Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

Întrevedere la nivel înalt! Nosatîi s-a văzut cu șeful Forțelor Armate ale SUA din Europa și Africa Christopher Cavoli

01 Sept. 2021, 16:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
01 Sept. 2021, 16:03 // Actualitate //  Petru Beregoi

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a avut o întrevedere cu comandantul Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii (SUA) din Europa și Africa, generalul Christopher Cavoli, și Însărcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova, Laura Hruby, abordând subiectul colaborării în domeniul militar.

Cei doi oficiali au discutat despre proiectele comune implementate de-a lungul anilor în beneficiul celor două armate ale SUA și Moldovei și perspectivele de consolidare a parteneriatului în scopul promovării unui dialog strategic, consecvent în domeniu și transformării instituției de apărare în una modernă, aliată standardelor democratice internaționale.

Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a menționat că, SUA a fost întotdeauna un partener strategic de încredere, care a susținut reformarea şi modernizarea Armatei Naționale prin diferite programe de asistență. În acest sens, oficialul s-a referit la expertiza în elaborarea documentelor de politici sectoriale prin implementarea Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare, sprijinul logistic şi în domeniul instruirii efectivului Armatei Naționale în instituțiile americane de profil, dar și în renovarea infrastructurii instituției.

Anatolie Nosatîi a mulțumit Guvernului american pentru asistența la modernizarea Centrului de Instruire al Armatei Naționale de la Bulboaca în contextul Inițiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI), construcţia şi dotarea centrului de excelenţă EOD (geniu) din cadrul Batalionului Geniu „Codru” și altor obiective de importanță majoră destinate pentru dezvoltarea capabilităților Armatei Naționale. De asemenea, în cadrul dialogului, ministrul Apărării a apreciat suportul venit din partea Guvernului SUA în combaterea COVID-19.

La rândul său, generalul Christopher Cavoli a evidenţiat rolul Armatei Naţionale în consolidarea păcii şi securităţii internaționale, prin participarea la operaţiuni de menţinere a păcii alături de militarii americani şi ai altor state.

Comandantul Forțelor Armate ale SUA în Europa și Africa a declarat că SUA vor continua să sprijine instituția de apărare a Republicii Moldova pe diverse domenii de interes comun în contextul realizării obiectivelor de reformare a Armatei Naționale.

Alte teme abordate în cadrul întrevederii au vizat consolidarea parteneriatelor bilaterale şi multilaterale în domeniul apărării şi securităţii naţionale cu partenerii strategici ai Republicii Moldova, intensificarea participării militarilor moldoveni în operațiuni de menținere a păcii sub egida organizațiilor internaționale, dar și posibilitățile Armatei Naționale de a sprijini autoritățile civile în gestionarea situațiilor de criză.

Cooperarea moldo-americană în domeniul Apărării a demarat în anul 1995.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală