Curs valutar
 • EUR
  20.6601
  -0.5305%
 • USD
  17.6371
  0.0499%
 • RUB
  0.2402
  -1.0408%
 • RON
  4.1750
  -0.5198%
 • UAH
  0.6603
  -0.106%

Un politician îi cere Maiei Sandu să propună Parlamentului reducerea pragului electoral (VIDEO)

28 Ian. 2021, 14:41
 // Categoria: Politica // Autor:  Daniel Hacina
28 Ian. 2021, 14:41 // Politica //  Daniel Hacina

Partidul pentru Oameni, Natură şi Animale (PONA) vine cu un demers adresat preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în vederea iniţierii unui proiect de lege pentru modificarea Codului Electoral în sensul reducerii pragului electoral pentru partidele politice de la 5 la 1% la alegerile parlamentare.

„Beneficii sunt multe. În primul rând, reducerea pragului electoral dă posibilitate mai multor partide să facă parte din viitorul Parlament. Mai multe partide însemnă că se măreşte numărul celor ale căror opţiuni electorale se regăsesc în Parlament. Jumătate din cei care sunt gata să meargă la vot nu o fac pentru că nu au o opţiune de alegere”, a declarat președintele PONA, Ion Dron, în cadrul unei conferințe de presă, scrie IPN.

Potrivit PONA, pragul electoral de 5% în alegerile parlamentare pentru partidele politice nu-şi mai îndeplineşte funcția de echilibru între stabilitatea politică din Parlament şi o reprezentare mai bună a dorinţelor electorale ale cetăţenilor. Ion Dron a adăugat că la demersul adresat Maiei Sandu, PONA a atașat textul care poate servi ca proiect de lege, asumat de președinte, şi nota informativă. Membrii partidului încearcă astfel, dincolo de criticile de ordin politic, să vină cu o propunere care ar fi bună pentru întreaga clasă politică, dar şi pentru alegători.

Ion Dron precizează că 5% este pragul electoral maxim recomandat de Comisia de la Veneţia. „În Georgia, de exemplu, în urma unui consens politic, la o masă de dialog cu partenerii externi, atât puterea, cât şi opoziţia au convenit să coboare pragul electoral până la 1%. La sfârşitul anului 2020, şi Republica Kârgâză a redus pragul electoral pentru partidele politice, de la 7 la 3%. Cu alte cuvinte, Republica Moldova azi e un stat unicat, care rămâne în zona dictaturii acestui prag electoral”, a notat Ion Dron.

Politicanul precizează că pragul electoral are două funcţii. Pe de o parte, e chemat să păstreze un Parlament suficient de agregat ca să poată fi formată o guvernare stabilă, iar pe de alta, să prejudicieze cât mai puţin libertatea de exprimare a voinţei cetăţeanului. În condiţiile în care nu mai este acest echilibru, pragul electoral nu îşi mai îndeplineşte funcţiile.

Dron susţine că Republica Moldova este într-un cerc vicios care poate fi spart prin reducerea pragului electoral. O mai bună participare a cetăţeanului în viaţa politică ar fi şi ea stimulată de reducerea pragului electoral. „Venirea unor partide, reîmprospătarea spectrului existent azi în Parlament ar genera şi o deblocare a crizei politice în care suntem, cel puţin pe termen mediu. Până la urmă, s-ar produce reînnoirea Parlamentului şi a clasei politice, restabilirea încrederii în această instituţie”, a subliniat acesta.

Ion Dron a făcut apel şi către partidele extraparlamentare, să intre în dialog cu preşedintele ţării, sub orice formă, pentru a fi iniţiat acest proiect de lege. „Nu sunt convins ca Maia Sandu va accepta aceasta iniţiativă, dar sunt sigur ca va plăti politic dacă va ezita să facă acest pas. Până la urmă, demersul nostru nu vine în interesul partidelor extraparlamentare sau pentru a ne îngriji de viitorul politic al preşedintelui Republicii Moldova. Grupul nostru politic o face pentru cei care vin din urmă: în politică se vine pentru a da, nu pentru a lua”, a mai spus preşedintele PONA.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 17:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
21 Sept. 2021, 17:11 // Societate //  Tatiana Rusnac

OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză. Respectiv, obezitatea poate fi privită ca fiind o boală cronică cu o prevalență foarte mare și care afectează bărbați și femei de toate rasele și vârstele.

Prevalența sa s-a triplat în multe țări din regiunea europeană din anii 1980, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească într-un ritm alarmant – în Moldova, de exemplu, fiecare a doua persoană suferă de greutate excesivă. În plus față de provocarea diferitelor dizabilități fizice și a problemelor psihologice, excesul de greutate crește drastic riscul unei persoane de a dezvolta o serie de boli netransmisibile, inclusiv bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul zaharat. Preobezitatea, dar și obezitatea morbidă sunt probleme importante de sănătate publică și au nevoie de o abordare serioasă.

Chirurgia bariatrică este o soluție cu efecte demonstrate științific și cu o serie de avantaje. Operația este indicată pentru pacienţii care suferă de obezitate morbidă avansată (persoane cu indicele de masă corporală mai mare de 45-50), acele persoane care necesită o reducere semnificativă a excesului ponderal, ȋntr-un timp relativ scurt. Evident, se aplică atunci când o liposucție nu ar fi suficientă, când obezitatea este avansată și alte metode de scădere a masei corporale nu mai sunt eficiente.

Prin operația de micșorare de stomac pacienții scapă de 70-80% din volumul acestuia și de chinul sufocant al grăsimii. Operația de micșorare a stomacului, care mai este numită și Gastric Sleeve, este metoda prin care este îndepărtată partea exterioară a stomacului. Intervenția se realizează pe cale laparoscopică, deci este minimal invazivă și nu lasă urme foarte evidente. Post-operator, o dietă strictă bazată pe lichide și semisolide, pentru a menaja stomacul și intestinele operate, și tratamentul antisecretor gastric se impun timp de 4 săptămâni. Pentru o perioadă nedeterminată (câțiva ani sau permanent) pacientul va lua vitamine și minerale de substituție, dar rezultatul este, de obicei, uimitor – în primele 6 luni după operație pacienții scapă de cca 40% din greutate!

De ce este o soluție eficientă chirurgia bariatrică? Mulți oameni consideră că este din ce în ce mai greu să se mențină o greutate “normală” într-un mediu actual în mare parte obezogenic. Acest mediu se întinde de la dificultățile în accesarea geografică sau financiară a ingredientelor unei diete sănătoase, la lipsa de abilități de gătit, la abundența și comercializarea de alimente bogate în energie, la alegerile de planificare urbană și presiunile unui stil de viață care reduc de multe ori oportunitatea pentru activitatea fizică (atât la locul de muncă, cât și în timpul liber). Obezitatea este greu de învins și pentru că dă startul unui cerc vicios periculos – metabolismul scade, hormonii sunt dați peste cap, apare frecvent insulinorezistența și acest lucru și mai tare favorizează depunerea de grăsime. Tentativele rău gestionate de a pierde greutatea adesea se termină cu un adaos și mai mare de masă corporală, care devine tot mai greu de pierdut, iar motivația de a normaliza greutatea dispare complet. Respectiv, o operație de micșorare a stomacului reprezintă o scurtătură spre un efect real, posibil de menținut, când toate celelalte metode dau greș.

Crezi că ai beneficia de o asemenea intervenție? Cu siguranță merită să participi la o consultație cu un specialist experimentat, cum este chirurgul Anatolie Taran. Pentru a te programa la o discuție, este suficient să apelezi +37379432776 sau +373 (22) 202373. Nu uita – poți beneficia de o viață mai sănătoasă, tot depinde de tine!

P.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române