Curs valutar
 • EUR
  20.6951
  0.2087%
 • USD
  19.5865
  -0.0608%
 • RUB
  0.3147
  -0.6991%
 • RON
  4.2070
  0.4255%
 • UAH
  0.5305
  -0.2828%

Intrarea în UE va fi mult mai complicată în viitor pentru cetățenii ruși: Oamenii obișnuiți vor avea de suferit

12 Sept. 2022, 08:14
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
12 Sept. 2022, 08:14 // În Lume //  Redacția Realitatea

Decizia Consiliului UE de a suspenda regimul simplificat de vize cu Rusia a intrat în vigoare astăzi. Partea rusă acuză Uniunea Europeană că a încălcat direct un acord, a cărui procedură de suspendare prevede că acesta poate fi suspendat doar la 90 de zile după ce cealaltă parte a fost notificată cu privire la această decizie, pe care Consiliul UE a adoptat-o ​​la 9 septembrie.

În practică, înseamnă o creștere a costului unei vize Schengen de scurtă ședere de la 35 EUR la 80 EUR, o creștere a termenilor de eliberare a acesteia la maximum 45 de zile, o creștere a numărului de documente depuse pentru o viză, precum și o creștere a capacității unei țări din UE de a refuza vizele, eliberarea de vize strict pe durata unei călătorii sau eliberarea de vize cu intrare unică în loc de vize cu intrări multiple.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În plus, Consiliul UE a permis efectiv țărilor comunității să introducă restricții suplimentare la nivel național pentru admiterea rușilor în țară, până la anularea vizelor valabile la frontieră din motive de securitate.

Se vor face excepții doar pentru membrii de familie ai cetățenilor UE, persoanele care călătoresc din motive umanitare, cum ar fi motive medicale, precum și pentru „dizidenții și reprezentanții societății civile”, prin care UE înseamnă doar organizații de opoziție.

Regim complicat de vize

După cum a declarat pentru agenția rusă de știri TASS, secretarul executiv al Federației Belgiene a organizațiilor de limbă rusă, Serghei Petrosov, în practică, aceste schimbări „nu au fost doar pentru abolirea regimului simplificat de vize”.

De fapt, vorbim despre introducerea pentru prima dată în istoria Uniunii Europene a unui regim complicat de vize, care face cât mai dificilă intrarea cetățenilor unei anumite țări, rămânând în limitele permise de actualul Cod Schengen„, a remarcat el.

Refuzul UE de la principiul libertății de circulație a cetățenilor a fost confirmat și de șeful Serviciului Extern al UE, Josep Borrell, spunând că vizita în Uniunea Europeană „ar trebui să fie un privilegiu, nu un drept”.

Precizări ale Comisiei Europene

Comisia Europeană a publicat vineri așa-numitele recomandări către țările UE cu privire la o nouă procedură pentru relațiile de viză cu Rusia. Însuși titlul acestui document confirmă și concluzia despre introducerea unui „regim complicat de vize cu Federația Rusă”: „Recomandări practice privind aplicarea unei proceduri de vize mai stricte pentru cetățenii ruși”.

Teza lor principală este un apel pentru verificarea cât mai amănunțită a solicitanților de viză pe tema „securității pentru Uniunea Europeană”. „Având în vedere că UE se confruntă cu riscuri sporite de securitate ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina, consulatele [statelor UE] ar trebui să efectueze o evaluare riguroasă a riscurilor de securitate. Acest lucru poate duce la refuzul vizelor și chiar la anularea vizelor valabile. Solicitanții de viză ruși cei care călătoresc pentru scopuri neesențiale se vor confrunta cu un proces de aplicare mai lung și mai riguros.”

Din aceasta partea rusă consideră că se pot trage două concluzii practice. „În primul rând, tezele despre riscurile de securitate pentru UE de la turiștii ruși sunt o scuză artificială pentru amânarea procedurii de eliberare a vizelor, precum și pentru refuzuri în spiritul declarației lui Borrell că UE ar trebui să transforme intrarea pe teritoriul său într-un privilegiu pentru ruși. . În al doilea rând, este o confirmare scrisă că chiar și a avea o viză valabilă nu mai reprezintă o garanție pentru intrarea în UE, aceasta putând fi anulată la frontieră din „motive de securitate” abstracte”.

Comisia Europeană a subliniat în mod special că eliberarea vizelor turistice ar trebui să fie ultima prioritate pentru activitatea consulatelor. „Consulatele ar trebui să lucreze în ultimul rând cu cei care călătoresc din motive neesențiale, determinând procedura de acceptare a documentelor. Consulatele pot lua o decizie privind eliberarea vizei în termen de 45 de zile. Consulatele au dreptul să solicite documente suplimentare, pe lângă cele incluse în lista standard, pentru a oferi un nivel suplimentar de screening pentru solicitanți”, a spus CE.

Consulatele sunt, de asemenea, încurajate să emită, atunci când este necesar, vize cu o singură intrare în loc de vize cu intrări multiple.

CE a prevăzut chiar o procedură specială pentru amânarea procesului de eliberare a vizelor:

O țară din UE are dreptul de a se consulta cu orice alt stat cu privire la amenințarea la securitate pe care o poate prezenta un solicitant de viză pentru Uniunea Europeană. În acest caz, a doua țară din UE are dreptul de a bloca eliberarea unei vize.”

Efecte

În același timp, CE a încercat să atenueze efectul mediatic negativ al deciziilor sale, anunțând că UE „rămâne deschisă solicitanților de viză ruși care călătoresc în scopuri obligatorii, inclusiv membri de familie ai cetățenilor UE, persoane care călătoresc din motive umanitare, jurnaliști, dizidenți. și reprezentanți ai societății civile.” societate, – se arată în document. – Comisia Europeană sfătuiește țările UE să folosească oportunitățile disponibile pentru a simplifica condițiile în astfel de cazuri, până la reducerea sau anularea taxei consulare.”

După cum a explicat în cele din urmă Petroșov, acțiunile Bruxelles-ului au fost încă o încercare de a lovi toți cetățenii ruși, indiferent de modul în care Bruxelles-ul susține că sancțiunile sale sunt îndreptate doar împotriva conducerii țării.

Ca urmare, oamenii obișnuiți vor avea de suferit, iar cei împotriva cărora li se impun sancțiuni, parcă, vor putea continua să călătorească în liniște, întrucât aceeași UE le acordă de zeci de ani permise de ședere și cetățenie, acceptându-le bani, închizând ochii la originea acestor fonduri. Nimic nu s-a schimbat pentru ei, deoarece au călătorit liber, așa că o vor face ți pe mai departe”, a conchis el.

Acord anulat

Acordul dintre Federația Rusă și Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor cetățenilor Rusiei și ai Uniunii Europene a fost semnat la 25 mai 2006, ratificat de Rusia la 7 martie 2007 și a intrat în vigoare la 1 iunie, același an.

Documentul prevedea simplificarea procedurii de eliberare a vizelor cu intrări unice valabile până la trei luni, precum și a vizelor cu intrări multiple pentru anumite categorii de cetățeni. Documentul nu reglementa aspecte precum refuzul eliberării vizei, recunoașterea documentelor de călătorie, confirmarea mijloacelor de existență suficiente, refuzul de a intra în țară sau expulzarea din aceasta.

Acordul a stabilit o taxă unică pentru eliberarea vizelor la 35 EUR. Acesta a crescut la 70 EUR dacă cererea de viză a fost depusă cu mai puțin de trei zile înainte de data estimată a plecării. Unele categorii de persoane, inclusiv rudele apropiate cu reședința legală pe teritoriul unuia dintre statele UE sau al Federației Ruse, au fost scutite de la plata taxei.

Fiecare dintre părțile în acord avea dreptul de a suspenda funcționarea totală sau parțială „din motive de protecție a securității naționale, de protecție a ordinii publice sau a sănătății publice”. Cealaltă parte trebuie anunțată cu cel puțin 48 de ore înainte. Acordul va înceta la 90 de zile de la primirea notificării scrise relevante din partea inițiatorului suspendării. „În acest ultim paragraf, UE a încălcat în mod oficial documentul semnat, întrucât decizia de suspendare a acordului a fost luată pe 9 septembrie și intră în vigoare pe 12 septembrie”, consideră partea rusă.

Realitatea Live

De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
05 Dec. 2022, 22:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
05 Dec. 2022, 22:23 // Actualitate //  Ursu Ana

Parlamentul va discuta declarația Parlamentului European privind recunoașterea Rusiei ca stat sponsor al terorismului și va lua o poziție oficială. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la PRO TV.

„Vom analiza această declarație. Vom discuta și cu externele, vom discuta în Parlament și vom elabora  o poziție a Republicii Moldova, a parlamentului, cu privire la aceaste aprecieri. Trebuie să spunem așa cum este – Rusia a pornit o invazie împotriva Ucrainei. Vedem atrocitățile care se petrec acolo. Acestea nu este o confruntare între armate, deliberat se lovește infrastructura critică, cetățenii, cu miza că cetățenii ar mainifesta supărare sau revoltă față de leadeship-ul de la Kiev. Deja sunt semnale că încep să crească  numărul de ucraineni care vin la noi, cel puțin pe partea de sud de la Odesa. Noi ne așteptăm și ne pregătim”, a spus șeful parlamentului.

Amintim că, în data de 23 noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recunoaște Rusia drept „stat sponsor al terorismului” din cauza războiului din Ucraina. Documentul a fost susținut de 494 de deputați, 58 au votat împotrivă, 44 s-au abținut.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
De aproape 10 ani voluntarii Purple Team Moldcell schimbă lumea spre bine
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală