Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Propunerea CEC! Numărul buletinelor de vot în secțiile din străinătate să fie majorat la 10 mii pentru alte alegeri

23 Nov. 2020, 12:45
 // Categoria: Politica // Autor:  Daniel Hacina
23 Nov. 2020, 12:45 // Politica //  Daniel Hacina

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) propun ca, numărul buletinelor de vot în secțiile de votare din străinătate să fie mărite de la 5 mii la 10 mii bucăți. Propunerea se regăsește în raportul CEC cu privire la rezultatele alegerilor din 1 noiembrie, care a fost aprobat astăzi și urmează să fie remis Curții Constituționale spre examinare și validare.

Inițial a fost propus ca numărul buletinelor să fie majorat până la șapte mii, însă majoritatea membrilor CEC nu au susținut această inițiativă. Ulterior, sugestia membrului CEC, Pavel Dumitru, de a majora tirajul buletinelor de vot de până la 10 mii a fost susținută de majoritatea membrilor Comisiei.

Un alt membru al CEC, Andrei Volentir, a precizat că un număr prea mare de buletine de vot, pentru unele secții de votare de peste hotare ar însemna cheltuieli nejustificate din bugetul statului, întrucât fiecare secție are o anumită capacietate de deservire a alegătorilor, iar cele neutilizate vor fi distruse, fără a fi utilizate.

Precizăm că, propunerea de a fi majorat tirajul buletinelor de vot în secțiile de votare de peste votarele țării a fost susținută doar de cinci membri din cei șapte prezenți la ședința de astăzi a Comisiei Electorale Centrale. Doi dintre aceștia s-au abținut.

Amintim că, la scrutinul prezidențial, turul doi, în cinci secții de votare din străinătate buletinele de vot au fost epuizate înainte de ora închiderii secțiilor, iar sute de oameni nu au putut să-și exercite dreptul la vot, deși așteptau în rând.

Totodată s-a propus spre atenția autorităților metode alternative de vot pentru diasporă, însă deocamdată nu s-a luat nici o decizie. În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege privind votul în diasporă pe parcursul a două zile sau corespondență, însă inițiativa este la stadiul incipient.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 04:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
25 Sept. 2021, 04:35 // În Lume //  Cristina Vlah

Situații tensionate în spațiul aerian deasupra Mării Negre. Rusia a creat o situație destul de provocatoare în timpul desfășurării antrenamentului pentru militarii ucraineni pe Marea Neagră, informează Realitatea.md cu referire la agenția de presă Unian.

Potrivit sursei, acest lucru a fost anunțat de către comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. „În zona unde aveau loc antrenamentele cu rachete de tip „Zenit” ale forțelor aeriene, dar și antrenamentele forțelor terestre ale Ucrainei în regiunea Mării Negre, avioanele de recunoaștere ale Federației Ruse au încălcat grav principiile de utilizare a spațiului aerian. Ele de mai multe ori au intrat în zona interzisă, pe care Ucraina a rezervat-o pentru desfășurarea antrenamentelor de pregătire”, a spus oficialul.

De asemenea, se menționează că avioanele Rusiei au intersectat linia traseului stabilit pentru rachetele lasate de ucraineni. „Conducerea Rusiei și-a arătat o dată în plus adevărata față, creând situații provocatoare și punând în pericol proprii săi piloți”, a adăugat reprezentantul ucrainean.

Recent, forțele armate ale Ucrainei au avut antrenamente și au folosit sistemul „Uragan” la frontiera cu Crimeea. Țintele focurilor de arme au fost armata și mașinile blindate ale unui adversar improvizat, aflat la o distanță de 30 de kilometri.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române