Curs valutar
 • EUR
  20.6601
  -0.5305%
 • USD
  17.6371
  0.0499%
 • RUB
  0.2402
  -1.0408%
 • RON
  4.1750
  -0.5198%
 • UAH
  0.6603
  -0.106%

Liderul transnistrean s-a plâns la Moscova că, „din cauza instabilității din Republica Moldova”, negocierile au stagnat

11 Apr. 2021, 13:29
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
11 Apr. 2021, 13:29 // Politica //  Valentina Buză

Se știe că Vadim Krasnoselski, așa-zisul lider transnistrean, a fost la Moscova într-o vizită, unde s-a întâlnit cu mai multe fețe oficiale. Informații despre ce a discutat acolo încă apar în presa locală. Potrivit unui reportaj pe Pervîi Prednestrovskii cu referire la declarațiile din Rusia, s-a înțeles că acesta s-a plâns pe instabilitatea politică din Republica Moldova, care ar încurca în reluarea negocierilor în formatul 5+2.

În reportaj se reiterează despre vaccinul Sputnik-V care ar urma să ajungă în țară în două loturi în luna aprilie și luna mai. Este vorba despre 62 de mii de doze, care în primă etapă vor fi pentru medicii care activează în zonă.

„A fost un subiect primordial de discutat pentru asigurarea cetățenilor transnistreni cu vaccin. Au fost probleme tehnice legate în special de Republica Moldova. Mai întâi am așteptat înregistrarea, după care prețul comercial. Acum parcă totul este decis”, a declarat Krasnoselski.

Însuși el se va vaccina cu Sputnik-V, „când va veni timpul”„În primul rând la noi vor fi vaccinați medicii care luptă pentru viața pacienților infectați. Totul la dorință”.

Nu este clar încă cum va fi transportat vaccinul.

De câteva ori a repetat pentru jurnaliștii ruși cuvântul „interesant” în contextul în care Transnistria ar vrea să exporte pe piața din Federația Rusă produsele autohtone, cum ar fi „produse ecologice interesante, băuturi alcoolice (Kvint, Buket Moldova), textile și instrumente din metal”.

S-a lăudat că în vreme de pandemie s-au descurcat desinestătător și s-a plâns că, „din cauza instabilității politice din Republica Moldova, negocierile în formatul 5+2 au stagnat”. În același timp, apar câteva imagini, precum că Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu diaspora la Moscova.

Este de menționat că ultima ședință a Comisiei Unificate de Control a avut loc prin martie. Pe agenda ședinței a figurat doar un subiect organizatoric legat de înlocuirea unor militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, ale căror deplasări de serviciu s-au încheiat.

În funcție a fost confirmat noul șef militar superior al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Federației Ruse, colonel D. Sorokin. La fel, Comisia a confirmat în funcție câte un observator militar din partea Republicii Moldova și a Federației Ruse.

Totodată, vinerea trecută, după o pauză de un an și două luni, a avut loc o nouă reuniune a experților de pe ambele maluri ale Nistrului din domeniul fitosanitar și veterinar (ședința precedentă s-a convocat în data de 5 februarie 2020), care s-au întrunit în format de video-conferință, cu participarea reprezentanților participanților în formatul de negocieri 5+2.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 15:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
21 Sept. 2021, 15:55 // Politica //  Realitatea.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au abținut să se expună pe proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiției (CSJ). În cadrul ședinței de marți, 21 septembrie, aceștia urmau să-l avizeze, doar că acesta deja a fost votat în prima lectură de către deputații Parlamentului.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a tot încercat să clarifice dacă membrii sunt pro sau contra, explicând că sunt „situații diferite”. În schimb, membrii CSM i-au dat de înțeles că nu mai văd sens în a se expune, odată ce proiectul de lege a fost supus votului în plen.

„Nici aviz pozitiv, nici negativ”, a răsunat în sala CSM drept explicație.

A intervenit și președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, care a adăugat că cel puțin pentru azi acest subiect nu a întrunit numărul necesar de voturi și s-a trecut la următorul subiect de pe ordinea de zi.

Amintim că proiectul de lege a fost votat în prima lectură pe data de 16 septembrie curent. Potrivit acestuia, președintele interimar al CSJ și vicepreședintele vor fi desemnați de CSM. În cazul în care nu este desemnat vicepreședintele care va exercita funcțiile președintelui CSJ în absența acestuia, funcțiile în cauză vor fi exercitate de către vicepreședintele desemnat de CSM. De asemenea, în cazul în care funcția de președinte al CSJ va rămâne vacantă, interimatul acesteia va fi asigurat de către un judecător desemnat de CSM.

În prezent, președintele interimar al CSJ este desemnat în funcție de vârstă. În aceste condiții, autorii proiectului consideră că vârsta, ca unicul criteriul de eligibilitate pentru atribuirea ex-jure a calității de interimar în exercițiul atribuțiilor administrative în CSJ, reprezintă, în esență, o înlăturare defectuoasă a CSM de la exercitarea atribuțiilor statutare.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române