Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0.0259%
  • USD
    18.1428
    0.5402%
  • RUB
    0.1888
    1.1653%
  • RON
    3.8869
    0.0515%
  • UAH
    0.4912
    0.5293%

Un politician îi cere Maiei Sandu să propună Parlamentului reducerea pragului electoral (VIDEO)

28 Ian. 2021, 14:41
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Ian. 2021, 14:41 // Politica //  Realitatea.md

Partidul pentru Oameni, Natură şi Animale (PONA) vine cu un demers adresat preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în vederea iniţierii unui proiect de lege pentru modificarea Codului Electoral în sensul reducerii pragului electoral pentru partidele politice de la 5 la 1% la alegerile parlamentare.

„Beneficii sunt multe. În primul rând, reducerea pragului electoral dă posibilitate mai multor partide să facă parte din viitorul Parlament. Mai multe partide însemnă că se măreşte numărul celor ale căror opţiuni electorale se regăsesc în Parlament. Jumătate din cei care sunt gata să meargă la vot nu o fac pentru că nu au o opţiune de alegere”, a declarat președintele PONA, Ion Dron, în cadrul unei conferințe de presă, scrie IPN.

Potrivit PONA, pragul electoral de 5% în alegerile parlamentare pentru partidele politice nu-şi mai îndeplineşte funcția de echilibru între stabilitatea politică din Parlament şi o reprezentare mai bună a dorinţelor electorale ale cetăţenilor. Ion Dron a adăugat că la demersul adresat Maiei Sandu, PONA a atașat textul care poate servi ca proiect de lege, asumat de președinte, şi nota informativă. Membrii partidului încearcă astfel, dincolo de criticile de ordin politic, să vină cu o propunere care ar fi bună pentru întreaga clasă politică, dar şi pentru alegători.

Ion Dron precizează că 5% este pragul electoral maxim recomandat de Comisia de la Veneţia. „În Georgia, de exemplu, în urma unui consens politic, la o masă de dialog cu partenerii externi, atât puterea, cât şi opoziţia au convenit să coboare pragul electoral până la 1%. La sfârşitul anului 2020, şi Republica Kârgâză a redus pragul electoral pentru partidele politice, de la 7 la 3%. Cu alte cuvinte, Republica Moldova azi e un stat unicat, care rămâne în zona dictaturii acestui prag electoral”, a notat Ion Dron.

Politicanul precizează că pragul electoral are două funcţii. Pe de o parte, e chemat să păstreze un Parlament suficient de agregat ca să poată fi formată o guvernare stabilă, iar pe de alta, să prejudicieze cât mai puţin libertatea de exprimare a voinţei cetăţeanului. În condiţiile în care nu mai este acest echilibru, pragul electoral nu îşi mai îndeplineşte funcţiile.

Dron susţine că Republica Moldova este într-un cerc vicios care poate fi spart prin reducerea pragului electoral. O mai bună participare a cetăţeanului în viaţa politică ar fi şi ea stimulată de reducerea pragului electoral. „Venirea unor partide, reîmprospătarea spectrului existent azi în Parlament ar genera şi o deblocare a crizei politice în care suntem, cel puţin pe termen mediu. Până la urmă, s-ar produce reînnoirea Parlamentului şi a clasei politice, restabilirea încrederii în această instituţie”, a subliniat acesta.

Ion Dron a făcut apel şi către partidele extraparlamentare, să intre în dialog cu preşedintele ţării, sub orice formă, pentru a fi iniţiat acest proiect de lege. „Nu sunt convins ca Maia Sandu va accepta aceasta iniţiativă, dar sunt sigur ca va plăti politic dacă va ezita să facă acest pas. Până la urmă, demersul nostru nu vine în interesul partidelor extraparlamentare sau pentru a ne îngriji de viitorul politic al preşedintelui Republicii Moldova. Grupul nostru politic o face pentru cei care vin din urmă: în politică se vine pentru a da, nu pentru a lua”, a mai spus preşedintele PONA.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 21:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
22 Sept. 2023, 21:20 // În Lume //  Ursu Ana

Oraşul francez Dijon pregătește distribuirea gratuită a  200 de mii de capete de duş care economisesc apă, în cadrul unei strategii de încurajare a conservării acestei resurse vitale, scrie Digi24. Măsura, care se va aplica în cursul primăverii, ar trebui să crească economia de apă cu 30% – 40%, conform autorităţilor.

Potrivit oficialilor locali, măsura este „necesară și indispensabilă” pentru adaptarea la schimbările climatice.

„Aceasta este o măsură necesară şi indispensabilă de adaptare la schimbarea climatică”, a declarat vineri un oficial din Dijon pentru cotidianul Les Échos.

Din cauza lungilor perioade de secetă au mai fost impuse restricţii privind consumul de apă în capitala regiunii Burgundia din estul Franţei. Finanţate din fondul de sustenabilitate al oraşului, capetele de duş care economisesc apă vor contribui şi la o reducere a facturile de apă cu până la 30%.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală