Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Dionis Cenușa: În cazul Moldovei, subiectul vaccinării a fost politizat și geopolitizat

09 Apr. 2021, 16:35
 // Categoria: Opinii // Autor: 
09 Apr. 2021, 16:35 // Opinii // 

Dionis Cenușa, politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, consideră că, spre regret, în cazul Republicii Moldova subiectul vaccinării a fost politizat și geopolitizat. În cadrul diplomației „vaccinurilor” care are loc, subiectul vaccinării este folosit de Federația Rusă, dar și de către UE. De asemenea, este utilizată și de către actorii politici din țară: de Președinție în frunte cu Maia Sandu și de Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon. Declarația a fost făcută la dezbaterile publice: „Coexistența”, „războiul” sau „diplomația” vaccinurilor în lume? Impactul asupra Moldovei”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit politologului, Președinția încearcă să folosească vaccinul, de exemplu, pentru a grăbi alegerile anticipate, iar Igor Dodon dorește vaccinarea populației cu Sputnik V, tot din perspectiva alegerilor anticipate, care sunt iminente și care vor avea loc în 2021, dar mai târziu.

Dionis Cenușa consideră că acum subiectul vaccinului va fi unul central în discuțiile despre cine merită să fie ales în viitorul Parlament al Republicii Moldova, de asta se așteaptă vaccinul rusesc mai târziu. Federația Rusă nu s-a grăbit să confirme pe canale oficiale data livrării vaccinurilor, deoarece îi permite lui Igor Dodon și PSRM să capitalizeze idea că Igor Dodon aduce vaccinurile. La solicitarea Ministerului, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ambasada Federației Ruse a confirmat pe canale oficiale că Moscova va trimite 182 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, inclusiv 60 de mii pentru regiunea transnistreană, abia la șase zile după declarațiile lui Igor Dodon că el aduce Sputnik V în Republica Moldova.

În altă ordine de idei, politologul a remarcat că România, ca și oricare alt stat membru al UE, are dreptul să doneze pe cont propriu din volumul vaccinurilor pe care le primește pe linia europeană. „România a donat vaccinuri Moldovei din varii motive: identitate comună, istorie comună etc. Nu a fost doar aspectul geografic, chiar dacă și  acesta a contat”.

Potrivit  lui Dionis Cenușa, impactul nevaccinării va fi unul extrem de grav pentru cetățenii Republicii Moldova, deoarece deja acum se discută despre introducerea pașapoartelor de vaccinare.

„Acest lucru ar însemna că unii cetățeni, într-un viitor apropiat, s-ar putea confrunta cu imposibilitatea de a circula exact așa de ușor cum a fost până la pandemie. În mod evident, pe lângă pașaportul de vaccinare, vor fi în continuare utilizate și certificatele cu testele negative privind infecția cu COVID-19”. Dionis Cenușa susține că, boli similare cu COVID-19 vor mai apărea, nu este prima pandemie, iar despre acest lucru se vorbește foarte mult în presa internațională, inclusiv cea specializată. De asemenea, este clar că, COVID-19 nu va fi eliminat printr-o singură vaccinare, se discută deja despre eficiența vaccinului, cât timp va dura efectul vaccinului și despre necesitatea de a vaccina populația în fiecare an.

Astfel, pașapoartele de vaccinare trebuie să fie o preocupare, pe lângă discuțiile despre vaccinarea propriu zisă a populației, pentru că UE va introduce un sistem special de evaluare a sănătății cetățeanului care intră pe teritoriul său. „Cetățenii moldoveni, care sunt foarte mobili, trebuie să cântărească și acest aspect pentru a înțelege ce vor trebui să facă dacă persoana va fi vaccinată cu un vaccin care nu va fi recunoscut de UE”. A spus Dionis Cenușa.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române