Vadim Krasnoselski, așa-zisul președinte al Transnistriei care a fost recent în vizită la Moscova, a fost întrebat într-un interviu pentru Sputnik Rusia – o instituție mediatică scandaloasă cunoscută pentru propagandă, dacă sunt semne de escaladare a conflictului în zona de securitate. Acesta a răspuns că nu, doar că în același timp a dat de înțeles că Chișinăul ar presa economic regiunea. Și a făcut un exercițiu de imaginație, arătându-se sigur că Transnistria ar avea capacitatea de a răspunde pentru „apărarea independenței patriei”.
În primul rând, a fost întrebat dacă Kiev și Chișinău ar încerca să izoleze economic Zona de Securitate, la care Krasnoselski a spus că „se simte din partea părții moldovenești”. „Putem vorbi despre problema bancară, lipsa convertirii valutei noastre, interzicerea deschiderii conturilor noastre în băncile moldovenești și așa mai departe. Ucraina este garantul procesului de reglementare și participant în formatul 5+2, de aceea presiunea economică din partea părții ucrainești ar putea avea loc. La ziua de azi, probleme cu partea ucraineană, în ceea ce ține de pretenții economice, eu…( a făcut o pauză) nu le sesizez. Or, mai bine-zis pretenții care ar fi capabile să influențeze economia Transnistriei nu sunt. Voi sublinia anume în acest fel”, a declarat liderul transnistrean.
„Republica Moldova, în comparație cu Ucraina, juridic s-a refuzat de Transnistria. Este un fapt. Sunt două documente esențiale: declarația de suveranitate din 23 iunie 1990 și declarația de independență din 27 august 1991. Nu noi am fost separatiști, separatismul l-a dovedit partea moldovenească”, a continuat el.
Cât despre evacuarea pacificatorilor ruși, a spus că nu este posibil un astfel de scenariu. „Dacă cineva vede omuleți verzi, dacă cineva vede forțe armate, atunci ei susțin un singur lucru – evacuarea. Eu îi văd pe pacificatorii drept oamenii care au grijă de pacea pe pământul nostru, nu permit moartea cetățenilor pașnici și asigură platforma pentru negocierea pașnică a conflictului. Transnistrenii avem o atitudine frumoasă față de pacificatori. Noi îi iubim, mizăm pe ei”.
Și deși nu crede în escaladarea conflictului, a reiterat că Chișinăul ar presa economic regiunea. „Suntem un stat pașnic și ne gândim la pace, nu la război, deși avem forțe militare, Minister de Apărare și alte structuri care desigur sunt pregătite să lupte pentru independența patriei sale. Nici să nu vă îndoiți”, a conchis Krasnoselski pe acest subiect.