Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Întrebări la Chicu și PSRM. Perciun face lumină referitor la protestul sindicatelor. Se va achita sau nu premiul anual?

06 Dec. 2021, 11:53
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
06 Dec. 2021, 11:53 // Politica //  Petru Beregoi

După ce Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a organizat astăzi, 6 decembrie un protest în fața Parlamentului, pe motiv că ar dori să fie achitat cel „de-al 13-lea salariu” bugetarilor, pentru anul 2020, deputatul PAS, Dan Perciun, președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie s-a văzut nevoit să facă unele precizări în privința acestui premiu anual.

Potrivit lui Perciun, pentru anul curent (2021), precum și pentru anul viitor (2022), premiul anual sau cum este cunoscut în societate „cel de-al 13 salariu” va fi achitat integral bugetarilor, deoarece sunt prevăzuți bani în buget.

Referitor la protestul sindicaliștilor, deputatul afirmă că, de fapt aceștia protestează pentru faptul că, în anul 2020 nu le-a fost achitat acest premiu anual, perioadă când la guvernare se afla PSRM, iar prim-ministru era Ion Chicu.

Dan Perciun afirmă că, atunci, la una din întrevederile lui Ion Chicu cu sindicaliștii, acestea le-ar fi promis că „cel de-al 13-lea salariu” le va fi achitat, însă așa și nu a fost satisfăcută această promisiune.

„Pentru anul 2021, premiul anual va fi achitat, la fel și pentru anul 2022. Sunt sursele necesare pentru a achita aceste plăți pentru toți bugetarii. Acum este în discuție premiul anual pentru anul 2020, care nu a fost bugetat de către Guvernul Chicu, care nu a fost prevăzut în bugetul aprobat de fosta majoritate parlamentară cea socialistă. Deși fost guvernare le-a promis sindicatelor acest lucru, până la urmă nu s-a ținut de cuvânt. Astăzi, sindicatele au speranța ca noi să acoperim acea gaură lăsată de Guvernul Chicu și să achităm premiul pentru anul 2020 și 2021. Toate întrebările referitor la neachitarea premiului anual pentru anul 2020 la domnul Chicu și fost guvernare PSRM”, a spus Perciun.

În debutul ședinței Parlamentului de astăzi, 6 decembrie, deputatu socialist, Grigore Novac, a venit cu inițiativa de a crea un grup de lucru format din reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare, pentru a se întâlni și a discuta cu reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova referitor la subiectul menționat mai sus.

Astfel, din acest grup de lucru urmează să facă parte următorii parlamentari: BCS – Grigore Novac și Vasile Bolea, Partidul Șor – Vadim Fotescu și Reghina Apostolova și PAS – Dan Perciun,  Pancu Maria.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:23 // Societate //  Mădălina Guștiuc

În Bălți va fi construit un Spital Regional. Cel puțin asta declară ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Aflată într-o vizită de lucru în nordul Republicii Moldova, aceasta a declarat că deja se lucrează la acest proiect, scrie nordnews.md.

Ministra Sănătății s-a arătat sigură de implementarea acestui proiect.

Da, veți avea! Și chiar acum, în februarie, vom avea misiunea băncii care finanțează acest spital. Am început să ajustăm studiul de fezabilitate care a fost elaborat acum câțiva ani, să îl ajustăm din toate punctele de vedere a indicatorilor statistici, care s-au schimbat în ultimii ani. Fortificarea departamentelor de terapie intensivă, primiri urgente, veți avea acest spital”, a spus Ala Nemerenco, ministra Sănătății.

Potrivit ministrei, lucările de construcție a noului spital regional vor fi finanțate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Acești bani vor veni de la Banca Consiliului Europei. Noi ne-am făcut un plan în acest an. Ar fi bine să reușim cu proiectarea, licitația pentru proiect. Dacă am putea să finalizăm pentru acest an licitația, să avem proiectul gata și să putem purcede la licitații pentru construcții, ar fi ideal. Îmi doresc foarte mult acest lucru, exact ca și dumnevoastră”, a mai adăugat Ala Nemerenco.

Iar despre gândacii care ar fi fost filmați recent într-un salon din incinta Spitalului Clinic Bălți, Nemerenco a spus că vor anunța reguli mai stricte de gestionare a instituțiilor medicale.

Noi suntem o echipă foarte mică la minister și nu o să mergem în toată ziua să facem controale, dacă avem gândaci sau nu.  Cu privire la curățenie, ar putea fi și un spital mai sărac, dar să corespundă în tocmai tuturor standardelor de igienă”, a conchis Ala Nemerenco.

În prezent, Spitalul Clinic Bălți acordă servicii de asistență de urgență și asistență medicală specializată pentru mun. Bălți și localități din 11 raioane din nordul Republicii Moldova.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală