Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Ion Ceban: Hotelul Național este un focar al oamenilor străzii, prostituției, drogurilor și tentativelor de suicid

21 Iul. 2021, 21:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
21 Iul. 2021, 21:04 // Actualitate //  Realitatea.md

Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, continuie să insiste asupra faptului că, Hotelul Național amplasat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.4, reprezintă un pericol din toate punctele de vedere. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Secretele puterii, de la postul de televiziune Jurnal TV. 

„Noi avem timp să așteptăm. Vine noul guvern, are toate competențele, vrea să-l facă monument național, nu știu de ce până acum nu a fost făcut acest lucru. Se consideră a fi momument de arhitectură, deși nu e, astăzi, hotelul reprezintă pericol din toate punctele de vedere, la fel ca multe alte clădiri care sunt abandonate”, a menționat Ion Ceban. 

 De asemenea, edilul Capitalei a declarat că este pe final de a „amenda legislația”. 

„Eu voi veni în Parlament, suntem pe final de a amenda legislația, într-un fel ca această clădire să nu poată supraviețui pe mult timp. Asta ar însemna suprataxarea. Deci tu ai doi ani de zile în care poți păstra clădirea în formatul în care este, dacă nu, se include suprataxarea, iar ulterior, dacă nu faci nimic cu această clădire, te ustură foarte mult, plătești impozite. Noi avem foarte multe clădiri care se află în paragină și nu se întâmplă nimic cu ele”, a menționat Ceban.

Referitor la subiectul Hotelului Național, Ion Ceban a reiterat faptul că, construcția, reprezintă „o catastrofă în centrul Capitalei”. 

Totodată, edilul Capitalei a subliniat că, după ce va fi instalată noua guvernare, va putea fi abordat subiectul și la nivelul Ministerului Culturii, întrucât, potrivit lui Ion Ceban, Guvernul insistă asupra introducerii Hotelului Național drept monument național. 

Realitatea.md amintește că, Firma Alfa-Engineering din Căușeni a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în societatea Moldova-Tur, care deținea Hotelul Naţional. Noul proprietar a plătit 2,15 milioane de dolari și se obliga ca, în decurs de doi ani, să investească 33 de milioane de dolari. De atunci, au trecut 11 ani, dar tot o ruină a rămas.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 12:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 12:42 // Politica //  Tatiana Rusnac

Consiliul municipal Chișinău sau Parlament? La această întrebare s-au gândit, aproape o lună, câțiva consilieri PAS care au acces în Parlament la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Este vorba de Alexandr Trubca, Vasile Grădinaru, Ina Coșeru, dar și Angela Munteanu-Pojoga care au decis să plece din CMC și să-și continue activitatea mai departe, la fel în folosul poporului, însă din Parlament.

La funcția de deputat a renunțat Zinaida Popa care a decis să activeze mai departe în calitate de consilier municipal din partea PAS.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă.

„Noi, cei patru consilierii care am decis să plecăm în Parlament nu vom renunța sub nici o formă să ne implicăm în problemele Chișinăului și a chișinăuenilor. Planificăm să avem o conlucrare foarte strânsă cu consilierii municipali PAS care rămân, în special pe dimensiunea legislativă. Din postura de deputați ne propunem ca în termeni foarte restrânși să venim cu niște intervenții pe domeniul legislativ, în special, în ceea ce ține de urbanism și arhitectură”, a declarat Alexandr Trubca.

Amintim că, potrivit legii, consilierii municipali au la dispoziție în jur de 30 de zile pentru a decide dacă renunță la mandatul de consilier în Consiliul municipal Chișinău și dacă acceptă sau nu funcția de deputat, pe un termen de patru ani, în viitorul Parlament al Republicii Moldova.

PAS a obținut 63 de mandate la alegerile parlamentare din 11 iulie.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate