Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Intrarea în incapacitate de plată a SUA: Cresc speranțele pentru un acord politic

28 Mai 2023, 10:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
28 Mai 2023, 10:45 // Economie //  Elena Putregai

Se întrevede în sfârșit un acord? Vineri, 26 mai curent, Casa Albă și negociatorii au continuat să pună la punct un compromis, bogat în intenții politice ascunse, pentru a evita o incapacitate de plată a SUA, care ar putea totuși să aibă loc pe 5 iunie în loc de 1 iunie, oferind o scurtă perioadă suplimentară de timp.

„Suntem mai aproape (de un acord), dar nu este încă o afacere încheiată”, a declarat o sursă apropiată discuțiilor, sceptică în legătură cu posibilitatea unui anunț încă de vineri. „Am făcut progrese ieri și vreau să facem și mai multe progrese astăzi”, a declarat principalul protagonist republican în această telenovelă politică și financiară, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy. Dar „nimic nu poate fi luat ca sigur până când nu se va ajunge la un acord”, a adăugat el, tocmai pentru a menține presiunea asupra președintelui democrat Joe Biden.

Presiunea nu lipsește în această afacere, greu de înțeles în afara Statelor Unite și, în general, în afara bulei de la Washington.

Cu toate acestea, data până la care Trezoreria americană nu-și va mai putea onora angajamentele financiare a fost ajustată și este acum fixată la 5 iunie, față de 1 iunie anterior, ceea ce oferă câteva zile de răgaz.

„Pe baza celor mai recente date disponibile, estimăm acum că Trezoreria nu va avea suficiente resurse pentru a îndeplini obligațiile guvernamentale dacă Congresul nu va ridica sau suspenda plafonul datoriei până la 5 iunie”, a declarat vineri secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, într-o scrisoare adresată Congresului.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală