Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

Opinii: Metodele alternative de vot ar rezolva problema diasporei la următoarele alegeri (VIDEO)

25 Nov. 2020, 17:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Daniel Hacina
25 Nov. 2020, 17:50 // Politica //  Daniel Hacina

Cetățenii din diasporă au nevoie de implementarea metodelor alternative de vot pentru a-și putea exercita acest drept. Modificarea Codului Electoral, cu introducerea metodelor alternative de vot, cum ar fi votul prin corespondență sau cel electronic, trebuie să se regăsească pe agenda partidelor politice. Cu astfel de propuneri au venit astăzi participanții conferinței „Votul în diasporă: Soluții optime pentru depășirea provocărilor curente”, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Elena Prohnițchi, secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, spune că promovarea înregistrării prealabile – care influențează, alături de alți factori, decizia de deschidere a secțiilor de votare în străinătate – a început destul de tardiv. În turul doi al alegerilor prezidențiale din acest an, la votare peste hotare au participat cu 75% mai mulți alegatori decât în primul tur. Această prezență a dus la faptul că s-au epuizat buletinele de vot în mai multe secții de votare. În șase secții de votare a fost atins maximumul de 5 mii de buletine, în alte șase secții epuizarea buletinelor a fost la limită. Asta nu a permis mai multor cetățeni să voteze.

Alt neajuns a fost incapacitatea mai multor secții de votare de a deservi cetățenii în limita timpului de votare prevăzut, chiar dacă a fost prelungit timpul de votare în mai multe secții. Potrivit Elenei Prohnițchi, statul nu a putut garanta tuturor cetățenilor dreptul de a vota, iar în acest sens trebuie găsite soluții. Motivul cozilor la mai multe secții de votare a fost faptul că spațiile nu au fost adaptate la așa număr mare de alegători, dar și existența restricțiilor pandemice. De asemenea, secțiile de votare erau amplasate în zone rezidențiale, neadaptate pentru ca oamenii să aștepte în rând. Au fost probleme cu conectarea la SIAS alegeri, un număr limitat de cabine de vot, scanere etc. CEC și MAEIE au întreprins măsuri pentru a elimina aceste neajunsuri.

Deputatul Igor Munteanu consideră că participarea masivă a diasporei la alegeri este un adevărat catalizator al schimbării la nivel politic. Totodată, evidențiază necesitatea de modernizare a sistemului electoral, cu implementarea metodelor alternative de vot. Pentru a crea un cadrul juridic adecvat, Codul Electoral trebuie modificat. Luni va fi lansată o discuți în acest sens, o inițiativă legislativă a fost depusă.

Galina Sajin, deputată PAS din partea diasporei, a menționat că experiența ultimelor alegeri și prezența masivă la urne a demonstrat că oamenii nu sunt indiferenți. Diaspora este deschisă către toate oportunitățile care să le faciliteze dreptul la vot. Este important și pentru cetățenii unde niciodată nu se deschid secții de votare. Galina Sajin crede că inițiativa de a spori numărul de buletine până la 10 mii și a organiza două zile de votare, în loc de una – împreună luate – ar putea fi o soluție. Pentru că una fără alta pun o presiune enormă pe funcționarii electorali. Pentru următoarele alegeri, e necesară modificarea Codului Electoral pentru extinderea posibilităților de vot.

Dumitru Vicol, reprezentant al comunității „Adoptă un Vot”, nu vede sensul în deschiderea mai multor secții de votare, dar spune că e o problemă cu amplasarea lor. Ele trebuie să fie amplasate în zone unde se atestă o concentrație mare de moldoveni. Acum problema e că secțiile de votare se deschid în zone unde oameni trebuie săajugă timp de mai multe ore, apoi și să mai stea în rând.

Potrivit directorului executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, numărul foarte mare de votanți peste hotare arată și numărul foarte mare de cetățenii de peste hotare. În opinia sa, politicienii trebuie să aibă viziuni pentru diasporă. Altfel vor fi taxați. Presiunea trebuie făcută pe politicieni și cea mai eficientă e când oamenii își manifestă nemulțumirea prin proteste. Votul prin corespondență e o idee salutabilă, dar aici apare frica că ar putea fi fraudat. De aceea, trebuie găsite soluții ca acest vot nu poate fi „spart”. Presiunea pe legislativ pentru a pentru a adopta votul prin corespondență, apoi cel electronic, trebuie făcută cu mult înainte de alegeri, a mai spus Vadim Pistrinciuc.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
16 Mai 2021, 17:35
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Mai 2021, 17:35 // Life //  Petru Beregoi

Eva Braun a fost mult timp amanta secretă a lui Adolf Hitler. Braun și Hitler s-au căsătorit cu 40 de ore înainte ca cei doi să se sinucidă împreună la data de 30 aprilie 1945.

Eva Braun s-a născut la data de 6 februarie 1912 într-o familie bavareză din clasa de mijloc inferioară și a fost educată la Institutul Catolic pentru Tinere din Simbach-am-Inn, landul Bavaria.

Eva Braun l-a cunoscut pe Adolf Hitler în 1929, la vârsta de doar 17 ani. Pe atunci, Braun era angajată ca vânzătoare în magazinul lui Heinrich Hoffmann, fotograf și prieten al lui Hitler. Hoffmann l-a prezentat pe Hitler lui Braun drept „Herr Wolf”. Hitler a început la scurt timp să o curteze pe Braun, iar până în 1936 Braun se mutase în cabana dictatorului din Berchtesgaden.

Foarte puțini germani au știut de existența amantei Eva Braun

Eva Braun ducea o viață relativ izolată. Braun nu a avut nicio influență sau impact observabil asupra vieții politice a lui Adolf Hitler. Hitler nu i-a permis niciodată să fie văzută în public cu el sau să-l însoțească la Berlin. Drept rezultat, foarte puțini germani știau de existența amantei Eva Braun.

Nu există dovezi care să arate că relația dintre Adolf Hitler și Eva Braun a fost alta decât una normală, cu excepția faptului că plăcerile pe care ea i le-a oferit lui erau cele ale unei vieți domestice și relaxate, ci nu erotism.

Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis împreună într-un buncăr

Împotriva ordinelor sale, Eva Braun s-a alăturat lui Adolf Hitler la Berlin în aprilie 1945. În ciuda invazii sovietice iminente, Braun a decis să rămână alături de Hitler. În semn de recunoaștere pentru loialitatea de care a dat dovadă, Hitler a fost de acord să o ia de soție pe Braun. Eva Braun și Adolf Hitler s-au căsătorit în noaptea dintre 28 și 29 aprilie 1945.

Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis împreună într-un buncăr subteran din Berlin la data de 30 aprilie 1945, în timpul invaziei sovietice. Deși există unele speculații în privința morții celor doi, Braun ar fi consumat o capsulă de cianură și Hitler s-a împușcat. Conform dorințelor lui Hitler, ambele cadavre au fost arse și îngropate.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso