Curs valutar
  • EUR
    19.1338
    0%
  • USD
    18.1553
    0%
  • RUB
    0.1871
    0%
  • RON
    3.8458
    0%
  • UAH
    0.4916
    0%

Reuters: Sancțiunile SUA pentru otrăvirea Navalnîi ar putea fi anunțate astăzi

02 Mart. 2021, 09:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 09:57 // În Lume //  Realitatea.md

Statele Unite ale Americii vor înainta săptămâna aceasta primele sancțiuni în adresa Rusiei pentru otrăvirea și condamnarea pricipalului critic de la Kremlin, Alexei Navalnîi. Decizia președintelui Joe Biden de a impune sancțiuni pentru otrăvirea lui Navalnîi reflectă o atitudine mai dură decât cea luată de predecesorul său, Donald Trump, care a lăsat incidentul din august, anul trecut, să treacă fără nicio reacție din parte SUA.

Sursele anonime declară că administrația Biden a planificat, de asemenea, să acționeze în conformitate cu „Legea din 1991 privind controlul și eliminarea războiului armelor chimice și biologice din SUA”, care oferă un set de măsuri punitive. Unele persoane vor fi vizate în sancțiunile care urmează să fie anunțate încă de marți, dar nu se cunoaște cu exactitate care vor fi aceste persoane și ce alte măsuri se vor lua.

O a treia sursă a declarat că acțiunea SUA ar putea fi coordonată cu sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-ar putea aplica astăzi.

Miniștrii de externe ai UE au convenit, pe 22 februarie, să impună sancțiuni pentru patru înalți oficiali ruși apropiați președintelui Vladimir Putin, într-un răspuns în principal simbolic la sentința lui Navalnîi. Se așteaptă ca Uniunea Europeană să le aprobe oficial în prima jumătate a lunii martie.

În cazul lui Navalnîi, Trump, al cărui mandat s-a încheiat în ianuarie, nu a făcut nimic pentru a pedepsi Rusia. Experții de top ai ONU în domeniul drepturilor omului au declarat luni că Moscova este de vină pentru încercarea de a-l ucide pe Navalnîi ca parte a atacurilor împotriva criticilor regimului de la Kremlin.

Realitatea.md amintește că după tratamentul medical din Germania, Navalny, în vârstă de 44 de ani, s-a întors în Rusia în luna ianuarie. El a fost însă arestat și ulterior condamnat la mai mult de 2 ani de închisoare.

Luna trecută, Biden a numit închisoarea lui Navalny ca fiind „motivată politic” și a cerut eliberarea imediată a acestuia. El a promis o nouă abordare dură față de Moscova, spunând că Statele Unite nu vor mai putea fi „desconsiderate” în fața acțiunilor agresive ale Rusiei.

Washington și Moscova nu sunt de acord cu privire la o gamă largă de probleme pe lângă Navalnîi, cum ar fi ambițiile militare ale Rusiei în Ucraina și Georgia, precum și un atac cibernetic asupra agențiilor guvernamentale americane executat anul trecut, pe care Washingtonul îl atribuie Rusiei.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 15:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 15:54 // Societate //  Realitatea.md

Feteasca Neagră este unul dintre cele patru soiuri de struguri autohtoni din care se produc vinuri cu acelaşi nume – Fetească Neagră. Plantaţiile de viţă-de-vie din Republica Moldova, acoperite cu acest soi de struguri, se întind pe 388 de hectare, preponderent în UTA Găgăuzia.

“Este un soi autohton, aflat de multă vreme în cultură pe suprafețe însemnate în partea de Sud a Moldovei și în zona de Est a Munteniei. În zilele noastre se cultivă în toată țara, cât și în afara granițelor țării”, spune într-un interviu pentru Realitatea.md, Gheorghe Nicolaescu, doctor în viticultură, conferenţiar universitar, Departamentul Horticultură, Universitatea Tehnică din Moldova.

Feteasca Neagră mai este cunoscută în popor ca Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră sau Coada Rândunicii. Deşi strugurii sunt de un violaceu închis, din ei se produc nu doar vinuri roşii.

“Se pot obține atât rose-uri deosebite, cât și vinuri roșii ce pot fi învechite în butoaie sau baricuri din lemn de stejar de calitate și ulterior în sticlă, rezultând vinuri de mare marcă. În funcție de tehnicile de vinificație, se pot obține vinuri cu arome variate și cu structură de taninuri fine, aciditate bună, corp mediu spre plin și un nivel de alcool mediu spre mare”, susţine Gheorghe Nicolaescu.

Amatorii de vinuri roşii trebuie să ştie că Feteasca Neagră este un soi în care predomină fructele, precum murele, prunele şi vişinele negre, iar din condimente se evidenţiază scorțișoara, vanilia, piperul și ienibaharul. La vinurile mai vechi, putem simţi mirosul de coajă prăjită de pâine și piele.

Iar gurmanzii e important să le combine corect. Pentru o Fetească Neagră de soi sau una cupajată, este cea mai indicată carnea roşie. Optaţi pentru vită sau miel la grătar sau puteţi savura un pahar de Păsărească Neagră şi dacă aveţi pe masă un gulaş de mistreţ sau piept de raţă. Să aveţi poftă bună şi în pahar vinuri din soiuri autohtone!

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală