioadă.

Potrivit datelor statistice oferite de Ministerul Sănătății, în prezent, spitalele cu profil COVID din țară sunt suprasolicitate. Paturi libere sunt doar circa 360, iar în secțiile de terapie intensivă doar 7 locuri sunt disponibile.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 15:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 15:13 // Actualitate //  Maria Timofti

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi își exprimă nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Într-un comunicat de presă, plasat pe pagina oficială, este menționat că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC.

„Promo-LEX a pledat constant pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte în condițiile respectării legislației. Cu regret, cadrul legal lacunar, în combinație cu abuzurile unor concurenți electorali în ceea ce privește finanțarea campaniei au dus la suprimarea drepturilor alegătorilor, precum și a celorlalți concurenți la alegeri libere și corecte”, se arată în comunicat.

În acest context, Misiunea atrage atenția că, legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Mai mult, potrivit art. 26 alin. (1) lit. o) Cod electoral, CEC are obligația pozitivă de a „asigura efectuarea celui de al doilea tur de scrutin (…)”.

Misiunea constată că, deși legiuitorul a reglementat situația în care un concurent ar putea fi sancționat prin excluderea sa din cursă, nu a fost totuși prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului. Reținem că, doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului.

Totodată, interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat” (art. 145 alin. (2) din Codul electoral), nu corelează cu practica precedentă. Or, alegerile locale s-au desfășurat anterior și cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanța de judecată, respectiv de către Comisia Electorală Centrală. Un exemplu în acest sens sunt alegerile pentru funcția de primar al s. Hirova, r. Călărași din 14.05.2017, și alegerile pentru funcția de primar al comunei Lăpușna, raionul Hîncești, noiembrie-decembrie 2017.

Din aceste considerente, Asociația Promo-LEX susține în continuare interpretarea expusă în Opinia din 3 decembrie 2021 prin care turul II al alegerilor urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea Retras în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală