Curs valutar
 • EUR
  20.7481
  0.4241%
 • USD
  17.6799
  0.2421%
 • RUB
  0.2412
  0.4146%
 • RON
  4.1922
  0.4103%
 • UAH
  0.6623
  0.302%

Ion Ceban solicită ca Stadionul Republican să fie transmis în proprietatea municipalității

22 Apr. 2021, 17:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Apr. 2021, 17:15 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Stadionul Republican, aflat în paragină de mai mulți ani, ar putea fi transmis în proprietatea municipiului Chișinău. Cel puțin asta își dorește primarul general, Ion Ceban, care susține că a transmis o scrisoare în acest sens către Parlamentul Republicii Moldova, Președinției Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova, dar și Agenției Proprietăți Publice.

„Subiectul dat, este unul de interes public major, iar obiectivul constituind o valoare națională și de cult, pentru numeroase generații a Republicii Moldova. Am scris că Primăria municipiului Chișinău face asigurări publice, că imediat după transmiterea bunului în proprietatea municipiului Chișinău, vor fi organizate ample dezbateri la scară națională, iar ulterior concurs de proiecte cu privire la amenajarea acestui obiectiv, cu atragerea experților de talie națională și internațională, a reprezentanților societății civile și a tuturor cetățenilor interesați să participe”, scrie primarul general, Ion Ceban.

De asemenea, edilul susține că locuitorii Capitalei trebuie să determine soarta de mai departe a Stadionului Republican.

„Am rugat implicarea tuturor instituțiilor statului pentru soluționarea demersului în termenii, care ar permite Autorității Publice Locale de a desfășura discuții publice la subiect și inițierea planificării resurselor financiare necesare pentru diferite acțiuni ce se impun în bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2022. Demersuri au fost transmise și în privința altor instituții pe care le-am numit anterior”, a conchis Ceban.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:06
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
22 Sept. 2021, 15:06 // Politica //  Petru Beregoi

Delegației UEFA și a Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) a vizitat astăzi Parlamentul Republicii Moldova, unde s-au întâlnit cu reprezentanții forului legislativ de la Chișinău. Evenimentul a fost prezidat de președintele Parlamentului, Igor Grosu.

La întrevedere au participat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media,  Liliana Nicolaescu–Onofrei, președintele FMF, Leonid Oleinicenco, președintele UEFA, Aleksander Čeferin și alți membri ai Comitetului Executiv UEFA, reprezentanți ai FMF.

Igor Grosu a salutat vizita, în premieră, a delegației UEFA într-o astfel de componență în Republica Moldova, exprimând încrederea că prin eforturi comune a Parlamentului și a Federației de Fotbal din Moldova, cu sprijinul UEFA, țara noastră va beneficia de o dezvoltare durabilă și sustenabilă a acestui gen de sport.

„Suntem deschiși pentru o colaborare eficientă în scopul identificării unor bune practici pentru a îmbunătăți cadrul legal al sportului din Moldova și în special al fotbalului. În acest sens, prioritatea zero al actualului Parlament este reforma justiției și combaterea corupției, or aceste reforme vor asigura garanția persoanelor care investesc în infrastructura sportului, precum și în alte domenii importante”, a declarat speakerul Parlamentului.

În context,  președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu–Onofrei s-a adresat către reprezentanții din domeniul fotbalului, subliniind necesitatea democrației și transparenței în cadrul entităților, astfel ca acestea să se bucure de schimbări calitative.

Președintele FMF, Leonid Oleinicenco a menționat că implementarea Strategiei naționale de dezvoltare a fotbalului este primordială pentru a spori calitatea sportului din Republica Moldova.

„Studiile arată că investițiile în domeniul fotbalului ar putea înregistra un randament înalt în toate domeniile. Iată de ce fotbalul trebuie privit drept o industrie, o parte din economia țării noastre”, a spus deputata.

La rândul său, președintele UEFA, Aleksander Čeferin a dat asigurări că Republica Moldova va beneficia în continuare de suportul extern în domeniul fotbalistic, în special asistența tehnică necesară. De asemenea, a apreciat înalt implicarea autorităților în promovarea unui scop comun de dezvoltare a acestui gen de sport.

La final, președintelui UEFA, Aleksander Čeferin i s-a conferit distincția Parlamentului Republicii Moldova „Medalia Democrației” în semn de recunoaștere pentru promovarea și dezvoltarea domeniului sportiv.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române