Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Opinii: Metodele alternative de vot ar rezolva problema diasporei la următoarele alegeri (VIDEO)

25 Nov. 2020, 17:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Daniel Hacina
25 Nov. 2020, 17:50 // Politica //  Daniel Hacina

Cetățenii din diasporă au nevoie de implementarea metodelor alternative de vot pentru a-și putea exercita acest drept. Modificarea Codului Electoral, cu introducerea metodelor alternative de vot, cum ar fi votul prin corespondență sau cel electronic, trebuie să se regăsească pe agenda partidelor politice. Cu astfel de propuneri au venit astăzi participanții conferinței „Votul în diasporă: Soluții optime pentru depășirea provocărilor curente”, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Elena Prohnițchi, secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, spune că promovarea înregistrării prealabile – care influențează, alături de alți factori, decizia de deschidere a secțiilor de votare în străinătate – a început destul de tardiv. În turul doi al alegerilor prezidențiale din acest an, la votare peste hotare au participat cu 75% mai mulți alegatori decât în primul tur. Această prezență a dus la faptul că s-au epuizat buletinele de vot în mai multe secții de votare. În șase secții de votare a fost atins maximumul de 5 mii de buletine, în alte șase secții epuizarea buletinelor a fost la limită. Asta nu a permis mai multor cetățeni să voteze.

Alt neajuns a fost incapacitatea mai multor secții de votare de a deservi cetățenii în limita timpului de votare prevăzut, chiar dacă a fost prelungit timpul de votare în mai multe secții. Potrivit Elenei Prohnițchi, statul nu a putut garanta tuturor cetățenilor dreptul de a vota, iar în acest sens trebuie găsite soluții. Motivul cozilor la mai multe secții de votare a fost faptul că spațiile nu au fost adaptate la așa număr mare de alegători, dar și existența restricțiilor pandemice. De asemenea, secțiile de votare erau amplasate în zone rezidențiale, neadaptate pentru ca oamenii să aștepte în rând. Au fost probleme cu conectarea la SIAS alegeri, un număr limitat de cabine de vot, scanere etc. CEC și MAEIE au întreprins măsuri pentru a elimina aceste neajunsuri.

Deputatul Igor Munteanu consideră că participarea masivă a diasporei la alegeri este un adevărat catalizator al schimbării la nivel politic. Totodată, evidențiază necesitatea de modernizare a sistemului electoral, cu implementarea metodelor alternative de vot. Pentru a crea un cadrul juridic adecvat, Codul Electoral trebuie modificat. Luni va fi lansată o discuți în acest sens, o inițiativă legislativă a fost depusă.

Galina Sajin, deputată PAS din partea diasporei, a menționat că experiența ultimelor alegeri și prezența masivă la urne a demonstrat că oamenii nu sunt indiferenți. Diaspora este deschisă către toate oportunitățile care să le faciliteze dreptul la vot. Este important și pentru cetățenii unde niciodată nu se deschid secții de votare. Galina Sajin crede că inițiativa de a spori numărul de buletine până la 10 mii și a organiza două zile de votare, în loc de una – împreună luate – ar putea fi o soluție. Pentru că una fără alta pun o presiune enormă pe funcționarii electorali. Pentru următoarele alegeri, e necesară modificarea Codului Electoral pentru extinderea posibilităților de vot.

Dumitru Vicol, reprezentant al comunității „Adoptă un Vot”, nu vede sensul în deschiderea mai multor secții de votare, dar spune că e o problemă cu amplasarea lor. Ele trebuie să fie amplasate în zone unde se atestă o concentrație mare de moldoveni. Acum problema e că secțiile de votare se deschid în zone unde oameni trebuie săajugă timp de mai multe ore, apoi și să mai stea în rând.

Potrivit directorului executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, numărul foarte mare de votanți peste hotare arată și numărul foarte mare de cetățenii de peste hotare. În opinia sa, politicienii trebuie să aibă viziuni pentru diasporă. Altfel vor fi taxați. Presiunea trebuie făcută pe politicieni și cea mai eficientă e când oamenii își manifestă nemulțumirea prin proteste. Votul prin corespondență e o idee salutabilă, dar aici apare frica că ar putea fi fraudat. De aceea, trebuie găsite soluții ca acest vot nu poate fi „spart”. Presiunea pe legislativ pentru a pentru a adopta votul prin corespondență, apoi cel electronic, trebuie făcută cu mult înainte de alegeri, a mai spus Vadim Pistrinciuc.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 14:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 14:37 // În Lume //  Realitatea.md

În centrul Moscovei, Rusia, are loc o acțiune de protest organizată de KPRF (Partidul Comunist al Federației Ruse) împotriva rezultatelor alegerilor în Duma de Stat. Înainte de a începe, poliția a înconjurat susținătorii comuniștilor. Unul din participanți s-a legat de copac cu lanțul de la bicicletă pentru a nu putea fi escortat din zonă. Când spiritele s-au calmat, pe fondal a început să cânte o piesă în susținerea lui Vladimir Putin.

Protestul are loc în Piața lui Pușkin din centrul Moscovei și s-a lansat sub sloganul „Pentru alegeri corecte”. A fost organizat de Partidul Comunist din Federația Rusă. Primăria Moscovei a refuzat să ofere autorizație organizatorilor pentru desfășurarea acestuia, de aceea s-a decis ca să aibă loc totul sub paravanul unei întâlniri cu alegătorii.

Câteva sute de oameni s-au adunat la el până la amiaza zilei de sâmbătă, 25 septembrie curent.

Poliția este prezentă la fața locului și prin difuzoare solicită să fie menținută distanța socială. În ajunul protestului, polițiștii ar fi intimidat mai mulți reprezentanți ai partidului și, după cum spun membrii partidului, i-au luat sub asediu.

Mai mult, la un moment dat, prin aceleași difuzoare, au pus să cânte piesa „Дядя Вова, мы с тобой” (traducere din rusă: Nenea Vova, suntem cu tine). Acesta ar fi un gest de susținere adresat președintelui rus, Vladimir Putin.

În același timp, polițiștii au avut intenția să acopere vocile vorbitorilor de la protest.

De la începutul protestului până acum s-ar fi strâns în jur de 1.000 de oameni.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române