Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Belarus cere extrădarea opozantei Svetlana Tihanovskaia

05 Mart. 2021, 15:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Daniel Hacina
05 Mart. 2021, 15:35 // Politica //  Daniel Hacina

Belarus a cerut Lituaniei să o extrădeze pe principala opozantă a regimului și fostă candidată la președinție, Svetlana Tihanovskaia. Autoritățile bieloruse „au trimis o cerere Parchetului General al Republicii Lituania de a o extrăda pe Svetlana Tihanovskaia, urmărită penal pentru infracțiuni împotriva ordinii guvernului, a siguranței publice și a statului Belarus”, a declarat biroul procurorului general bielorus într-un comunicat.

Tihanovskaia a candidat la alegeri din Belarus din august 2020 și a fost principala provocare pentru actualul președinte, Alexandr Lukașenko.

Fostul ministru lituanian de externe Linas Linkevičius, a luat în derâdere cererea de extrădare într-un tweet, scriind că „se apropie momentul în care autoritățile bieloruse vor trebui extrădate în fața instanței internaționale, pentru brutalitate, atrocități și crime împotriva Belarusului și a cetățenilor săi”.

În urma alegerilor, Belarus a fost zguduit de demonstrații și proteste împotriva regimului Lukașenko. Tihanovskaia a criticat dur aplicarea forței de către autorități și detențiile efectuate împotriva manifestanților.

Țările occidentale au denunțat reprimarea de către autorități a mișcării de protest, aplicând sancțiuni împotriva liderilor politici de vârf ai țării.

Tsihanouskaya a primit anul trecut Premiul Saharov al UE, acordat pentru apărarea drepturilor omului și a libertății de gândire.

„Vreau ca fiecare bielorus aflat acum în închisoare sau care a fost forțat să trăiască în exil să se întoarcă acasă”, a declarat ea Parlamentului UE în decembrie anul trecut.

„Fiecare țară are propria ei calea către democrație și aceasta este calea noastră”, a zis ea.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 04:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
25 Sept. 2021, 04:35 // În Lume //  Cristina Vlah

Situații tensionate în spațiul aerian deasupra Mării Negre. Rusia a creat o situație destul de provocatoare în timpul desfășurării antrenamentului pentru militarii ucraineni pe Marea Neagră, informează Realitatea.md cu referire la agenția de presă Unian.

Potrivit sursei, acest lucru a fost anunțat de către comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. „În zona unde aveau loc antrenamentele cu rachete de tip „Zenit” ale forțelor aeriene, dar și antrenamentele forțelor terestre ale Ucrainei în regiunea Mării Negre, avioanele de recunoaștere ale Federației Ruse au încălcat grav principiile de utilizare a spațiului aerian. Ele de mai multe ori au intrat în zona interzisă, pe care Ucraina a rezervat-o pentru desfășurarea antrenamentelor de pregătire”, a spus oficialul.

De asemenea, se menționează că avioanele Rusiei au intersectat linia traseului stabilit pentru rachetele lasate de ucraineni. „Conducerea Rusiei și-a arătat o dată în plus adevărata față, creând situații provocatoare și punând în pericol proprii săi piloți”, a adăugat reprezentantul ucrainean.

Recent, forțele armate ale Ucrainei au avut antrenamente și au folosit sistemul „Uragan” la frontiera cu Crimeea. Țintele focurilor de arme au fost armata și mașinile blindate ale unui adversar improvizat, aflat la o distanță de 30 de kilometri.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române