Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

(VIDEO) Fost judecător constituțional: Ce se întâmplă cu credibilitatea CCM după decizia de ieri

16 Apr. 2021, 15:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
16 Apr. 2021, 15:05 // Actualitate //  Valentina Buză

Nicolae Osmochescu, judecător în demisie al Curții Constituționale, a vorbit despre imaginea și credibilitatea CCM după ce ieri, 15 aprilie, în urma deciziei de a se dizolva Parlamentul, mai mulți actori politici au aruncat critici și învinuiri asupra organului de stat.

Acesta a discutat despre faptul că indiferent de procedura și procesul în care sunt desemnați judecătorii CCM, până la final, decizia de a desemna îi revine politicului. Întotdeauna așa a fost și este. În același timp a menționat că din momentul în care judecătorul a depus jurământul se supune numai constituției și legislației în vigoare.

„Acum doi ani, când CCM era un element al statului capturat. În ziua de astăzi, CCM, are un nivel destul de înalt de credibilitate în rândul omului simplu. Funcționarii diferit vor aprecia deciziile. Indiferent de parerile și aprecierile individuale, toți trebuie să înțeleagă că hotărârile Curții Constituționale sunt irevocabile obligatorii pentru toți. Orice tentativă de a nu respecta, de a încălca, sau de a acționa contrar hotărârii, poate fi apreciat ca un act de revoltă”, a conchis acesta.

Totodată, Nicolae Osmochescu a menționat că declarațiile defondate pe care le fac iresponsabilii politici, aduc doar discordia în rândul societății. Pentru soluționarea oricărei probleme, sunt procedurile legale atât juridice cât și politice în conformitate cu Constituția. Credibilitatea Curții Constituționale depinde în primul rând de calitatea actului adoptat.

„În opinia mea, credibilitatea CCM, din 1995 și până în ziua de azi a avut și avânturi, și căderi. Tot depindea în mare măsură de personalitățile care erau propuse pentru acestă funcție și pentru hotărîrile luate. Indiferent că este o opinie separată sau disidentă, avizul adoptat de CCM, care este obligatoriu, a fost votat de marea majoritate. Noi nu trebuie să operăm cu principii și norme selective. Indiferent de decizia de ieri, credibilitatea CCM în ultima perioadă a fost în creștere”, a mai adăugat Nicolae Osmochescu.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 21:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
17 Mai 2021, 21:12 // În Lume //  Cristina Vlah

Autoritățile Rusiei au avertizat, luni,reprezentanții Alianței Nord-Atlantice (NATO) să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării, scrie digi24.ro. Potrivit sursei, despre acest lucru a menționat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Observăm critici referitoare la faptul că Rusia îşi intensifică activităţile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal şi legitim”, a declarat Lavrov, potrivit AFP şi cotidianului Ouest France.

Oficialul a făcut aceste declarații înaintea unei reuniuni a Consiliului Arctic, un forum de discuţii pe teme economice şi geopolitice din care fac parte: Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda.

„Atunci când NATO încearcă să-şi justifice ofensiva în zona arctică, nu este aceeaşi situaţie. Noi avem întrebări pentru unii vecini, precum Norvegia, care încearcă să justifice venirea NATO în zona arctică”, a mai adăugat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov a pledat pentru intensificarea contactelor între comandanţii structurilor militare din Consiliul Arctic, „în scopul reducerii riscurilor pe plan militar”.

Rusia a suplimentat capabilităţile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82