Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

(VIDEO) Conflict între Președinție și Parlament. Opiniile experților

16 Apr. 2021, 14:45
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
16 Apr. 2021, 14:45 // Actualitate //  Valentina Buză

În contextul în care Curtea Constituțională (CCM) a admis ieri, 15 aprilie, sesizarea privind întrunirea elementelor de dizolvare a Parlamentului, au apărut un șir de dispute referitoare la conflictul creat între cele două instituții vizate: Președinția și Parlamentul. Astfel, în cadrul unor dezbaterii organizate de către IPN, experții politici și în drept constituțional au înaintat câteva opinii.

Igor Boțan, expert permanent al Proiectului, a vorbit despre rolul fundamental a Curții Constituționale într-un stat de drept și care este esența legală dintre cele două intituții: Președinția și Parlamentul.

„Este o dispută politică care se referă la dizolvarea Parlamentului ce a fost evocată timp de 4 ani de ex-președintele Igor Dodon. El a provocat demisia Guvernului pentru ca ulterior să fie alegeri parlamentare anticipate”, a conchis acesta.

Totodată, Vlad Țurcanu, expert în comunicare, menționează că altă decizie din partea Curții Constituționale nici nu aștepta. 

„Din punctul meu de vedere este un conflict politic într-o țară care încă nu s-a aranjat temeinic pe bazele sale, iar la CCM se judecă în primul rând aspectele juridice. Ar fi fost straniu dacă CCM ar fi luat o altă decizie în condițiile în care reiese destul de clar că după două încercări eșuate de a se obține votul din partea parlamentului pentru un guvern, președintele poate dizolva parlamentul. CCM a intervenit pentru a curma o situație care a durat mai bine de cinci ani”.

Nicolae Osmochescu, judecător în demisie al Curții Constituționale, a declarat despre faptul că politicul trebuie să se supună normei de drept.

„În opinia mea nu este corect să numim acest conflict dintre cele două instituții ale statului, ca un coflic politic. Mai degrabaă este un conflict juridico-politic, dar fiind faptul că Constituția este un document, că CCM examinează hotărâri doar cu aspecte juridice, cele politice rămân înafara deciziilor CCM. Este evident că influența politicului există, dar există un principiu: dreptul se formează prin intermediul politicului, dar din momentul adoptării normei de drept, și politicul este supus. Așa trebuie să fie într-un stat de Drept”.

De asemenea, Ion Duminică, doctor în științe politice, a menționat că la moment conflictul are repercusiuni asupra tututor sferelor societății, iar cele două părți trebuie să înțeleagă că în politică nu sunt câștigători permanenți.

„Acum stăm la un conflict politic între Președinție și parlament. Consider că această dispută politică nu trebuie oprită la CCM. Lupta politică trebuie oprită inclusiv între acești actori”.

Amintim că ieri, 15 aprilie, Curtea Constituțională a admis sesizarea președintei țării, Maia Sandu, prin care a solicitat opinia Înaltei Curți, privind întrunirea elementelor de dizolvare a Parlamentului. Astfel, magistrații constituționali au permis dizolvarea Legislaturii a X de către șefa statului, după ce s-au scurs mai mult de trei luni de la demisia prim-ministrului, iar cele două tentative de învestire a unui nou Cabinet de miniștri au eșuat.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
08 Mai 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 17:58 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderii UE vor lua în considerare la summitul Consiliului din 25 mai politica față de Rusia și subiectul Brexitului. Acest lucru a fost anunțat astazi de către președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui summit informal al UE ținut Porto (Portugalia). Discursul liderului francez a fost difuzat de către serviciul de presă al Consiliului European.

„Pe lângă agenda principală, am atins astăzi alte subiecte, la care vom reveni la summitul din 25 mai. Acestea sunt, în special, Rusia și Brexit”, a spus Macron.

Comentând întâlnirea liderilor UE de la Porto, Macron a menționat că „participanții se află în stadiul pregătirii dezvoltării unei strategii europene de combatere a pandemiei”.

„Aceasta este o mișcare comună, în ciuda faptului că este posibil să avem o viziune diferită asupra anumitor probleme”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre motivele absenței cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri europeni din Portugalia, Macron și-a exprimat opinia că „acest lucru se datorează restricțiilor cauzate de pandemie și programului politic intern”.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile