Curs valutar
 • EUR
  20.7481
  0.4241%
 • USD
  17.6799
  0.2421%
 • RUB
  0.2412
  0.4146%
 • RON
  4.1922
  0.4103%
 • UAH
  0.6623
  0.302%

Partidul lui Chicu, înregistrat de ASP. „Obiectivul nostru principal…”

17 Apr. 2021, 11:27
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
17 Apr. 2021, 11:27 // Politica //  Elena Putregai

Agenția Servicii Publice (ASP) a înregistrat al 68-lea partid din Republica Moldova – Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” (PDCM). Ion Chicu, fondatorul și liderul acestuia, a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Ion Chicu, de la anunțul intenției de a crea partidul, până la înregistrarea oficială, în jurul ideii pe care o promovează s-au adunat peste 1600 de cetățeni, care și-au depus semnătura pentru aderarea la PDCM și crearea formațiunii și au fost create cinci organizații teritoriale.

„Pe parcursul a câtorva săptămâni din momentul anunțării intenției de a crea Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, echipa noastră a reușit să parcurgă toți pașii prevăzuți de legislație pentru înregistrarea unui partid politic.  În această perioadă, în jurul nostru s-au adunat peste 1600 de cetățeni, care și-au depus semnătura pentru aderarea la PDCM și crearea formațiunii.  Din numele întregii echipe a PDCM invit oamenii cu dragoste de țară, profesioniștii din toate domeniile vieții social-economice și politice, reprezentanții tuturor etniilor și generațiilor de moldoveni care locuiesc și muncesc  acasă și peste hotarele țării, să ne consolidăm cu toții pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Noi știm că aceasta este posibil și noi știm cum asta este posibil”,  a declarat președintele PDCM, Ion Chicu.

În opinia sa, consolidarea societății și mobilizarea poporului pentru schimbarea spre bine a lucrurilor în țară pot fi realizate doar prin readucerea pe prim-planul vieții social-politice a intelectualității și profesioniștilor integri. Astfel, unul din cele mai importante obiective ale Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, asumate în Programul aprobat la Congresul de constituire, se referă la restabilirea statutului de drept și a ordinii în țară, prin reformarea sistemului politic și administrației publice, inclusiv prin reevaluarea rolului, competențelor și modalității de alegere a Parlamentului și președintelui țării, asanarea sistemului justiției din țară, combaterea corupției și sporirea nivelului securității oamenilor.

De asemenea, partidul își propune să consolideze eforturile națiunii pentru obținerea perspectivei de integrare europeană a țării. În opinia lui Ion Chicu acest lucru poate fi făcut prin impulsionarea și coordonarea acțiunilor autorităților statului pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv prin crearea Ministerului Integrării Europene și prin implementarea reformelor agreate cu UE.

Un alt obiectiv prezentat de PDCM este asigurarea unui salt economic pentru a spori potențialul țării de a crește nivelul de trai al populației, prin implementarea Programului de dezvoltare economică a țării, stimularea exportului de produse cu valoare adăugată înaltă, prin reindustrializare și creșterea potențialului de export.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei împărtășește doctrina politică creștin-democrată și este un partid de centru-dreapta. Obiectivul principal al acestui partid, spune Ion Chicu, este „dezvoltarea Republicii Moldova și îmbunătățirea vieții oamenilor prin consolidarea societății în jurul unor idei și scopuri comune”.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:43
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
22 Sept. 2021, 15:43 // Economie //  Elena Putregai

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri, 22 septembrie curent, indexarea venitului lunar minim garantat. Astfel, la 1 octombrie 2021, venitul lunar minim garantat va fi indexat cu 3,86% și va constitui 1196 lei.

Venitul minim garantat se utilizează la stabilirea dreptului la ajutor social și/sau ajutor pentru perioada rece a anului a famililiilor defavorizate.  Prevederile se conțin în Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social aprobat astăzi de Guvern.

Conform datelor din Sistemul Informațional Automatizat „Asistență socială”, în primul semestru al anului 2021 numărul mediu al familiilor defavorizate beneficiare de ajutor social a constituit circa 52 950 de familii.

Mărimea medie a prestaţiei de ajutor social a constituit 1096 lei, iar după indexare va constitui 1138,5 lei (în creștere cu 42,5 lei).

Indexarea venitului lunar minim garantat pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie ale anului 2021 va necesita cheltuieli suplimentare din buget în sumă de 6,75 milioane lei. Mijloacele urmează să fie prevăzute la modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent.

Venitul lunar minim garantat se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani, iar la 1 octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române