Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Dionis Cenușa: În cazul Moldovei, subiectul vaccinării a fost politizat și geopolitizat

09 Apr. 2021, 16:35
 // Categoria: Opinii // Autor: 
09 Apr. 2021, 16:35 // Opinii // 

Dionis Cenușa, politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, consideră că, spre regret, în cazul Republicii Moldova subiectul vaccinării a fost politizat și geopolitizat. În cadrul diplomației „vaccinurilor” care are loc, subiectul vaccinării este folosit de Federația Rusă, dar și de către UE. De asemenea, este utilizată și de către actorii politici din țară: de Președinție în frunte cu Maia Sandu și de Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon. Declarația a fost făcută la dezbaterile publice: „Coexistența”, „războiul” sau „diplomația” vaccinurilor în lume? Impactul asupra Moldovei”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit politologului, Președinția încearcă să folosească vaccinul, de exemplu, pentru a grăbi alegerile anticipate, iar Igor Dodon dorește vaccinarea populației cu Sputnik V, tot din perspectiva alegerilor anticipate, care sunt iminente și care vor avea loc în 2021, dar mai târziu.

Dionis Cenușa consideră că acum subiectul vaccinului va fi unul central în discuțiile despre cine merită să fie ales în viitorul Parlament al Republicii Moldova, de asta se așteaptă vaccinul rusesc mai târziu. Federația Rusă nu s-a grăbit să confirme pe canale oficiale data livrării vaccinurilor, deoarece îi permite lui Igor Dodon și PSRM să capitalizeze idea că Igor Dodon aduce vaccinurile. La solicitarea Ministerului, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ambasada Federației Ruse a confirmat pe canale oficiale că Moscova va trimite 182 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, inclusiv 60 de mii pentru regiunea transnistreană, abia la șase zile după declarațiile lui Igor Dodon că el aduce Sputnik V în Republica Moldova.

În altă ordine de idei, politologul a remarcat că România, ca și oricare alt stat membru al UE, are dreptul să doneze pe cont propriu din volumul vaccinurilor pe care le primește pe linia europeană. „România a donat vaccinuri Moldovei din varii motive: identitate comună, istorie comună etc. Nu a fost doar aspectul geografic, chiar dacă și  acesta a contat”.

Potrivit  lui Dionis Cenușa, impactul nevaccinării va fi unul extrem de grav pentru cetățenii Republicii Moldova, deoarece deja acum se discută despre introducerea pașapoartelor de vaccinare.

„Acest lucru ar însemna că unii cetățeni, într-un viitor apropiat, s-ar putea confrunta cu imposibilitatea de a circula exact așa de ușor cum a fost până la pandemie. În mod evident, pe lângă pașaportul de vaccinare, vor fi în continuare utilizate și certificatele cu testele negative privind infecția cu COVID-19”. Dionis Cenușa susține că, boli similare cu COVID-19 vor mai apărea, nu este prima pandemie, iar despre acest lucru se vorbește foarte mult în presa internațională, inclusiv cea specializată. De asemenea, este clar că, COVID-19 nu va fi eliminat printr-o singură vaccinare, se discută deja despre eficiența vaccinului, cât timp va dura efectul vaccinului și despre necesitatea de a vaccina populația în fiecare an.

Astfel, pașapoartele de vaccinare trebuie să fie o preocupare, pe lângă discuțiile despre vaccinarea propriu zisă a populației, pentru că UE va introduce un sistem special de evaluare a sănătății cetățeanului care intră pe teritoriul său. „Cetățenii moldoveni, care sunt foarte mobili, trebuie să cântărească și acest aspect pentru a înțelege ce vor trebui să facă dacă persoana va fi vaccinată cu un vaccin care nu va fi recunoscut de UE”. A spus Dionis Cenușa.

Realitatea Live

Ceremonia oficială consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
09 Mai 2021, 19:32
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
09 Mai 2021, 19:32 // Economie //  Elena Putregai

Pavel Durov caută un asistent personal. Candidatul trebuie să aibă un IQ ridicat și dorința de a se muta în altă țară. Responsabilitățile vor include gestionarea calendarului miliardarului rus și planificarea călătoriilor sale.

Pe Telegram a fost publicat anunțul de angajare a unui asistent personal pentru directorul general al companiei, Pavel Durov.

De la potențialul angajat se cere un coeficient de inteligență înalt, cunoașterea fluentă a limbii engleză (la nivelul unui nativ), abilități excelente de comunicare orală și scrisă, și abilități de bază în finanțe.

Pe lângă asta, candidatul trebuie să fie discret și insistent. La fel, să posede exactitatea și să fie atent la detalii.

Cerințele de mai sus sunt necesare pentru a fi în stare să gestioneze calendarul de activități al miliardarului Pavel Durov și să-i organizeze călătoriile de serviciu.

Pentru a trimite CV-ul, începeți dialogul prin Telegram-bot-ul @jobs_bot, ceea ce înseamnă că, dacă v-a făcut din ochi anunțul de angajare, trebuie în primul rând să descărcați în telefon aplicația.

În corespondență cu bot-ul, veți indica numele/prenumele, data de naștere, orașul de reședință, informații despre educație, dar și să răspundeți dacă sunteți pregătit să locuiți în altă țară, spre exemplu, în Emiratele Arabe Unite sau în Elveția.

Cel puțin în EAU se află sediul companiei Telegram.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile