Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Un politician îi cere Maiei Sandu să propună Parlamentului reducerea pragului electoral (VIDEO)

28 Ian. 2021, 14:41
 // Categoria: Politica // Autor:  Daniel Hacina
28 Ian. 2021, 14:41 // Politica //  Daniel Hacina

Partidul pentru Oameni, Natură şi Animale (PONA) vine cu un demers adresat preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în vederea iniţierii unui proiect de lege pentru modificarea Codului Electoral în sensul reducerii pragului electoral pentru partidele politice de la 5 la 1% la alegerile parlamentare.

„Beneficii sunt multe. În primul rând, reducerea pragului electoral dă posibilitate mai multor partide să facă parte din viitorul Parlament. Mai multe partide însemnă că se măreşte numărul celor ale căror opţiuni electorale se regăsesc în Parlament. Jumătate din cei care sunt gata să meargă la vot nu o fac pentru că nu au o opţiune de alegere”, a declarat președintele PONA, Ion Dron, în cadrul unei conferințe de presă, scrie IPN.

Potrivit PONA, pragul electoral de 5% în alegerile parlamentare pentru partidele politice nu-şi mai îndeplineşte funcția de echilibru între stabilitatea politică din Parlament şi o reprezentare mai bună a dorinţelor electorale ale cetăţenilor. Ion Dron a adăugat că la demersul adresat Maiei Sandu, PONA a atașat textul care poate servi ca proiect de lege, asumat de președinte, şi nota informativă. Membrii partidului încearcă astfel, dincolo de criticile de ordin politic, să vină cu o propunere care ar fi bună pentru întreaga clasă politică, dar şi pentru alegători.

Ion Dron precizează că 5% este pragul electoral maxim recomandat de Comisia de la Veneţia. „În Georgia, de exemplu, în urma unui consens politic, la o masă de dialog cu partenerii externi, atât puterea, cât şi opoziţia au convenit să coboare pragul electoral până la 1%. La sfârşitul anului 2020, şi Republica Kârgâză a redus pragul electoral pentru partidele politice, de la 7 la 3%. Cu alte cuvinte, Republica Moldova azi e un stat unicat, care rămâne în zona dictaturii acestui prag electoral”, a notat Ion Dron.

Politicanul precizează că pragul electoral are două funcţii. Pe de o parte, e chemat să păstreze un Parlament suficient de agregat ca să poată fi formată o guvernare stabilă, iar pe de alta, să prejudicieze cât mai puţin libertatea de exprimare a voinţei cetăţeanului. În condiţiile în care nu mai este acest echilibru, pragul electoral nu îşi mai îndeplineşte funcţiile.

Dron susţine că Republica Moldova este într-un cerc vicios care poate fi spart prin reducerea pragului electoral. O mai bună participare a cetăţeanului în viaţa politică ar fi şi ea stimulată de reducerea pragului electoral. „Venirea unor partide, reîmprospătarea spectrului existent azi în Parlament ar genera şi o deblocare a crizei politice în care suntem, cel puţin pe termen mediu. Până la urmă, s-ar produce reînnoirea Parlamentului şi a clasei politice, restabilirea încrederii în această instituţie”, a subliniat acesta.

Ion Dron a făcut apel şi către partidele extraparlamentare, să intre în dialog cu preşedintele ţării, sub orice formă, pentru a fi iniţiat acest proiect de lege. „Nu sunt convins ca Maia Sandu va accepta aceasta iniţiativă, dar sunt sigur ca va plăti politic dacă va ezita să facă acest pas. Până la urmă, demersul nostru nu vine în interesul partidelor extraparlamentare sau pentru a ne îngriji de viitorul politic al preşedintelui Republicii Moldova. Grupul nostru politic o face pentru cei care vin din urmă: în politică se vine pentru a da, nu pentru a lua”, a mai spus preşedintele PONA.

Realitatea Live

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
15 Mai 2021, 16:55
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 16:55 // Societate //  Elena Putregai

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a exprimat înaltă recunoştinţă sistemului medical din R. Moldova care recent i-a salvat viaţa, după ce a suferit o formă grea de Covid-19. Diplomatul a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova că a rămas profund impresionat de modul eficient în care a fost tratat.

„Am o apreciere foarte înaltă faţă de sistemul medical din R. Moldova. Eu însumi am avut această exerienţă când m-am îmbolnăvit de Covid-19 şi am avut o formă destul de gravă. Pot spune că medicii din R. Moldova mi-au salvat viaţa. Poate că fără efortul medicilor nici nu m-aş fi aflat printre cei vii.
Am fost impresionat de modul în care am fost tratat, un mod foarte eficient şi rapid. Le sunt recunoscător celor care atunci, în acele clipe grele, m-au salvat. De aceea, eu pot spune că este un potenţial foarte mare, oameni foarte buni şi acest potenţial trebuie valorificat”, a declarat diplomatul polonez.

Bartlomiej Zdaniuk a reamintit că Polonia a sprijint R. Moldova în combaterea pandemiei. Este vorba de câteva loturi de concentratoare de oxygen, măşti, substanţe dezinfectante, care împreună au costat 50 de mii de euro. Totodată, în vara anului trecut pompierii polonezi au organizat un convoi din cinci autospeciale în R. Moldova, care a adus echipament anti-Covid-19 în valoare de 121 mii euro.

„Polonia a contribuit cu o cotizaţie şi la Platforma COVAX, deci avem şi noi o mică contribuţie la vaccinurile care au ajuns în R. Moldov aprin această platformă”, a mai spus diplomatul.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso