Curs valutar
  • EUR
    19.3271
    0%
  • USD
    17.6688
    0%
  • RUB
    0.1814
    0%
  • RON
    3.8845
    0%
  • UAH
    0.4286
    0%

Krasnoselski, într-un interviu scandalos, răspunde dacă Transnistria ar fi pregătită de război

11 Apr. 2021, 19:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
11 Apr. 2021, 19:16 // Politica //  Valentina Buză

Vadim Krasnoselski, așa-zisul președinte al Transnistriei care a fost recent în vizită la Moscova, a fost întrebat într-un interviu pentru Sputnik Rusia – o instituție mediatică scandaloasă cunoscută pentru propagandă, dacă sunt semne de escaladare a conflictului în zona de securitate. Acesta a răspuns că nu, doar că în același timp a dat de înțeles că Chișinăul ar presa economic regiunea. Și a făcut un exercițiu de imaginație, arătându-se sigur că Transnistria ar avea capacitatea de a răspunde pentru „apărarea independenței patriei”.

În primul rând, a fost întrebat dacă Kiev și Chișinău ar încerca să izoleze economic Zona de Securitate, la care Krasnoselski a spus că „se simte din partea părții moldovenești”. „Putem vorbi despre problema bancară, lipsa convertirii valutei noastre, interzicerea deschiderii conturilor noastre în băncile moldovenești și așa mai departe. Ucraina este garantul procesului de reglementare și participant în formatul 5+2, de aceea presiunea economică din partea părții ucrainești ar putea avea loc. La ziua de azi, probleme cu partea ucraineană, în ceea ce ține de pretenții economice, eu…( a făcut o pauză) nu le sesizez. Or, mai bine-zis pretenții care ar fi capabile să influențeze economia Transnistriei nu sunt. Voi sublinia anume în acest fel”, a declarat liderul transnistrean.

„Republica Moldova, în comparație cu Ucraina, juridic s-a refuzat de Transnistria. Este un fapt. Sunt două documente esențiale: declarația de suveranitate din 23 iunie 1990 și declarația de independență din 27 august 1991. Nu noi am fost separatiști, separatismul l-a dovedit partea moldovenească”, a continuat el.

Cât despre evacuarea pacificatorilor ruși, a spus că nu este posibil un astfel de scenariu. „Dacă cineva vede omuleți verzi, dacă cineva vede forțe armate, atunci ei susțin un singur lucru – evacuarea. Eu îi văd pe pacificatorii drept oamenii care au grijă de pacea pe pământul nostru, nu permit moartea cetățenilor pașnici și asigură platforma pentru negocierea pașnică a conflictului. Transnistrenii avem o atitudine frumoasă față de pacificatori. Noi îi iubim, mizăm pe ei”.

Și deși nu crede în escaladarea conflictului, a reiterat că Chișinăul ar presa economic regiunea. „Suntem un stat pașnic și ne gândim la pace, nu la război, deși avem forțe militare, Minister de Apărare și alte structuri care desigur sunt pregătite să lupte pentru independența patriei sale. Nici să nu vă îndoiți”, a conchis Krasnoselski pe acest subiect.

Realitatea Live

Zilele tale prind culoare – noul design al cardurilor maib adaptate stilului tău de viață
Zilele tale prind culoare – noul design al cardurilor maib adaptate stilului tău de viață
Moldindconbank va finanța elaborarea proiectului tehnic pentru modernizarea sălilor de sport din 35 de școli model
Moldindconbank va finanța elaborarea proiectului tehnic pentru modernizarea sălilor de sport din 35 de școli model
De 5 ani – Kaufland este magazinul familiei tale! O aniversare cu multe premii și promoții speciale
De 5 ani – Kaufland este magazinul familiei tale! O aniversare cu multe premii și promoții speciale
Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă a demonstrat necesitatea de a acționa acum
Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă a demonstrat necesitatea de a acționa acum
Cum pot steagurile personalizate să îți pună afacerea pe hartă?
Cum pot steagurile personalizate să îți pună afacerea pe hartă?
Moldindconbank a premiat trei câștigători ai provocării „Aventura Urbană”
Moldindconbank a premiat trei câștigători ai provocării „Aventura Urbană”
Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
14 Oct. 2024, 17:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
14 Oct. 2024, 17:40 // Actualitate //  Realitatea.md

Moldova este un vecin important al Ucrainei și, probabil, nu ar fi o exagerare să spunem că, din cauza riscurilor interne de destabilizare și a agresiunii rusești, țara se află astăzi într-o zonă de pericol iminent, susține Dmitro Kuleba, ex-șeful diplomației ucrainene, într-un material publicat pe IPN. În opinia fostului ministru al Afacerilor Externe din țara vecină, este firesc că Moldova își vede viitorul în cadrul Uniunii Europene, deoarece aceasta este model regional de stabilitate și oportunități de dezvoltare economică.

Drumul către integrarea europeană rămâne dificil. Cu toate acestea, continuarea direcției de integrare în UE este vitală pentru a garanta securitatea și prosperitatea Moldovei. Renunțarea la acest curs ar însemna să rămâi într-o „zonă gri”, care duce la probleme grave, afirmă Kuleba.

„Integrarea europeană pentru Moldova nu este o alegere între Rusia și Occident, ci o alegere de sine. Nu ar trebui să existe nicio îndoială că lipsa unei perspective europene va crea un vid strategic, ce va fi umplut de Rusia, care nu este interesată de o dezvoltare pașnică și de succes a Moldovei. În plus, acest lucru va face Republica Moldova să fie influențată de alți jucători, care vor căuta să întărească dependența Chișinăului de factori externi, adesea nefavorabili”, transmite diplomatul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Faptul că UE este singura cale pentru ca Moldova să aibă acces la resurse semnificative pentru dezvoltarea infrastructurii, reforme și modernizarea economiei, nici nu mai este nevoie de amintit, consideră politicianul de la Kiev. Kuleba crede că subvențiile directe sau ascunse din partea altor actori, care nu sunt interesați de suveranitatea și stabilitatea acestei țări, pot părea atractive, dar aceste fonduri nu vor fi destinate creșterii competitivității țării și integrării pe piețele globale.

„În acest scenariu ar putea apărea paradoxul cunoscut: țara primește resurse, dar rămâne la marginea dezvoltării regionale și internaționale, ceea ce va aprofunda problemele socio-economice, cum ar fi șomajul, nivelul scăzut de trai și emigrarea în masă. Moldova a trecut deja prin toate acestea, și Ucraina la fel. De aceea, integrarea europeană are o importanță atât de profundă.

Numai împreună, Ucraina și Moldova, ca membri ai Uniunii Europene, în parteneriat strâns, în primul rând cu România, vor putea crea un triunghi sigur de prosperitate în această regiune volatilă. În Ucraina, înțelegem bine problemele și provocările cu care se confruntă Moldova. Și îi dorim sincer prietenului și vecinului nostru să le depășească. Renunțarea la integrarea europeană și chiar incapacitatea de a ancora ferm acest curs în legislația și politicile sale nu va face decât să acutizeze aceste probleme, plasând țara într-o poziție de incertitudine strategică, unde ar putea deveni ostatică a conflictelor și manipulărilor externe. „Zona gri”, fără parteneri și aliați internaționali clari, va lăsa Moldova vulnerabilă la acțiuni agresive externe”, afirmă diplomatul.

Conform ex-ministrului de la Kiev, numai UE, cu politica sa comună de securitate și apărare, cu proiectele sale de infrastructură și accesul la o piață vastă, poate oferi Moldovei protecția fiabilă și sprijinul diplomatic de care va avea nevoie, în condițiile unei instabilități regionale și globale în creștere. Totodată, Kuleba este de părerea că acest lucru se întâmplă deja, iar un exemplu este crearea și dezvoltarea grupului de prieteni ai Moldovei în UE, care deja oferă țării un sprijin critic în domeniul securității și economiei.

„Prin urmare, trebuie să subliniem încă o dată: doar continuarea direcției de integrare în UE este calea spre creștere economică, investiții și întărirea securității Republicii Moldova. Asistența directă, implementarea standardelor europene de guvernare, lupta împotriva corupției, protecția drepturilor omului și statul de drept vor stimula reformele care vor asigura dezvoltarea Moldovei ca un stat european modern.

Nu am nicio îndoială că va veni ziua când Ucraina, alături de Moldova, va fi la Bruxelles nu ca oaspete invitat, ci ca membru cu drepturi depline la luarea deciziilor despre viitorul Europei și al popoarelor noastre. Aceasta va fi prima dată în multe secole când soarta țărilor noastre nu va fi decisă de alții, ci de noi înșine. Întrebarea este doar când se va întâmpla acest lucru.

Aici, trebuie să fim sinceri, multe nu depind de noi, ci de însăși UE. Trebuie să înțelegem că orice oprire sau tergiversare din partea noastră va fi folosită de scepticii extinderii pentru a încetini obținerea de către țările noastre a statutului de membru deplin. În acest moment, în istoria UE s-a creat o configurație unică, în care tema extinderii este din nou în prim-plan. Acum doi ani și jumătate, aceasta era o temă tabu printre jucătorii reali”, crede fostul ministru al Afacerilor Externe din țara vecină.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei și depunerea cererii de aderare de către Kiev, împreună cu pașii hotărâți pentru realizarea acesteia, au schimbat fundamental peisajul și starea de spirit europeană, punctează diplomatul, menționând că Moldova a simțit momentul, a profitat de această șansă și și-a accelerat brusc eforturile de integrare europeană, iar pierderea acestui moment acum, după tot ceea ce a fost realizat, ar fi o greșeală de proporții istorice.

„Așadar, trebuie să fim vigilenți atât acasă, cât și în marea casă europeană, și să nu dăm nicio șansă unui scenariu negativ. Cea mai apropiată oportunitate de a preveni acest scenariu va fi în curând în Moldova, când alegătorii se vor îndrepta spre secțiile de votare. Trebuie să parcurgem acest drum cu demnitate și împreună. Pentru viitorul nostru comun”, conchide Kuleba.

Zilele tale prind culoare – noul design al cardurilor maib adaptate stilului tău de viață
Zilele tale prind culoare – noul design al cardurilor maib adaptate stilului tău de viață
Moldindconbank va finanța elaborarea proiectului tehnic pentru modernizarea sălilor de sport din 35 de școli model
Moldindconbank va finanța elaborarea proiectului tehnic pentru modernizarea sălilor de sport din 35 de școli model
De 5 ani – Kaufland este magazinul familiei tale! O aniversare cu multe premii și promoții speciale
De 5 ani – Kaufland este magazinul familiei tale! O aniversare cu multe premii și promoții speciale
Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă a demonstrat necesitatea de a acționa acum
Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă a demonstrat necesitatea de a acționa acum
Cum pot steagurile personalizate să îți pună afacerea pe hartă?
Cum pot steagurile personalizate să îți pună afacerea pe hartă?
Moldindconbank a premiat trei câștigători ai provocării „Aventura Urbană”
Moldindconbank a premiat trei câștigători ai provocării „Aventura Urbană”
Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală