Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Nicolae Negru: Dodon, de la „kuliok” la banditism politic

16 Apr. 2021, 14:23
 // Categoria: Opinii // Autor:  Nicolae Negru
16 Apr. 2021, 14:23 // Opinii //  Nicolae Negru

Dodon a declarat că va boicota decizia Curții Constituționale, care a răspuns pozitiv la întrebarea președintei Maia Sandu dacă sunt sau nu întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului. Dar în loc să fie citat la Procuratura Generală pentru nesupunere și subminare a ordinii de stat, el a fost invitat la televiziunea publică „Moldova 1”, ca să-i cheme la răscoală pe cetățenii Republicii Moldova. (Nu e cumva și Televiziunea Publică întreținută de „părinții” lui Dodon?)

Fiind învins pe tabla de șah a politicii, dovedindu-se a fi un jucător submediocru, incapabil să anticipeze mai mult de două mutări, Dodon încearcă să folosească „ranga” boicotului, cramponându-se de putere prin mijloace ilegale, anticonstituționale. Ceea ce încearcă el să facă nu e politică, e banditism politic, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național

Liderul socialiștilor compară cu nerușinare Curtea Constituțională de azi cu cea din 2019, iar pe Maia Sandu – cu Plahotniuc. „Sunt sigur că am asistat cu toții la încercările de uzurpare a puterii de către Maia Sandu folosind trei judecători ai Curții Constituționale în stilul unui oligarh fugar”, declară Dodon fariseic, asemeni lui Plahotniuc, care striga „noi suntem poporul”.

Nu Maia Sandu, ci Dodon este astăzi Plahotniucul și Șorul Republicii Moldova, „la pachet”, el încearcă să uzurpeze puterea de stat, prostind cetățenii la „Moldova 1”. Curtea Constituțională (CC) este o instituție credibilă, independentă și decizia ei nu are cum să fie pusă la îndoială nici de Consilul Europei, nici de Consiliul European sau Parlamentul European, nici de SUA. (Despre faptul că CC este o instituție independentă, care ia decizii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, a scris nu demult Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan.)

Dodon și PSRM sunt cei cu probleme de credibilitate. Finanțarea din Rusia, cu care se lăuda Dodon, sacoșele cu bani pe care le primea de la Plahotniuc, coaliția cu Partidul Șor, condus de personajul principal al raportului Kroll, partidul care a intrat prin fraudă în Parlament, mituind, cu permisiunea lui Plahotniuc, alegătorii, votarea unor legi care blochează relația Republicii Moldova cu FMI și UE, sunt dovezi că PSRM nu acționează în interesul Republicii Moldova, ci în favoarea unor interese obscure.

Dacă Dodon vrea atât de mult ca Republica Moldova să aibă un guvern cu împuterniciri depline, de ce nu au votat învestirea Guvernului Grosu? Fiindcă nu stabilitatea, nu lupta cu pandemia îl preocupă, ci controlul asupra Executivului. Are Rusia nevoie acum de un parlament și guvern pro-rus la Chișinău? Sau Plahotniuc și Șor nu vor să cheltuiască bani în plus pentru campania electorală?

Dodon amenință judecătorii Curții Constituționale, dar acțiunile liderului socialist cad sub incidența Codului Penal. El se joacă cu focul! De aceasta ar trebui să țină cont și deputații săi. Dacă nu azi, mâine-poimâine, când se va schimba procurorul general, ei vor fi trași la răspundere și vor plăti pentru că nu s-au conformat Curții Constituționale, ale cărei hotărâri „sunt definitive şi nu pot fi atacate” (art.140, al. 2).

La rândul său, Șor vrea să pună pe conștiința Maiei Sandu toți morții de pandemie, de acum înainte. Dar pe conștiința cui sunt morții de până acum, din cauza că Guvernul Chicu nu a încheiat contracte pentru procurarea vaccinurilor, iar majoritatatea parlamentară neoficială Dodon-Șor-Plahotniuc nici nu a alocat bani pentru achizițiile de vaccinuri? Nu pe conștiința lui Dodon, Șor și Plahotniuc (dacă am presupune că ei au conștiință)?

Republica Moldova e grav bolnavă, la limita supraviețuirii. Iar boala lungă, se știe, e moarte sigură. Dacă Dodon ar fi un om onest, nu bandit politic, sculă oligarhico-kremlineză, el ar anula starea de urgență și i-ar permite Maiei Sandu să dizolve Parlamentul. Fără alegeri anticipate, care, cel puțin, ne deschid calea unui nou început, nu avem cum ieși din impasul de azi.

Sigur, nu e cazul să ne îmbătăm cu apă rece. Dizolvarea Parlamentului e etapa cea mai ușoară. Etapa grea abia începe.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:55
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
28 Oct. 2021, 14:55 // Economie //  Realitatea.md

Orice om de afaceri care vine să investească în vreo activitate din Republica Moldova va trebui să demonstreze cine este și sursa banilor pe care-i deține. Guvernul va fi instituția care va duce contul, adică va verifica, astfel încât să nu aibă loc ilegalități cum ar fi avut loc până acum. Deputații PAS Dumitru Alaiba și Lilian Carp au ieșit cu o conferință de presă (transmisă de RLIVE), în timpul ședinței Parlamentului de joi, 28 octombrie curent, după ce un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală.

Autorii susțin că această inițiativă va contribui la prevenirea corupției și a evaziunii fiscale, prin promovarea  transparenței în societate, dar și asigurarea și garantarea deplină a dreptului constituțional al cetățenilor la informația de interes public.

„Prin proiectul cu nr. 302 intenționăm să protejăm infrastructura strategică cu importanță economică pentru securitatea Republicii Moldova, de interese corupte. Tot felul de oligarhi nu au ce căuta în anumite sectoare ale economiei pe care le considerăm strategice”, a declarat Dumitru Alaiba.

După care a continuat Lilian Carp care a explicat că nu este un secret că, în 30 de ani, au existat diverse grupuri infracționale care au furat bani din bugetul statului – fie prin modificări de lege, cum ar fi cele care au dus la „frauda bancară”, fie prin mită – cum ar fi „kulioacele”.

„Acești bani furați ajungeau în zone offshore și îi întorceau în Republica Moldova prin împrumut și erau investiți în afaceri. Prin modificarea pe care și-a asumat-o PAS va avea loc scoaterea pe alb a investițiilor în țară pentru a nu mai permite politicienilor corupți să-și înălbească banii. Noi prevenim o situație prin care diverși contrabandiști sau oameni certați cu legea să reinvestească în Republica Moldova, adică nu ne referim doar la cetățeni moldoveni, pentru că sunt și din așa-numiți investitori condamnați în țărilor lor de ilegalități, dar care investesc banii în afaceri în Republica Moldova”, a explicat Lilian Carp.

Documentul de mai jos descrie proiectul de lege privind anularea „secretului offshore-ului” detaliat. Se conțin modificări la Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenției Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Astfel, acum Guvernul va avea la dispoziție 6 luni pentru a modifica legislația și a verifica investițiile care s-au făcut până acum, iar pe cele ilegale să le stopeze. La fel, pe cele noi ilegale – se le prevină.

Proiectul a fost votat în lectură finală de 74 de deputați, însă opoziția totuși s-a arătat nemulțumit, precum că documentul ar avea anumite lacune. Potrivit datelor prezentate de autorii proiectului, în perioada anilor 2017 – 2021, în Republica Moldova au intrat 12 640 917 039,56 de lei din jurisdicții cu risc sporit, iar înapoi către jurisdicții cu risc sporit au fost transferați 198 569 492,43 de lei.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău