Curs valutar
 • EUR
  20.7202
  -0.2124%
 • USD
  17.6982
  0.0096%
 • RUB
  0.2436
  0.3695%
 • RON
  4.1871
  -0.172%
 • UAH
  0.6647
  0.4062%

(VIDEO) O maimuță joacă telepatic ping-pong la calculator

09 Apr. 2021, 15:04
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
09 Apr. 2021, 15:04 // Life //  Tatiana Rusnac

Elon Musk a publicat un video în care o maimuță joacă ping-pong pe un computer cu ajutorul puterii gândirii. „Următorul pas va fi să scrie pe Twitter”, a comentat miliardarul.

Startup-ul lui Elon Musk, Neuralink, care dezvoltă o interfață pentru conectarea creierului la un computer, și-a îndeplinit în cele din urmă promisiunea și a arătat o maimuță jucând ping-pong cu puterea gândirii.

Animalul se numește Pager, are nouă ani, acesta este un macac masculin. Cu aproximativ șase săptămâni înainte de filmarea videoclipului, lui Pager i-a fost introdus un cip wireless în craniu. Cu ajutorul invenției, macacul a învățat să controleze cursorul computerului cu puterea gândirii.

La început, Pager a jucat ping-pong cu un joystick special. El a fost încurajat să facă acest lucru cu piure de banane, care l-a servit printr-un tub de metal. În timpul jocului, Neuralink a înregistrat date despre activitatea creierului asociată cu mișcările membrelor. În curând, un algoritm special a învățat să prezică mișcările și direcția lor pe baza neuroimpulsurilor, iar datele primite au fost transmise către un computer cu ping-pong.

După ce interfața neuronală a fost calibrată, i-au oprit joystick-ul lui Pager. Macacul îl utiliza în continuare din obișnuință pentru a se juca, deși, de fapt nu mai funcționa. În același timp, Pager prindea cu succes mingea, chiar și atunci când oamenii de știință au intensificat viteza jocului. Pentru aceasta, la sfârșitul videoclipului, maimuțoiul a fost premiată cu o banană.

Elon Musk susține că scopul Neuralink este de a crește rata cu care informațiile pot circula între creierul uman și mașină.

Realitatea Live

28 Sept. 2021, 11:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Sept. 2021, 11:08 // Societate //  Valentina Buză

Seară cu ghinion pentru doi șoferi. Unitățile de transport pe care le conduceau au fost accidentate după ce un camion a tamponat din spate un tractor. Potrivit presei locale, impactul a avut loc în seara de 27 septembrie, la intrarea în satul Chirsova, raionul Comrat.

Astfel, conform declarațiilor martorilor, vehiculele se deplasau în aceeași direcție, când la un moment dat, camionul a tamponat din spate tractorul. Totul din cauza că, utilajul agricol avea gabaritele deconectate, iar șoferul autocamionului l-ar fi observat în ultimul moment și, prin urmare, nu a reușit să frâneze.

Imediat la fața locului s-au deplasat polițiștii și un echipaj al ambulanței. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

În zona unde s-a produs accidentul s-au format ambuteiaje, iar timp de aproximativ o oră s-a circulat dificil.

În continuare, Poliția din Comrat continuă cercetările, iar șoferul care va fi găsit vinovat riscă să fie sancționat contravențional.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române