Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Victor Guzun: Riscurile votului electronic sunt controlabile

12 Apr. 2021, 14:17
 // Categoria: Opinii // Autor: 
12 Apr. 2021, 14:17 // Opinii // 

Votul online nu este doar pentru diasporă, dar și pentru alți cetățeni, inclusiv cei care călătoresc sau nu pot să se deplaseze. Mai multe activități și circa 200 de servicii au trecut în ultimul timp pe online, dar în Republica Moldova încă se votează pe hârtie. Legea privind semnătura olografică permite utilizarea semnăturii digitale și a celei clasice, 17 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova dețin semnătură electronică. Există anumite riscuri în votul electronic și cel prin corespondență, dar aceste riscuri sunt controlabile, a opinat Victor Guzun, expert în e-transformare și reforma administrației publice în cadrul Laboratorului de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), la dezbaterea publică „Metodele alternative de vot: beneficii și riscuri, pro și contra”, desfășurată de Agenția de presă IPN.

Expertul a menționat că metode alternative de vot funcționează deja de 16 ani în Estonia, unde locuiește, și în acest timp nu a fost compromis niciun vot. „La ultimul scrutin electoral din Estonia au votat online circa 46 la sută dintre alegători. Votul online este realitate, și acesta va fi introdus în Republica Moldova”, afirmă el.

Potrivit lui Victor Guzun, în Republica Moldova trebuie implementat și votul electronic, și votul prin corespondență, pentru că cetățenii moldoveni nu au deocamdată aceste alternative pe care le au în mod curent cetățenii altor state.

„În Estonia sunt trei zile în care cetățenii pot vota, se votează prin poștă. Pot fi acceptate și 7 zile de vot și se ia în calcul ultima opțiune de vot a cetățeanului, din aceste 7 zile. Dacă din anumite motive votul nu a ajuns la Comisia Electorală Centrală, există trei zile în care problema poate fi remediată – cetățeanul se prezintă la secție de votare și votează fizic”, a precizat el.

Expertul a menționat că în Estonia votarea online este de 10 ori mai ieftină, în comparație cu metoda clasică.

„Riscurile votului online sunt controlabile, întrucât tehnicienii reînnoiesc sistemele de securitate, din punct de vedere tehnic nu există anumite riscuri, este imposibil de a șterge anumite informații. Cetățenii cu drept de vot trebuie să înțeleagă că votul prin internet nu avantajează un anumit partid politic. Dacă cetățenii depistează nereguli pe care le pot vedea on-line, ei pot sesiza poliția și procuratura Totodată, votul electronic are anumite riscuri în regimurile dictatoriale, aici apar mai multe semne de întrebare”, a subliniat Victor Guzun.

Expertul a exemplificat că în Estonia de vot electronic fac uz în special persoanele în etate.

„Apoi, diaspora nu este doar cea din Europa de Vest și SUA, dar și din Rusia, Kazahstan, astfel că toți vor putea să utilizeze votarea electronică. Cetățenii moldoveni au deja buletine de identitate, cu care pot vota electronic, există și posibilitatea de a semna digital în buletinele de identitate. Toată lumea va avea de câștigat de pe urma implementării votului electronic, a opinat Victor Guzun.

Cu referire la termenul de implementare a metodelor alternative de vot, expertul este de părerea că votul electronic pe care Estonia l-a dezvoltat în 16 ani, Ucraina îl poate dezvolta într-un singur an, pentru că tehnologiile se dezvoltă cu o viteză foarte mare și Ucraina va evita greșelile pe care le-a comis Estonia. „În Armenia votează online reprezentanții ambasadelor, astfel acolo se testează această alternativă de vot. În Republica Moldova votul electronic poate fi introdus gradual, adică poate fi testat în două, trei, patru, cinci cicluri electorale”, susține Victor Guzun.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală