Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

Nicolae Negru: Dodon, de la „kuliok” la banditism politic

16 Apr. 2021, 14:23
 // Categoria: Opinii // Autor:  Nicolae Negru
16 Apr. 2021, 14:23 // Opinii //  Nicolae Negru

Dodon a declarat că va boicota decizia Curții Constituționale, care a răspuns pozitiv la întrebarea președintei Maia Sandu dacă sunt sau nu întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului. Dar în loc să fie citat la Procuratura Generală pentru nesupunere și subminare a ordinii de stat, el a fost invitat la televiziunea publică „Moldova 1”, ca să-i cheme la răscoală pe cetățenii Republicii Moldova. (Nu e cumva și Televiziunea Publică întreținută de „părinții” lui Dodon?)

Fiind învins pe tabla de șah a politicii, dovedindu-se a fi un jucător submediocru, incapabil să anticipeze mai mult de două mutări, Dodon încearcă să folosească „ranga” boicotului, cramponându-se de putere prin mijloace ilegale, anticonstituționale. Ceea ce încearcă el să facă nu e politică, e banditism politic, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național

Liderul socialiștilor compară cu nerușinare Curtea Constituțională de azi cu cea din 2019, iar pe Maia Sandu – cu Plahotniuc. „Sunt sigur că am asistat cu toții la încercările de uzurpare a puterii de către Maia Sandu folosind trei judecători ai Curții Constituționale în stilul unui oligarh fugar”, declară Dodon fariseic, asemeni lui Plahotniuc, care striga „noi suntem poporul”.

Nu Maia Sandu, ci Dodon este astăzi Plahotniucul și Șorul Republicii Moldova, „la pachet”, el încearcă să uzurpeze puterea de stat, prostind cetățenii la „Moldova 1”. Curtea Constituțională (CC) este o instituție credibilă, independentă și decizia ei nu are cum să fie pusă la îndoială nici de Consilul Europei, nici de Consiliul European sau Parlamentul European, nici de SUA. (Despre faptul că CC este o instituție independentă, care ia decizii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, a scris nu demult Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan.)

Dodon și PSRM sunt cei cu probleme de credibilitate. Finanțarea din Rusia, cu care se lăuda Dodon, sacoșele cu bani pe care le primea de la Plahotniuc, coaliția cu Partidul Șor, condus de personajul principal al raportului Kroll, partidul care a intrat prin fraudă în Parlament, mituind, cu permisiunea lui Plahotniuc, alegătorii, votarea unor legi care blochează relația Republicii Moldova cu FMI și UE, sunt dovezi că PSRM nu acționează în interesul Republicii Moldova, ci în favoarea unor interese obscure.

Dacă Dodon vrea atât de mult ca Republica Moldova să aibă un guvern cu împuterniciri depline, de ce nu au votat învestirea Guvernului Grosu? Fiindcă nu stabilitatea, nu lupta cu pandemia îl preocupă, ci controlul asupra Executivului. Are Rusia nevoie acum de un parlament și guvern pro-rus la Chișinău? Sau Plahotniuc și Șor nu vor să cheltuiască bani în plus pentru campania electorală?

Dodon amenință judecătorii Curții Constituționale, dar acțiunile liderului socialist cad sub incidența Codului Penal. El se joacă cu focul! De aceasta ar trebui să țină cont și deputații săi. Dacă nu azi, mâine-poimâine, când se va schimba procurorul general, ei vor fi trași la răspundere și vor plăti pentru că nu s-au conformat Curții Constituționale, ale cărei hotărâri „sunt definitive şi nu pot fi atacate” (art.140, al. 2).

La rândul său, Șor vrea să pună pe conștiința Maiei Sandu toți morții de pandemie, de acum înainte. Dar pe conștiința cui sunt morții de până acum, din cauza că Guvernul Chicu nu a încheiat contracte pentru procurarea vaccinurilor, iar majoritatatea parlamentară neoficială Dodon-Șor-Plahotniuc nici nu a alocat bani pentru achizițiile de vaccinuri? Nu pe conștiința lui Dodon, Șor și Plahotniuc (dacă am presupune că ei au conștiință)?

Republica Moldova e grav bolnavă, la limita supraviețuirii. Iar boala lungă, se știe, e moarte sigură. Dacă Dodon ar fi un om onest, nu bandit politic, sculă oligarhico-kremlineză, el ar anula starea de urgență și i-ar permite Maiei Sandu să dizolve Parlamentul. Fără alegeri anticipate, care, cel puțin, ne deschid calea unui nou început, nu avem cum ieși din impasul de azi.

Sigur, nu e cazul să ne îmbătăm cu apă rece. Dizolvarea Parlamentului e etapa cea mai ușoară. Etapa grea abia începe.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 18:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Mai 2021, 18:17 // Societate //  Tatiana Rusnac

Peste 110 mii de persoane din sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii au primit consultanță în afaceri, circa 38 000 de companii au fost instruite, iar alte 4 500 de companii au primit finanțare în sumă totală de peste 665 milioane lei.

Finanțările ODIMM, la rândul lor, au generat investiții în economia națională de circa două miliarde lei și au creat aproximativ 11 000 de locuri de muncă.

Acestea sunt rezultatele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, un ambasador al mediului de afaceri, în cei 14 ani de activitate.

Instituția a fost creată pe 17 mai 2007 la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructuri. Reușitele ODIMM au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

„De-a lungul activității, ODIMM a evoluat constat completându-și portofoliul cu noi produse și servicii pentru sectorul ÎMM  din R.Moldova. Cu ajutorul nostru companiile reușesc să micșoreze costurile operaționale, să reducă riscurile de business, să aducă valoare adăugată brandului, să genereze noi surse de venit și să devină competitive pe piața locală și pe diverse piețe externe. ODIMM este prezentă în toate regiunile Moldovei, de la Nord la Sud, punând la dispoziția ÎMM-urilor 11 Incubatoare de Afaceri pentru fortificarea start-up-urilor, 3 clustere pentru consolidarea relațiilor dintre actorii regionali; o rețea de centre de consultanță, pe lângă consiliile raionale, sunt în proces de constituire Platformele Industriale Multifuncționale pentru susținerea producătorilor locali”, a declarat Iulia Costin, directorul general al ODIMM.

Iar lucrurile bune nu se opresc aici. Potrivit directorului general, Iulia Costin, pe parcursul anului 2021, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, ODIMM va lansa șapte noi programe de suport în afaceri care vor spori competitivitatea ÎMM-urilor.

De asemenea, aceste programe vor oferi antreprenorilor, aflați în dificultate, oportunități de relansare a afacerilor, vor fortifica turismul rural, vor impulsiona transferul de tehnologie dintre universități și sectorul privat, și, nu în ultimul rând, vor stimula constituirea întreprinderilor sociale, etc.

„În 14 ani de activitate ODIMM și-a consolidat rolul de cea mai importantă instituție de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii, acordând servicii de consultanță, suport și instruire tinerilor și femeilor cu idei de afaceri, migranților reveniți acasă, companiilor cu potențial de creștere și export, tuturor persoanelor interesate de domeniul businessului. MEI și ODIMM vor fi în continuare alături de antreprenori cu instrumentele existente, vor lansa noi inițiative de suport și vor continua să inoveze în tot ceea ce fac, pentru a răspunde necesităților la zi a antreprenorilor”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu.

În cei 14 ani, Uniunea Europeană a fost un partener de încredere al ODIMM, care a contribuit atât prin expertiză și asistență tehnică, cât și prin susținerea  financiară a antreprenorilor  din regiuni, dezvoltarea infrastructurii de suport în afaceri și transformarea digitală a companiilor.

Suportul integrat al Uniunii Europene pentru dezvoltarea sectorului IMM și consolidarea capacităților ODIMM însumează, de-a lungul anilor peste 17 milioane de Euro.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82