Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

Ion Chicu: Dizolvarea Parlamentului și anunțarea anticipatelor – absolut necesare, deși regretabil de întârziate

28 Apr. 2021, 22:33
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
28 Apr. 2021, 22:33 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier, Ion Chicu, a reacționat la deciziile de astăzi ale Curții Constituționale și ale președintei Maia Sandu, care a numit data noilor alegeri parlamentare anticipate, informează Realitatea.md.

Chicu susține că astfel Republica Moldova a primit șansa de a reveni la normalitate și de a restabili pacea civică.

„După cum am declarat tranșant încă în septembrie 2020, acest Parlament trebuie dizolvat, oferind poporului posibilitatea de a alege un Legislativ reprezentativ, care să manifeste grijă fața de nevoile oamenilor și ale țării.

Dizolvarea parlamentului și anunțarea datei alegerilor parlamentare anticipate reprezintă un final logic și absolut necesar, deși regretabil de întârziat, pentru ieșirea țării din criza politică și instituțională care, pe zi ce trece, se adâncește și pune în pericol însuși cursul de dezvoltare democratică a statului Republica Moldova.

Pe fundalul unor tensiuni tot mai evidente în societate, provocate de „rânza” politicienilor, care nu le permite să stabilească un dialog constructiv și preferă, în goana după rating, „să îndrepte corabia Republicii Moldova spre stânci ascuțite”, alegerile parlamentare anticipate reprezintă singura șansă pentru restabilirea înțelegerii în societate și deturnarea cursului de distrugere a țării. Problemele și grijile oamenilor trebuie să revină pe agenda politicienilor”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de facebook.

De asemenea, politicianul spune că acum partidele politice trebuie să abordeze cu maximă responsabilitate această situație și să se pregătească pentru a participa civilizat în viitoarele alegeri, care ar trebui să aibă loc liber, corect și în mod democratic.

„Totodată, abolirea stării de urgență de către CCM nu trebuie să relaxeze instituțiile statului responsabile de sănătatea publică, dar nici grija cetățenilor față de propria sănătate.

Pe parcursul următoarelor 2-3 luni, până la finalizarea  exercițiului electoral și instituirea unui guvern plenipotențiar, colegii din sistemul bugetar-fiscal al țării am încredere că vor asigura sustenabilitatea financiară a statului și vor onora toate angajamentele sociale, inclusiv plata salariilor și prestațiilor sociale”, a mai scris Chicu.

Acesta recent și-a creat un partid nou, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, alături de foștii colegi din Guvern și a spus că este pregătit pentru a participa la scrutin.

Menționăm, că astăzi Curtea Constituțională a declarant neconformă Constituției acea Hotărâre de Parlament, prin care s-a decretat starea de urgență. Astfel, șefa statului, Maia Sandu, a avut undă verde de a dizolva Forul Legislativ și de a numi data alegerilor parlamentare anticipate.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 20:32
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
17 Sept. 2021, 20:32 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Organizația Mondială a Sănătății a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V, în așteptarea unei noi inspecții la cel puțin una dintre fabricile care produc serulAu fost identificate probleme în procesul de producție, relatează The Moscow Times.

Directorul adjunct al Organizației Panamericane a Sănătății, o filială regoională a OMS, a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgență a vaccinului a fost suspendată după ce o serie de încălcări ale normelor de producție au fost descoperite în timpul unei inspecții făcute de OMS în Rusia în luna mai.

Procesul de aprobare de urgență pentru Sputnik V a fost suspendat deoarece, în timp ce inspectau una dintre fabricile în care se produce vaccinul, au constatat că aceasta nu respecta cele mai bune practici în procesul de producție”, a spus Jarbas Barbosa.

OMS a raportat anterior că a constatat mai multe încălcări și a avut îngrijorări legate de „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată” la o fabrică din orașul rus Ufa.

După publicarea concluziilor OMS, fabrica a aunțat că a rezolvat deja problemele și că inspectorii nu au pus la îndoială siguranța sau eficacitatea vaccinului. Dar oameni de știință independenți și personalități din industrie au declarat pentru The Moscow Times că neregulile din domeniul producției ar putea compromite calitatea vaccinului.

OMS a anunțat miercuri că așteaptă încă o actualizare de la fabrica Pharmstandard și a sugerat că vor fi necesare noi inspecții ale instalațiilor înainte ca organismul să acorde aprobare pentru Sputnik V.

„Producătorul trebuie să facă modificările necesare și să fie pregătit pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită informații că fabrica este în standarde”, a spus Barbosa.

Rusia a depus cereri de aprobare pentru Sputnik V atât de la OMS, cât și la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în februarie, în urma publicării în revista medicală The Lancet a unui studiu care arăta că vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

Dar cererea a întâmpinat mai multe probleme și a fost afectată de întârzieri.

Atât EMA, cât și OMS au spus săptămâna trecută că așteaptă încă un „set complet de date” de la dezvoltatorii Sputnik V. EMA a refuzat să spună ce fel de informații lipsesc. Șeful strategiei agenției pentru vaccinuri, Marco Cavaleri, a declarat că termenul pentru aprobarea finală este „incert”.

Obținerea aprobării din partea oricărei organizații ar fi o victorie majoră pentru Rusia, care a lansat o acțiune agresivă de marketing și a vândut milioane de doze către zeci de țări. De asemenea, ar deschide calea pentru o posibilă recunoaștere reciprocă a vaccinurilor, simplificând călătoriile pentru rușii vaccinați cu Sputnik V.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române