Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Krasnoselski, într-un interviu scandalos, răspunde dacă Transnistria ar fi pregătită de război

11 Apr. 2021, 19:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
11 Apr. 2021, 19:16 // Politica //  Valentina Buză

Vadim Krasnoselski, așa-zisul președinte al Transnistriei care a fost recent în vizită la Moscova, a fost întrebat într-un interviu pentru Sputnik Rusia – o instituție mediatică scandaloasă cunoscută pentru propagandă, dacă sunt semne de escaladare a conflictului în zona de securitate. Acesta a răspuns că nu, doar că în același timp a dat de înțeles că Chișinăul ar presa economic regiunea. Și a făcut un exercițiu de imaginație, arătându-se sigur că Transnistria ar avea capacitatea de a răspunde pentru „apărarea independenței patriei”.

În primul rând, a fost întrebat dacă Kiev și Chișinău ar încerca să izoleze economic Zona de Securitate, la care Krasnoselski a spus că „se simte din partea părții moldovenești”. „Putem vorbi despre problema bancară, lipsa convertirii valutei noastre, interzicerea deschiderii conturilor noastre în băncile moldovenești și așa mai departe. Ucraina este garantul procesului de reglementare și participant în formatul 5+2, de aceea presiunea economică din partea părții ucrainești ar putea avea loc. La ziua de azi, probleme cu partea ucraineană, în ceea ce ține de pretenții economice, eu…( a făcut o pauză) nu le sesizez. Or, mai bine-zis pretenții care ar fi capabile să influențeze economia Transnistriei nu sunt. Voi sublinia anume în acest fel”, a declarat liderul transnistrean.

„Republica Moldova, în comparație cu Ucraina, juridic s-a refuzat de Transnistria. Este un fapt. Sunt două documente esențiale: declarația de suveranitate din 23 iunie 1990 și declarația de independență din 27 august 1991. Nu noi am fost separatiști, separatismul l-a dovedit partea moldovenească”, a continuat el.

Cât despre evacuarea pacificatorilor ruși, a spus că nu este posibil un astfel de scenariu. „Dacă cineva vede omuleți verzi, dacă cineva vede forțe armate, atunci ei susțin un singur lucru – evacuarea. Eu îi văd pe pacificatorii drept oamenii care au grijă de pacea pe pământul nostru, nu permit moartea cetățenilor pașnici și asigură platforma pentru negocierea pașnică a conflictului. Transnistrenii avem o atitudine frumoasă față de pacificatori. Noi îi iubim, mizăm pe ei”.

Și deși nu crede în escaladarea conflictului, a reiterat că Chișinăul ar presa economic regiunea. „Suntem un stat pașnic și ne gândim la pace, nu la război, deși avem forțe militare, Minister de Apărare și alte structuri care desigur sunt pregătite să lupte pentru independența patriei sale. Nici să nu vă îndoiți”, a conchis Krasnoselski pe acest subiect.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Sept. 2021, 15:44 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Un accident rutier a avut loc astăzi, în localitatea Terebna, raionul Edineț. După ce a fost lovit de o mașină, un bărbat a decedat. Pasagera care se afla în automobil a fost internată în spital. Potrivit oamenilor legii, totul s-a produs din motiv că șoferul a pierdut controlul volanului. 

Mașina de marca Mercedes era condusă de un tânăr în vârstă de 21 de ani, din raionului Edineț. În automobil se mai afla și o tânără de 19 ani. Din motive necunoscute, tânărul a pierdut controlul asupra volanului, a derapat de pe drum și a tamponat un bărbat de 61 de ani, din satul Terebna, care se afla pe scaun lângă gardul organizației unde activa în calitate de paznic.

În urma accidentului rutier, bărbatul a decedat până la sosirea ambulanței, iar pasagera a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportată la Spitalul Raional Edineț.

De asemenea, potrivit informațiilor, șoferul nu se afla în stare de ebrietate. Urmează ca băiatul să fie cercetat penal în libertate.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române