Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

(VIDEO) O maimuță joacă telepatic ping-pong la calculator

09 Apr. 2021, 15:04
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
09 Apr. 2021, 15:04 // Life //  Realitatea.md

Elon Musk a publicat un video în care o maimuță joacă ping-pong pe un computer cu ajutorul puterii gândirii. „Următorul pas va fi să scrie pe Twitter”, a comentat miliardarul.

Startup-ul lui Elon Musk, Neuralink, care dezvoltă o interfață pentru conectarea creierului la un computer, și-a îndeplinit în cele din urmă promisiunea și a arătat o maimuță jucând ping-pong cu puterea gândirii.

Animalul se numește Pager, are nouă ani, acesta este un macac masculin. Cu aproximativ șase săptămâni înainte de filmarea videoclipului, lui Pager i-a fost introdus un cip wireless în craniu. Cu ajutorul invenției, macacul a învățat să controleze cursorul computerului cu puterea gândirii.

La început, Pager a jucat ping-pong cu un joystick special. El a fost încurajat să facă acest lucru cu piure de banane, care l-a servit printr-un tub de metal. În timpul jocului, Neuralink a înregistrat date despre activitatea creierului asociată cu mișcările membrelor. În curând, un algoritm special a învățat să prezică mișcările și direcția lor pe baza neuroimpulsurilor, iar datele primite au fost transmise către un computer cu ping-pong.

După ce interfața neuronală a fost calibrată, i-au oprit joystick-ul lui Pager. Macacul îl utiliza în continuare din obișnuință pentru a se juca, deși, de fapt nu mai funcționa. În același timp, Pager prindea cu succes mingea, chiar și atunci când oamenii de știință au intensificat viteza jocului. Pentru aceasta, la sfârșitul videoclipului, maimuțoiul a fost premiată cu o banană.

Elon Musk susține că scopul Neuralink este de a crește rata cu care informațiile pot circula între creierul uman și mașină.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 15:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 15:54 // Societate //  Realitatea.md

Feteasca Neagră este unul dintre cele patru soiuri de struguri autohtoni din care se produc vinuri cu acelaşi nume – Fetească Neagră. Plantaţiile de viţă-de-vie din Republica Moldova, acoperite cu acest soi de struguri, se întind pe 388 de hectare, preponderent în UTA Găgăuzia.

“Este un soi autohton, aflat de multă vreme în cultură pe suprafețe însemnate în partea de Sud a Moldovei și în zona de Est a Munteniei. În zilele noastre se cultivă în toată țara, cât și în afara granițelor țării”, spune într-un interviu pentru Realitatea.md, Gheorghe Nicolaescu, doctor în viticultură, conferenţiar universitar, Departamentul Horticultură, Universitatea Tehnică din Moldova.

Feteasca Neagră mai este cunoscută în popor ca Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră sau Coada Rândunicii. Deşi strugurii sunt de un violaceu închis, din ei se produc nu doar vinuri roşii.

“Se pot obține atât rose-uri deosebite, cât și vinuri roșii ce pot fi învechite în butoaie sau baricuri din lemn de stejar de calitate și ulterior în sticlă, rezultând vinuri de mare marcă. În funcție de tehnicile de vinificație, se pot obține vinuri cu arome variate și cu structură de taninuri fine, aciditate bună, corp mediu spre plin și un nivel de alcool mediu spre mare”, susţine Gheorghe Nicolaescu.

Amatorii de vinuri roşii trebuie să ştie că Feteasca Neagră este un soi în care predomină fructele, precum murele, prunele şi vişinele negre, iar din condimente se evidenţiază scorțișoara, vanilia, piperul și ienibaharul. La vinurile mai vechi, putem simţi mirosul de coajă prăjită de pâine și piele.

Iar gurmanzii e important să le combine corect. Pentru o Fetească Neagră de soi sau una cupajată, este cea mai indicată carnea roşie. Optaţi pentru vită sau miel la grătar sau puteţi savura un pahar de Păsărească Neagră şi dacă aveţi pe masă un gulaş de mistreţ sau piept de raţă. Să aveţi poftă bună şi în pahar vinuri din soiuri autohtone!

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală