Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Krasnoselski, într-un interviu scandalos, răspunde dacă Transnistria ar fi pregătită de război

11 Apr. 2021, 19:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
11 Apr. 2021, 19:16 // Politica //  Valentina Buză

Vadim Krasnoselski, așa-zisul președinte al Transnistriei care a fost recent în vizită la Moscova, a fost întrebat într-un interviu pentru Sputnik Rusia – o instituție mediatică scandaloasă cunoscută pentru propagandă, dacă sunt semne de escaladare a conflictului în zona de securitate. Acesta a răspuns că nu, doar că în același timp a dat de înțeles că Chișinăul ar presa economic regiunea. Și a făcut un exercițiu de imaginație, arătându-se sigur că Transnistria ar avea capacitatea de a răspunde pentru „apărarea independenței patriei”.

În primul rând, a fost întrebat dacă Kiev și Chișinău ar încerca să izoleze economic Zona de Securitate, la care Krasnoselski a spus că „se simte din partea părții moldovenești”. „Putem vorbi despre problema bancară, lipsa convertirii valutei noastre, interzicerea deschiderii conturilor noastre în băncile moldovenești și așa mai departe. Ucraina este garantul procesului de reglementare și participant în formatul 5+2, de aceea presiunea economică din partea părții ucrainești ar putea avea loc. La ziua de azi, probleme cu partea ucraineană, în ceea ce ține de pretenții economice, eu…( a făcut o pauză) nu le sesizez. Or, mai bine-zis pretenții care ar fi capabile să influențeze economia Transnistriei nu sunt. Voi sublinia anume în acest fel”, a declarat liderul transnistrean.

„Republica Moldova, în comparație cu Ucraina, juridic s-a refuzat de Transnistria. Este un fapt. Sunt două documente esențiale: declarația de suveranitate din 23 iunie 1990 și declarația de independență din 27 august 1991. Nu noi am fost separatiști, separatismul l-a dovedit partea moldovenească”, a continuat el.

Cât despre evacuarea pacificatorilor ruși, a spus că nu este posibil un astfel de scenariu. „Dacă cineva vede omuleți verzi, dacă cineva vede forțe armate, atunci ei susțin un singur lucru – evacuarea. Eu îi văd pe pacificatorii drept oamenii care au grijă de pacea pe pământul nostru, nu permit moartea cetățenilor pașnici și asigură platforma pentru negocierea pașnică a conflictului. Transnistrenii avem o atitudine frumoasă față de pacificatori. Noi îi iubim, mizăm pe ei”.

Și deși nu crede în escaladarea conflictului, a reiterat că Chișinăul ar presa economic regiunea. „Suntem un stat pașnic și ne gândim la pace, nu la război, deși avem forțe militare, Minister de Apărare și alte structuri care desigur sunt pregătite să lupte pentru independența patriei sale. Nici să nu vă îndoiți”, a conchis Krasnoselski pe acest subiect.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
15 Mai 2021, 20:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 20:45 // Uncategorized //  Elena Putregai

„Nu a fost uşoară această decizie. Mai devreme sau mai târziu trebuia să arăt şi eu un gest că noi contribuim la întinerirea echipei. Eu singur am venit în felul acesta, mie mi-a cedat locul domnul Popşoi pe lista Partidului Democrat Agrar cândva şi eu practic am repetat acest pas”. Explicația a fost oferită de președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov. Cu o declarație de presă a venit și liderul formațiunii, Pavel Filip.

„Am demonstrat că facem ALTFEL de politică, am făcut şi o ALTFEL de listă pentru alegeri. Sunt membri ai Guvernului pe care l-am condus şi care a înregistrat rezultate, dar și preşedinţi de raioane, echipele noastre din teritoriu, care au implementat reformele și proiectele elaborate de Guvernul nostru. Lista se bazează pe meritocrație și profesionalism. Dl Diacov s-a retras și a cedat locul său colegilor din teritoriu – o dovadă în plus că asta e o ALTFEL de listă și #altfeldepolitica”, a adăugat Pavel Filip.


Realitatea.md amintește că Dumitru Diacov, unul dintre cei mai longevivi deputaţi ai Republicii Moldova, nu va mai candida pentru un nou fotoliu în Parlament în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Acesta și-a început activitatea de parlamentar în 1994, ceea ce înseamnă că are aproape 25 de ani de experiență în politica Republicii Moldova.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso