Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0%
  • USD
    18.1428
    0%
  • RUB
    0.1888
    0%
  • RON
    3.8869
    0%
  • UAH
    0.4912
    0%

Să nu politizăm cu vaccinurile anti Covid-19, deputați și experți

10 Apr. 2021, 10:51
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
10 Apr. 2021, 10:51 // Politica //  Valentina Buză

Subiectul vaccinurilor anti Covid-19 a ajuns să fie intens politizat, iar de acest fapt se declară îngrijorați unii deputați din Parlament, informează Realitatea. Parlamentara PAS, Veronica Roșca, susține că acest lucru este foarte important în procesul de comunicare cu populația.

„Până în prezent s-a reușit vaccinarea a nici 2% din populația R Moldova. Și atunci când se va invoca faptul că nu avem Guvern – să știți că acesta nu este un motiv de a nu vaccina. Până în prezent nu avem niciun vaccin procurat de către instituțiile statului. Avem donația românească și donația de pe platforma COVAX, adică statele care nu au capacitate să-și procure vaccin, au beneficiat de suportul internațional.

Este foarte importantă comunicarea eficientă cu populația. Nici într-un caz subiectul cu vaccinurile nu trebuie să fie politizat, nu trebuie să capete caracter geo-politic: al cui vaccin și care este cel mai bun. Atunci și procedura de vaccinare ar fi corectă”, a declarat Veronica Roșca în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu”.

De o părere similară este și deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.  „Important este să nu se speculeze cu aceste vaccinuri. Sunt oameni, sunt chiar și medici care refuză să se vaccineze, dar noi speculăm aici cine și cum s-a vaccinat”, a menționat Plîngău.

Referitor la acest subiect, analistul politic, Viorel Cibotaru, consideră că forțele care se află în present la guvernare ar sabota procurarea unor anumite tipuri de vaccinuri, în favoarea altora. „Când fac înțelegeri ca să fie aduse anumite tipuri de vaccin, când deja există înțelegeri ca să fie procurate acele vaccinuri, când se joacă și când e absolut evident – se văd pe deciziile unor organe că aici se speculează, că încearcă să câștige bani inclusiv pe acest process – eu ce trebuie să fac?”, se întreabă retoric Viorel Cibotaru.

Analistul Vlad Țurcanu consideră că în toate aceste jocuri politice, cele mai mari interese politice le-ar avea socialiștii. „Dacă insistăm că trebuie să uităm de tot ce se întâmplă în jurul nostrum și să ne ocupăm de vaccinare – atunci vedem că aceasta este retorica socialiștilor și e interesul lor, având la dispoziție Guvernul și celelalte instituții. Deputații socialiști au avut la dispoziție de două ori să voteze un Guvern și nu au făcut-o: se gândeau la situația pandemică, sau nu?”, a menționat Vlad Țurcanu.

Realitatea.md amintește că până în prezent R. Moldova a primit vaccinuri din donația oferită de România, care a promis 200 de mii de doze de vaccin anti Covid-19, precum și un alt lot oferit prin intermediul platformei internaționale Covax. De asemenea, Federația Rusă a promis să ofere gratuit un lot de 180 de mii de doze de vaccin Sputnik V, iar ex-președintele Igor Dodon afirma că instituțiile din R Moldova ar fi predispuse să procure de la ruși 500 de mii de doze ale vaccinului rusesc.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 19:00
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 19:00 // Life //  Realitatea.md

Dacă îți place să cultivi trandafiri în grădină, mai mult ca sigur ți-ai pus problema îngrijirii lor în sezonul rece. În rândurile de mai jos poți afla care este secretul la care trebuie să apelezi pentru a te bucura de trandafiri înfloriți până toamna târziu. Cum trebuie să procedezi pentru ca florile să nu moară.

Cum menții trandafirii înfloriți toamna

Fără o îngrijire adecvată în sezonul de toamnă, majoritatea trandafirilor nu supraviețuiesc iernii. Vremea poate deveni destul de rece și, dacă nu aplici tratamentul adecvat plantelor, până la primăvară pot muri rapid. Dacă nu știi cum să-ți pregătești florile pentru lunile reci, ai ajuns la locul potrivit.

În luna septembrie nu se recomandă o tăiere excesivă a trandafirilor. Este bine însă să îndepărtezi frunzele moarte sau bolnave. Asigură-te că folosești un foarfece adecvat acestei sarcini și nu încerca să smulgi direct de pe tulpină rămășițele deteriorate. Acestea pot deveni puncte de dezvoltare a bolilor.

Există o tehnică la care trebuie să apelezi pentru a te asigura că trandafirii din grădină vor fi înfloriți până toamna târziu. La final de septembrie, taie ramurile cu flori ofilite. Acestea încep să formeze fructul care consumă energia a circa trei noi flori ce ar putea să apară.

Așadar, dacă vrei ca tufele de trandafiri din grădina ta să fie pline de flori până la finalul sezonului de toamnă, îndepărtează ramurile cu flori ofilite. Îndepărtează, de asemenea, lăstarii sălbatici care cresc dedesubtul altoiului. Altfel, plantele vor fi sufocate.

Cum îngrijești trandafirii în sezonul rece

Fără îndoială, mulciul nu îți este străin, dacă obișnuiești să ai grijă de plantele din grădină de ceva vreme. Nu numai că oferi nutrienți importanți florilor, dar în sezonul rece stratul de mulci acționează și ca un fel de izolație pentru rădăcinile plantelor.

Pentru a-ți proteja trandafirii din grădină, pune în jur de 10-12 centimentri de mulci de înaltă calitate în jurul bazei tufelor. Ai mare grijă să acoperi bine altoiul, altfel, când temperaturile scad drastic, riști ca plantele să se deterioreze și să nu se mențină în formă până la primăvară.

Trebuie subliniat că trandafirii cățărători au nevoie de îngrijiri speciale în sezonul de toamnă. Asta pentru că tulpinile lor pot fi rapid deteriorate de vânturi puternice, mai ales în timpul iernii. Pentru a le oferi protecția necesară, îndoaie ușor tulpinile și așază-le la pământ.

Fixează tulppinile trandafirilor cățărători din grădină cu țăruși sau leagă-le între ele. Deasupra, așază o bucată de pânză de iută, apoi acoperă tulpinile cu un strat subțire de mulci.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală