Directorul general al S.A. „Termoelectrica”, Veaceslav Eni și-a dat demisia, iar mâine este ultima zi de mandat. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții de la Termoelectrica într-un comunicat de presă. Despre asta a anunțat și Eni pe o rețea de socializare.
Suspectat de îmbogățire ilicită de procurorii anticorupție, Eni și-a înșirat toate realizările sale de la instituție pe parcursul ultimilor șase ani.
„În această perioadă, în premieră pentru sectorul termoenergetic național, întreprinderea a implementat un șir de proiecte de succes, recunoscute drept exemple de bune practici, atât în țară, cât și peste hotare. Spre exemplu, Proiectul Îmbunătățirea Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din mun. Chișinău, implementat de Termoelectrica S.A. în perioada 2015 -2020, cu susținerea Băncii Mondiale și Guvernul Suediei, a fost desemnat drept unul dintre cele mai remarcabile proiecte din portofoliul pentru sectorul energetic implementat de Banca Mondială în toată Europa de Est și Asia Centrală, fiind implementat în timp record, înainte de termenul stabilit. Datorită managementului eficient al companiei și implementării cu succes a tuturor proiectelor de dezvoltare, Banca Mondială a susținut Republica Moldova în demararea celui de-al doilea Proiect -PIESACET II (2020-2025), axat pe modernizarea infrastructurii de producere a energiei electrice și termice în cogenerare și sprijinirea financiară a unor măsuri de eficientizare a consumului în clădirile multietajate din municipiul Chișinău, prin modernizarea sistemelor interne de încălzire”, se arată în comunicatul instituției.
Totodată, în toată această perioadă, Termoelectrica S.A. a reușit:
- Stoparea acumulării datoriilor noi față de Moldovagaz, achitând la zi consumul de gaze naturale;
- Achitarea datoriei istorice față de Moldovagaz din 2 880,5 mil. cu 905,50 milioane lei;
- În premieră pentru acest sector, în anul 2017, Termoelectrica S.A. a înregistrat profit în activitate. De exemplu, de la pierderi financiare de 361,4 mln lei, în anul 2015, a ajuns la profit de 199,8 mln lei în anul 2019.
- Diminuarea pierderilor de energie termică în rețea cu cca 300 de milioane de lei;
- Începând cu anul 2015, volumul apei de adaos a fost redus cu peste 80 000 m3 pe an, ceea ce constituie cca 15%;
- Modernizarea infrastructurii de livrare a energiei termice consumatorilor (spre exemplu: modernizarea a 190 km de conducte termice, vechi de peste 30 de ani; instalarea a circa 500 de Puncte Termice Individuale; înlocuirea a 1 300 de contoare de energie termică și 1 600 de contoare de apă caldă, construcția Stației de Pompare Nr.1 și modernizarea a 6 Stații de Pompare cu echipamente termotehnice și electrice de o eficiență maximă) ș.a.
- Modernizarea infrastructurii de producere (cum ar fi: reconstrucția blocului energetic Nr.1, de la CET Sursa I; instalarea a 3 pompe și 5 convertizoare de frecvență la CET Sursa I și CT Vest) ș.a.
- Livrarea apei calde non-stop, fără întrerupere în perioada de vară, începând cu anul 2016;
- Simplificarea procedurii de conectare și deconectare a încălzirii în bloc;
- Lansarea proiectelor de Distribuție pe orizontală și Punct Termic Individual. În prezent, 57 de blocuri locative cu 3 117 apartamente beneficiază de Încălzire Centralizată Autonomă;
- Diminuarea numărului de debranșări de la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică: Pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate 100 de deconectări, comparativ cu anul 2011 când erau 1 624 de deconectări;
- În 6 ani au fost semnate peste 100 de contracte de parteneriat privind racordarea la SACET, ceea ce va majora livrările cu peste 9%;
- Au fost respinse prin hotărâri irevocabile suma pretențiilor S.A. Moldovagaz în valoare de cca 400 mln lei;
- Inaugurarea primei Centrale Modulare pe Biomasă integrată în sistemul centralizat de termoficare al mun. Chișinău; etc.
- Inaugurarea Centrului Comercial de deservire a cetățenilor și lansarea unui șir de canale de comunicare și interacțiune cu consumatorii și altele.
Pentru toate rezultatele înregistrate în cei 6 ani de activitate, Termoelectrica S.A. a fost menționată anual cu „Medalia de aur” la categoria Marca Comercială Responsabilă Social și cu titlul „Zeița Calității” pentru realizările în domeniul calității, la Gala Businessului Moldovenesc, a primit Trofeul pentru „Cea mai bună inițiativă de comunicare” și Trofeul pentru “Cel mai bun proiect de eficiență energetică” în cadrul Concursului Moldova EcoEnergetică, se mai precizează în comunicatul Termoelectrica.
Directorul „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, suspectat de îmbogățire ilicită! 10 Imobile și milioane de lei nedeclarate
Amintim că în seara zilei de 24 noiembrie, Procuratura Anticorupție a emis un comunicat de presă în care anunța că au fost acumulate probe din care rezultă o bănuială rezonabilă că în perioada 2015-noiembrie 2021, cheltuielile bănuitului, personal și prin intermediul unor terți au depășit veniturile înregistrate cu 3 849 796 lei. La fel, în perioada 2015-noiembrie 2021, bănuitul, personal și prin intermediul persoanelor terțe, a înregistrat în proprietate 10 bunuri imobile și 2 mobile în valoare de circa 6 602 988 mln lei, a dobândit în proprietate două apartamente, precum și un automobil de marca Hyundai Tucson, fabricat în anul 2021, a căror valoare estimativă totală este de circa 991 341 lei.
În context, Procuratura Anticorupție informa că desfășoară acțiuni procesuale și în alte procese penale ce vizează abuzul de serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu comise de acesta și alte persoane responsabile din cadrul SA„Termoelectrica” în perioada 2019-2021.